Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Makovník se švestkami a drobenkou

Mák a švestky jsou dokonalá kombinace. V létě přidejte kopeček zmrzliny, na podzim pak dochuťte špetkou skořice. Jeho příprava je nenáročná, peče se jen chviličku a chuťově je skvěle vyvážený. Tak se do toho pusťte a vyzkoušejte jej.

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 204 kJ /
3 873 kcal
Bílkoviny61,88 g
Tuky178,83 g
Vláknina28,65 g
Cholesterol 293 mg
Sodík 705 mg
Sůl2,32 g
Sacharidy489,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dortovou formu o průměru cca 25 cm nebo menší pekáček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Švestky přepůlíme a vypeckujeme nebo kompotované necháme okapat. Krok 2: Do mísy nastrouháme oloupané jablko na hrubé slzy (ohryzek vyhodíme), přistrouháme trošku čerstvé citronové kůry, dochutíme skořicí (není nutné), přidáme vejce, cukry a vše promícháme. Přilijeme mléko a olej, opět promícháme a přidáme mák s moukou, solí a kypřidlem. Krok 3: Vše ještě jednou řádně promícháme, těsto nalijeme do připravené formy a rovnoměrně rozetřeme, poklademe švestkami (řezem nahoru) a posypeme drobenkou. Krok 4: Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 30 minut, vyzkoušíme špejlí, zda těsto již nelepí. Krok 5: Po vychladnutí pokrájíme, dle chuti můžeme pocukrovat moučkovým cukrem a podáváme.

TIP: Další oblíbené makové recepty

Zveřejněno 11. 10. 2018

Poznámka autora recepty73

Na koláč můžeme použít i blumy, slívy, mirabelky, jablka, hrušky... Vše dle chuti a sezóny.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makovník se švestkami a drobenkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k4jJ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makovník se švestkami a drobenkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k4jJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Moc pěkné foto, moučník bude určitě vynikající ;-)

Moc chutnalo :-)

Skvělý recept, určitě nedělám naposledy <3<3

Janja: ...děkuji za vyzkoušení a pochvalu:-K:-K:-K ...jsem rád, že byl makovník úspěšný ;-):-K

Vynikající makovec (nebo makovník :-*), který je vláčný a chuťově bez chyby. Nemaje švestky, na začátku prosince, ani kompotované, použila jsem povidla. Do těsta přidala rum a slunečnicová semínka (nějak se jich doma sešlo víc než dost), dobře nahradí oříšky:-8. Jablko dělá v těstě divy <3 Určitě vyzkoušejte! Díky za předpis :-)

Marie Svarcova: ...děkuji:-K:-K:-K ...švestky už začínají modrat, tak se brzy dočkáme;-):-8

:yes::yes: skvělé, mák a švestky jsou moje oblíbená kombinace <3:-K

Tématické fráze:
makovník se švestkami, recept na makovník, makovní´ se švestkami, makovnik s rumovou naplni, drobenka, makovník recept, litý makovník recept, makovnīl se švestky mi, makovníl se švestami

Suroviny:
mák mletý, mouka polohrubá, cukr vanilkový, sůl, cukr krupice, prášek do pečiva, kůra citronová, skořice mletá, jablko, vejce, mléko, olej, švestky, drobenka, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu