Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort ze strouhaných jablek s rumovou polevou

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Náročný

Suroviny

Porce: 10 -12

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 859 kJ /
3 552 kcal
Bílkoviny52,12 g
Tuky116,76 g
Vláknina18,30 g
Cholesterol 722 mg
Sodík 335 mg
Sůl1,38 g
Sacharidy532,67 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zhruba 2/3 cukru, vanilkový cukr, žloutky a změklý tuk utřeme do pěny. Přidáme nastrouhaná jablka, ořechy, rum a po částech vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh, který jsme vyšlehali se špetičkou soli a nakonec do něj zašlehali zbývající 1/3 cukru. Mléko přidáme, pokud je těsto velmi husté, záleží na šťavnatosti jablek. Já jsem přidávala. Krok 2: Středně husté těsto rozetřeme do vymazané a vysypané dortové formy, vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Asi 40 minut při 160°C. Po upečení necháme vychladnout. Krok 3: Na vychladlý dort rozetřeme rumovou polevu a necháme zaschnout. Připravíme ji tak, že do cukru za stálého tření přilijeme horkou vodu a následně rum.
Poleva je řidší, částečně se vsákne, ale je možné snížit množství tekutin nebo zvýšit množství cukru.

Zveřejněno 2. 9. 2018

Poznámka autorky Merylas

Použila jsem formu o průměru 25 cm, ale může se použít menší, korpus bude vyšší.

Na talíři můžeme dozdobit ušlehanou smetanou, třeba s přídavkem medu nebo javorového sirupu.

Zdroj receptu: Starší sešitová kuchařka: Jablka, ořechy, med.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort ze strouhaných jablek s rumovou polevou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v48g

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort ze strouhaných jablek s rumovou polevou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v48g

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Většinou se produktům z podobných surovin (třeba i z cukety) říká koláč :-)
No, záleží na formě, že :-D
Když už je název dort, tak by to jako dort mělo i vypadat:-)
Aby to vypadalo jako dort a ne jako česká posvátná hora, tak je vhodné těsto před pečením nahrnout ke stěnám formy (stačí nedělat příliš řídké těsto), nebo seříznout vršek a korpus otočit vzhůru nohama :-)
Aby poleva nevsakovala do korpusu, někdy stačí povrch lehce impregnovat jemnou "marmeládou" :-)

Merylas:
Hihi, akorát jsem ho vyndal z pece, ale zaříznu ho až po obědě :-K
No, s tím roztahováním jsem to trošku přepískl, zatím to vypadá jako Pálava od Mikulova:-D
Forma 22cm je po upečení skoro plná, ale přiznám se, že jsem ráfek (vysypaný kokosem) vyložil celými makovými makronkovými "skořápkami"; potřebuji nějak uplatnit nepodarky a sám jsem žádostiv, jak po zalití poměrně vodnatým těstem a upečení dopadnou:-O
***
Jabka neloupaná, slunečnicový olej, špetka soli (nesolím sníh), kokos na formu, ořechy sekané, bez rumu, bez mléka, bez polevy
Rozpečeno na 175°C a po vyběhnutí dopečeno při 150°C , celkem 40´ do momentu, kdy se korpus "pustil" ráfku :yes:
Po upečení na dotek jako nadýchaná peřina - jsem zvědav, zda na řezu bude jako ten váš :-) Je-li opravdu na vidličku, jak píšete, tak to pro mě bude nóvum - v minulosti jsem pekl spíše cosi, čemu se u nás říká "bacan" (a to se do těsta přidává místo PNP soda bicarbona (ale bez sněhu) :no:
Zakrojíme, uvidíme... :-D

Zobrazit starší odpověď

Tématické fráze:
recepty na dorty, recepty z jablek, moucnik z ze strouhaných jablek a ořechů, moucník ze strouhanych z jablek, buchta strouhana jablka rum, čokoládový koláč s rumovou polevou, strouhaný dort, recept korpus z jablek, strouhané jablka, jablko ořechový dort, rychlý recept ze strouhaných jablek, kolac jako dort z jablek, koláč s rumovou polevou

Suroviny:
cukr krupice, máslo, vejce, cukr vanilkový, jablko, ořechy vlašské, mouka polohrubá, prášek do pečiva, rum, mléko, mouka hrubá, cukr moučkový, voda, rum

Přidat fotografie receptu