Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Světlý kvasový chléb

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 626 kJ /
1 823 kcal
Bílkoviny55,50 g
Tuky10,40 g
Vláknina22,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy365,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny na rozkvas smícháme a zakryté necháme přibližně 10 hodin kynout. Krok 2: K hotovému rozkvasu přidáme další vodu a mouku (viz Suroviny), promícháme a necháme 30-40 minut odpočívat a bobtnat. Krok 3: Pak vmícháme kmín, sůl a zbytek vody a uhněteme těsto, které necháme nakynout cca o polovinu - trvá to podle okolní teploty 45-120 minut. Krok 4: Rozkynuté těsto vyškrábneme na pomoučněný stůl, prohněteme, rozdělíme na polovinu a z každé uděláme bulku. Krok 5: Obě bulky pak zpracujeme stejně. Přibližně třetinu bulky rozválíme na pomoučněném stole do "jazyka", který poté ometeme od mouky, plochu podél okraje pomažeme vodou a "jazyk" přehneme přes zbývající část bulky - foto. Krok 6: Takto připravené chleby dáme kynout na plech vzhůru nohama a i s plechem vložíme kynout do velkého igelitového pytle - ten pomůže kynoucímu těstu udržet teplo a vlhko. Krok 7: Přibližně po 1-1,5 hodině chleby opatrně obrátíme, můžeme posypat přes šablonu moukou a kakaem a vsadíme je péct do dobře vyhřáté trouby. Je vhodné troubu rozehřát i se starým plechem, vloženým na dno, kam po vsazení chlebů chrstneme cca 100-150 m horké vody (pozor na opaření!). Vytvořená pára pomůže těstu lépe se rozpínat.
Při 220°C pečeme 30-35 minut.

Zveřejněno 6. 9. 2018

Poznámka autorky cathleen

Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz

Jeden chleba jsem po ozdobení ještě rozřízla kovovou stěrkou - vypadá docela hezky a má spoustu kůrky! :))

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Světlý kvasový chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q4ZR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Světlý kvasový chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q4ZR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

:-K Hneď ako som zbadala fotku, vedela som, že to je tvoja práca :yes: Naprosto dokonalý, prekrásny :yes: :-)

Krásný hned jsem uložila :-K :yes: někdy vyzkouším <3

Ivi to je super a ta fotka je úžasná :yes::yes:

mysulka: děkuji, Leni :-K

Tématické fráze:
kvasovy chleba, chléb kvasový, recept na kvasový chléb, kukuricny rozkvas, snidanovy kváskový chléb pekarnomanie, světlý chleba, chleba kvasovy, priprava rozkvasu, mouka na opařeniny, světlý chléb, domácí chléb s polišem, kvasový chléb recept

Suroviny:
voda, mouka žitná chlebová, mouka chlebová pšeničná, voda, mouka hladká, mouka pšeničná, kmín drcený, sůl, voda

Přidat fotografie receptu