Postup přípravy
Krok 1: Dýni přepůlíme, vydlabeme měkký semínkový střed a ostrým nožem do ní uděláme hluboké zářezy, které nesmíme dokrojit. Je dobré udělat například z prkénka pomyslnou "záchranou brzdu", která nás, respektive nůž, včas zastaví před dokrojením až do konce.
Krok 2: Do zářezů vložíme dle chuti lístečky bylinek, plátky česneku nebo třeba i mandlí. Vnitřek vydlabané dýně můžeme před plněním okořenit námi oblíbeným kořením nebo kořenící směsí, bylinkami a už takto lze prakticky vějířky z dýně upéct v předehřáté troubě doměkka, cca 20-25 minut, pokapané olejem nebo rozehřátým máslem a posypané solí. Ty pak podáváme s různými ochucenými dipy ze zakysané smetany, majonézy, jogurtu...
Krok 3: Pokud chceme dýni plněnou, uděláme nádivku buď z mletého masa, které ochutíme dle našich chutí, třeba klasicky karbanátkovou směsí (vejce, mletá, koření, cibule, česnek, sůl...) nebo holandskou z mletého masa a sýra nebo přidáme jen vejce, sůl a kari koření. Případně uděláme žemlovou nádivku ze starších rohlíků, které zakapeme mlékem, necháme nasát, přidáme vejce (postačí jedno), dle chuti koření nebo bylinky, nějakou tu kvalitní uzeninu pro chuť a vůni, pro oko třeba hrášek, mrkev, kukuřici a případně i rozdrobený nebo nastrouhaný sýr.
Krok 4: Mletou nebo žemlovou nádivkou naplníme vydlabané dýně, položíme je do tukem vymazaného nebo pečícím papírem vyloženého pekáčku náplní dolů. Na náplň můžeme položit po naplnění pár plátků slaniny, jako pokličku. Dýně pokapeme olejem, posolíme, pekáček zaklopíme a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů zapéct, dle velikosti dýní na cca 45-60 minut. K dýním můžeme přihodit i pár dobře očištěných brambor, batáty...
Krok 5: Podáváme samostatně, nebo s pečeným bramborem, případně zeleninovými saláty...
Zveřejněno 24. 11. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dýňové harmoniky / vějířky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9MMP
Moje poznámka
Dýňové harmoniky / vějířky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9MMP
Nejnovější recepty
Krémová rybí polévka se smetanou
Přidáno před 1 hodinou
Rybí polévka Halászlé
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí steak s pečenou řepou
Přidáno před 4 hodinami
Treska s květákovým pyré
Přidáno před 6 hodinami
Kořeněné cukroví
Přidáno před 7 hodinami
Vánoční stromečky
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Luxusní štědrovečerní večeře pro zdravý spánek
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Špenátová polévka se smetanou
Jasek před 53 minutami
Palačinky s džemem
kristyna.potenska před 5 hodinami
Minutkové kuřecí nudličky
Kratochvilka před 5 hodinami
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
Papaja5 před 7 hodinami
Masové koule v kari omáčce
ricci před 8 hodinami
Báječná jatýrka na slanině
Kava 2 před 8 hodinami
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 9 hodinami
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 23 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. 20. 11. 2024 20:51
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. 20. 11. 2024 20:51
Tématické fráze:
dýňové recepty,
dynove rohliky
Suroviny:
dýně hokkaido,
maso mleté,
sůl,
pepř,
česnek,
bylinky,
vejce,
cibule,
slanina anglická,
olej,
rohlík
Komentáře