Pečený nadívaný bůček
Tradiční pochoutka, která nikdy nezklame! Pečený nadívaný bůček je královským pokrmem české kuchyně. Šťavnaté maso s křupavou kůrkou, plněné voňavou nádivkou, okouzlí svou chutí i vůní.
Suroviny pro 7 porcí
7porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 14 012 kJ / 3 349 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 151,15 g |
| Tuky | 278,52 g |
| Vláknina | 3,60 g |
| Cholesterol | 680 mg |
| Sodík | 1,15 g |
| Sůl | 2,36 g |
| Sacharidy | 57,63 g |
Postup přípravy
Krok 1: Starší, ale vláčné bílé pečivo nakrájíme na kostky. Navlhčíme ho mlékem s rozšlehaným žloutkem. Mléka použijeme podle potřeby, pečivo by nemělo být ani moc suché, ale ani moc rozmočené.
Krok 2: Z bílku se špetkou soli ušleháme pevný sníh. Přidáme ho k navlhčenému pečivu. Rovněž přidáme lístky čerstvé majoránky, čerstvě mletý pepř a vše opatrně promícháme. Osolíme podle potřeby.
Krok 3: V bůčku vytvoříme ostrým dlouhým nožem kapsu. Naplníme ji a otvor sepneme několika kovovými jehlami. Naplněný bůček osolíme a posypeme celým kmínem, vložíme do pekáčku, přidáme trochu vody.
Krok 4: Pekáček přiklopíme víkem a vložíme do předehřáté trouby. Zhruba v polovině tepelné úpravy ho odklopíme. Pečeme při teplotě cca 190 °C. V průběhu pečení maso přeléváme výpekem a případně přidáme vodu.
Krok 5: Měkké maso vyjmeme, šťávu necháme vyrestovat do tuku, zaprášíme moukou, tu osmahneme a za stálého prošlehávání metličkou zalijeme trochou vody. Necháme zavařit a pak za občasného promíchání zvolna vaříme cca 15-20 minut.
Krok 6: Množství mouky dáme podle toho, kolik potřebujeme šťávy. Vodu dáme podle potřeby, aby byla přiměřená hustota.
Krok 7: Maso nakrájíme na plátky a společně se šťávou podáváme s vhodnou přílohou, jak má kdo rád. Nejvíce se hodí dušené zelí a bramborový knedlík.
Zveřejněno 2. 9. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečený nadívaný bůček
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yg9w
Moje poznámka
Pečený nadívaný bůček
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yg9w
Nejnovější recepty
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 2 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 15 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 22 hodinami
Babiččina vánočka
Přidáno před 23 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí chleba
Samjda před 10 minutami
Jahodový likér
Jirka55221 před 36 minutami
Vánoční věnec
Stefi.f před 4 hodinami
Kokosová očka
Sima1996 před 11 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 13 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 13 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 13 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 13 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 14 hodinami
Tématické fráze:
pečený bůček,
nadívaný vepřový bůček,
bůček recepty,
pečený bůček_kapsa,
pečený buček top recept,
recepty pečený buček,
recept-nadívaný pečený bůček,
bůček recept,
recept na veprovy pečený bůček,
kapsa z pečeného bůčku,
peceny bucek,
nadívaný plněný pečený bůček,
recepty na bůček,
bůček -recepty,
buček maso recepty,
kapsa pečený bůček,
bůček,
recept vepřový nadívaný bůček,
nadívaný pečený vepřový bůček,
pečený vepřoví buček kapsa
Suroviny:
bůček bez kosti,
rohlík,
mléko,
vejce,
mouka hladká,
majoránka čerstvá,
sůl,
kmín celý,
pepř mletý
Komentáře (5)