Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušené hlávkové zelí - maďarské

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Snadný

Doba přípravy 10 minut + dušení 1,5 hodiny

10 minut + dušení 1,5 hodiny

Suroviny

Porce: 6-8

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 567 kJ /
374 kcal
Bílkoviny15,53 g
Tuky5,27 g
Vláknina33,75 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 137 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy50,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelí a cibuli nakrájíme najemno a připravíme k ruce. Na sporák dáme ohřát hrnec, nasypeme cukr. Když začíná karamelizovat, trošku promíchneme vařečkou a karamelizujeme dál až do barvy tmavého lesního medu. Ihned přidáme olej nebo sádlo, tím se to ochladí, přidáme kmín, promícháme a okamžitě přidáme cibulku. Kmín a cibulku osmažíme ve směsi oleje a karamelu za stálého míchání dorůžova. Postupně pak přidáváme zelí, mícháme a každou várku zelí osolíme. Přidáme ocet. Až je vše v hrnci, přidáme deci vody. Pomalu na mírném plameni dusíme a chutnáme, jestli je to dost slané, kyselé a sladké. Zelí musí mít velice vyváženou chuť, aby z něj byla opravdu chutná příloha. Tento recept je na řízné dochucené a velice dobré zelí. Mně se to podařilo až s tímto receptem! Krok 2: Když je zelí měkké a potřebujeme ho zahustit, rozmícháme kousek másla s hladkou moukou a před dokončením přidáme do zelí. Máslo tu sladkokyselou chuť zjemní, kdo má rád řízné zelíčko, už máslo nepřidává. Hodí se k vepřovému, huse a kachně.

Zveřejněno 25. 11. 2018

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

Tento recept se nehodí na dušené kysané zelí.

V maďarské kuchyni se zelí nijak nezahušťuje a přidává se i bobkový list a pár zrnek pepře. Kdo chce, ať vyzkouší, doporučuji jenom jeden bobkový list, aby zelí nezhořklo. Fotečku nemám, ale dušené zelí snad každý viděl. Až budu dělat, fotečku nahodím.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dušené hlávkové zelí - maďarské

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AkkB

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dušené hlávkové zelí - maďarské

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AkkB

Komentáře (8)

tejaja: Vím, že je to k jinému receptu, ale musím ti poděkovat, ten způsob uložení křene na kousky do mrazáku, je naprosto perfektní. Teď jsem dělala omáčku k masu, s tím křenem! No, jako čerstvý !!!:yes::yes::yes: Už nikdy jinak !

Veronika.Hrozna: Zelí sladím pouze karamelem, a to jakékoliv i to kysané nebo cukínové či kedlubnové. Jen postupuju opačně. Cibuli osmažím na tuku (ale pouze do světlé barvy), přidám cukr, který nechám zkaramelizovat, a pak zelí s příslušnou tekutinou. Pokud chci zelí zahuštěné, dám do karamelu ještě trochu hladké mouky, pak rozředím tekutinou (třeba z předem vařeného kysaného zelí) a nakonec přidám zelí. ;-)

Veronika.Hrozna: V žiadnom prípade zbytočne nie. ;-) :yes:

tejaja: Tak to som rada, že chutilo aj vám, a nedávala som recept zbytočne!

Veronika.Hrozna: Pravdaže má inú chuť ochutenie cukrom a karamel. Mne karamelová chuť vyhovuje, takže aj táto kapusta je pre mňa výborná. ;-) Len ten čas som skrátila, ale ako píšeš, každý podľa svojej chuti. ;-):yes:

tejaja: Díky za krásnou fotečku. To je recept mojí tchýně a ten karamel tam být musí, jinak to chutná s cukrem, jinak s karamelem. Dělávám jako ona, hódně tmavý karamel, skoro jako čokoláda. Milovala karamel do všeho a dělala karamelové krémy a zákusky a vše možné s karamelem. Ono totiž její tatínek byl ředitel v cukrovaru v Maďarsku. ;-) Jak křupavé zelí , kdo má rád a usoudí, že mu stačilo vaření, může odstavit a papat. My rádi hezky měkké! V tom, že je to dlouho , máš pravdu, ale manžel chce takové měkčí , jedl ho tak celý život! Zvyk je železná košilka, už ho nepředělám! Však to znáš! ;-) Vidím, že i ty dáváš hodně kmínu, já taky hodně! Máme to tak rádi.:yes:

Rovnako sa kapusta robí u nás, akurát sa nerobí z cukru karamel, ale dosladzuje sa až hotová kapusta. Ostatne, naša kuchyňa má veľa z maďarskej. A ešte jeden malý detail, rozhodne kapustu nedusíme 1,5 hod, je to príliš veľa. Inak je kapusta s karamelom dobrá. ;-)

:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
maďarské zelí, bílé zelí ke kachně, hlávkové zelí ke kachně, dušené bílé zelí ke kachně, maďarské červené zeli, hlávkové zelí recept, hlávkové zeli, dušené hlávkové zelí ke kachne, dušené kysané zelí s bobkovym listem, nejlepsi dusene hlavkove zeli ke kachne, dušené hlávkové zelí videorecept, kachna s hlávkovým zelím, maďarské recepty, madarské zelí, dušené hlávkové zelí, maďarské zelí recept, madarske zeli ke kachně, bílé hlávkové zelí ke kachně, dusene kysele želi recept

Suroviny:
zelí, cukr krystal, olej, cibule, kmín celý, ocet, sůl

Přidat fotografie receptu