Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Snídaňová veka

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 183 kJ /
3 629 kcal
Bílkoviny95,30 g
Tuky94,90 g
Vláknina28,40 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 16 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy584,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jako první si běžným způsobem připravíme kvásek, odkaz je níže v Poznámce. Smícháme dohromady obě mouky se solí, přídáme zbytek vlažné vody, olej, vykynutý kvásek a vypracujeme hladké, vláčné a nelepivé těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí ho ještě jednou jen krátce prohněteme - srazíme a necháme znovu vykynout. Krok 2: Vykynuté těsto dáme na mírně pomoučený vál, rozdělíme ho na dva díly z kterých vypracujeme bochánky a z nich následně veky. Uložíme je na plech pokrytý teflonovou fólií nebo papírem na pečení. Veky shora několika šikmými řezy nařízneme, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Krok 3: Vykynuté veky opatrně potřeme vlažnou vodou, lepší je použít rozprašovač. Vložíme do trouby předehřáté na 210 °C, po 5 minutách teplotu snížíme na 190 °C a pečeme ještě dalších zhruba 35 minut.

TIP: Jak upéct dobrou veku - rady a tipy

Zveřejněno 15. 6. 2018

Poznámka autorky Merylas

Jak na kvásek: https://www.toprecepty.cz/recept/12239-kvasek-z-dr...

K zadělání kynutého těsta hlavně používám domácí pekárnu, kde je ale jiný postup přípravy. Někdy taky používám robot - mísu s hákem.

Veku využívám hlavně k přípravě snídaní, s různými pomazánkami nebo různě obloženou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Snídaňová veka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Po3A

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Snídaňová veka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Po3A

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (5)

Ala787: Děkuji za vyzkoušení, komentář a fotku.:-K Pokud máte někdy pečiva více, tak se dá moc dobře zmrazit.;-)

Vynikající. Krásně vykynula. Z poloviční dávky 3 menší bagety. Bohužel ty budeme jíst týden. :-(

:-O Úúúúžasné, Maruško, tleskám! Opravdu se ti moc povedly!:yes:

Veky vypadají krásně :yes:. Určitě je někdy vyzkouším a část hladké mouky nahradím špaldovou, moc ráda ji používám :-K.

bystrouska: Děkuji, taky začínám používat i jiné mouky, než úplně klasickou pšeničnou hladkou. Zkouším je míchat v různém poměru, každý preferuje něco jiného a tak si to pečivo přizpůsobí své chuti.

cathleen: Děkuji. Mám vynikající učitelku a zároveň i přítele "na telefonu". Takže Ti děkuji za rady, které jsou pro mě velkým přínosem.:-K

Tématické fráze:
veka z kvásku, pečení veky, klasická veka recept, snídaňové recepty, veka recept, veka s kvásku, veka s z kvásku, plech na pečení veky, veka se psenicni mouky, vlacna domaci véka, priprava z veky, top recepry veka, top recepty kynuty veka, veka bez droždí, snidanova domácí veka, snídanová, recepty veky, něco z na pečeni veky, veka postup, veka

Suroviny:
mouka hladká, mouka celozrnna pšeničná, sůl, cukr, voda, olej, droždí čerstvé

Přidat fotografie receptu