Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gyros z trouby

Hodnocení receptu je 4,8 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 329 kJ /
1 752 kcal
Bílkoviny199,54 g
Tuky104,12 g
Vláknina0,96 g
Cholesterol 480 mg
Sodík 544 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy3,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso nakrájejte na plátky o šířce cca 0,5-1 cm a zlehka je naklepejte. Osolte, okořeňte a promíchejte s 2-3 lžícemi oleje. Nechte marinovat přes noc v uzavřené nádobě v lednici. Krok 2: Druhý den rozpalte troubu na 200°C. Velký brambor rozkrojte podélně na polovinu a řeznou plochou postavte do pekáče nebo na plech, kde budete gyros péct. Chléb položte přes brambor. Chléb vám bude zachycovat přebytečnou šťávu, nebude odkapávat na plech a připalovat se. Maso napíchejte po plátcích na dvě grilovací jehly a zapíchněte je skrz chléb do brambor. Nahoru na jehlu napíchněte rajče, které nařízněte do kříže, aby z něj mohla unikat šťáva a dochucovat maso. Zbylou marinádou potírejte průběžně maso při pečení. Krok 3: Gyros vložte do trouby a pečte cca 45 minut. Seřezávejte ze stran postupně a zbytek opět nechte dopékat.
Podávejte s tzatziki, řeckým salátem a pita chlebem či hranolky.

Zveřejněno 28. 5. 2018

Poznámka autorky 1974andrea

Nedávno jsem viděla na netu nějaké video, jak si připravit v domácích podmínkách gyros. Původně se maso postavilo napíchané do rozkrojené velké cibule nebo rajčete, což určitě nedoporučuji, protože by vám "podstavce" rychle změkly a gyros by se vám zkácel. Také určitě nepíchejte maso pouze na jednu jehlu uprostřed, ale na dvě, bude to mít celé lepší stabilitu. Původně jsem to totiž tak taky zkusila a s výsledkem jsem nebyla moc spokojená.

Pod maso, jako podstavec použijte velký omytý brambor. Rozřízněte ho podélně na poloviny a řeznou plochou postavte do pekáče nebo na plech.

Tzatziky http://inkitchenopen.blogspot.cz/2015/01/tzatziki....

Řecký salát http://inkitchenopen.blogspot.cz/2015/01/recky-sal...

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Gyros z trouby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DLgk

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Gyros z trouby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DLgk

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Onehdy jsem si udělal udělátko k rožnění: https://www.toprecepty.cz/recept/41568-cinska-kuch... a po malé úpravě by toto mohl být další způsob k jeho využití:-)

Tématické fráze:
gyros v troube, domácí gyros v troubě, gyros z trouby, gyros do trouby, jak připravit gyros, gyros na plech, gyros na plechu, domácí kebab z trouby, giros v troubě, gyros, recept na domácí gyros, vepřový gyros v troubě, veprovy gyros z trouby, domácí kebab v troubě, giros na v plechu, domácí gyros na brambore, šťáva na gyros, domací gyros v torubě, gyros recept v trouba, gyros z do trouby

Suroviny:
krkovice vepřová, rajče, česnek sušený, olej, sůl, brambory

Přidat fotografie receptu