Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka nebo mazanec

Univerzální těsto, které se hodí na mazance, vánočky, bochánky, případně i buchty. Kynuté těsto je základem české sladké kuchyně. Různými náplněmi a příchutěmi vám má vždy co nabídnout a vždy si pochutnáte.

Hodnocení receptu je 3,7 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

bubbagump

Náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min bez doby kynutí

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 274 kJ /
3 412 kcal
Bílkoviny73,41 g
Tuky103,45 g
Vláknina25,11 g
Cholesterol 693 mg
Sodík 534 mg
Sůl1,27 g
Sacharidy534,22 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, špetku soli a trochu mouky, necháme vzejít kvásek. Krok 2: Rozinky namočíme do horké vody (případně s přidáním rumu), po 10 minutách vodu slijeme a necháme je okapat. Krok 3: V míse smícháme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, kvásek, strouhanou citronovou kůru, rozinky a vypracujeme hladké těsto. Krok 4: Těsto necháme hodinu na teplém místě kynout. Krok 5: Pak z těsta vytvarujeme bochánek, který necháme ještě chvíli nakynout. Krok 6: Mazanec umístíme na tukem vymazaný plech, potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Krok 7: Pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut při 200 °C. Poté teplotu zmírníme na 150 °C a dopečeme 20-25 minut. Krok 8: Pokud z tohoto těsta budeme péct vánočku, pak vykynuté těsto rozdělíme na devět dílů. Krok 9: Ze všech dílů vyválíme stejně dlouhé válečky (prameny) podle toho, jak chceme mít vánočku velkou. Krok 10: Nejdříve upleteme cop ze 4 pramenů a přemístíme ho na vymazaný plech. Krok 11: Pak upleteme klasický cop ze tří pramenů a umístíme ho na základ vánočky. Krok 12: Nakonec jen zatočíme do sebe poslední dva prameny a umístíme je navrch vánočky. Celou vánočku můžeme zpevnit zapíchnutím několika špejlí. Krok 13: Potřeme vejcem, posypeme mandlemi, necháme ještě chvíli kynout a pak pečeme stejně jako mazanec.

TIP: Co dělat, aby se vánočka nerozjela

Zveřejněno 19. 12. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka nebo mazanec

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p5yX

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka nebo mazanec

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p5yX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
recept na mazanec, mazanec recept, vánočka recept fotografie kvasek

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr, máslo, droždí, mléko, žloutek, rozinky, rum, mandle loupané, kůra citronová, sůl, vejce, tuk

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu