Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 452 kJ / 3 215 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 73,67 g |
Tuky | 132,53 g |
Vláknina | 15,90 g |
Cholesterol | 972 mg |
Sodík | 153 mg |
Sůl | 0,35 g |
Sacharidy | 423,99 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl.
K mouce nalijeme vlažné mléko, přidáme lžíci cukru a kvasnice. Necháme vzejít kvásek. Krok 2: Přidáme zbytek cukru, žloutky, rozpuštěné máslo, strouhanou citronovou kůru. Mísíme, až se těsto nechytá mísy.
Používám ruční šlehač s háky. Pokud je těsto pořád vlhké, jemně poprášíme moukou. Krok 3: Těsto necháme kynout. 2x při vykynutí vařečkou nebo šlehačem zpracujeme na menší objem.
Mandle, rozinky a citronát zpracujeme do vykynutého těsta. Krok 4: Těsto dáme na desku, rozdělíme na 9 stejných dílů. Spodní část spleteme ze 4 pramenů, střední část ze 3 pramenů a horní ze dvou. Na plech s pečícím papírem přeneseme každou část a vánočku sestavíme na plechu. Můžeme zajistit špejlemi. Vánočku přikryjeme utěrkou, bude kynout, než se nahřeje trouba. Krok 5: Troubu nastavíme na 180 °C, když má trouba časovač, 15 minut. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi nebo ořechy a dáme péct. 15 minut. Potom teplotu snížíme na 160°C. Když začíná hřbet vánočky tmavnout, přikryjeme alobalem. Pečeme 20 minut. Ke konci pečení sundáme alobal a potřeme zbytkem vajíčka, aby měla vánočka stejnoměrnou barvu. Necháme péct. Zkusíme párátkem nebo špejlí, jestli je hotová.
K mouce nalijeme vlažné mléko, přidáme lžíci cukru a kvasnice. Necháme vzejít kvásek. Krok 2: Přidáme zbytek cukru, žloutky, rozpuštěné máslo, strouhanou citronovou kůru. Mísíme, až se těsto nechytá mísy.
Používám ruční šlehač s háky. Pokud je těsto pořád vlhké, jemně poprášíme moukou. Krok 3: Těsto necháme kynout. 2x při vykynutí vařečkou nebo šlehačem zpracujeme na menší objem.
Mandle, rozinky a citronát zpracujeme do vykynutého těsta. Krok 4: Těsto dáme na desku, rozdělíme na 9 stejných dílů. Spodní část spleteme ze 4 pramenů, střední část ze 3 pramenů a horní ze dvou. Na plech s pečícím papírem přeneseme každou část a vánočku sestavíme na plechu. Můžeme zajistit špejlemi. Vánočku přikryjeme utěrkou, bude kynout, než se nahřeje trouba. Krok 5: Troubu nastavíme na 180 °C, když má trouba časovač, 15 minut. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi nebo ořechy a dáme péct. 15 minut. Potom teplotu snížíme na 160°C. Když začíná hřbet vánočky tmavnout, přikryjeme alobalem. Pečeme 20 minut. Ke konci pečení sundáme alobal a potřeme zbytkem vajíčka, aby měla vánočka stejnoměrnou barvu. Necháme péct. Zkusíme párátkem nebo špejlí, jestli je hotová.
Zveřejněno 1. 1. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Obyčejná vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MzyR
Moje poznámka
Obyčejná vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MzyR
Nejnovější recepty
Treska s květákovým pyré
Přidáno před 14 minutami
Kořeněné cukroví
Přidáno před 1 hodinou
Vánoční stromečky
Přidáno před 3 hodinami
Tvarohové linecké koláčky
Přidáno před 4 hodinami
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 6 hodinami
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 7 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Minutkové kuřecí nudličky
Kratochvilka před 3 minutami
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
Papaja5 před 1 hodinou
Masové koule v kari omáčce
ricci před 2 hodinami
Báječná jatýrka na slanině
Kava 2 před 2 hodinami
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 4 hodinami
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 17 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 18 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 18 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 19 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 19 hodinami
Tématické fráze:
obycejna vanocka do formy na pečení,
vlhka vánočka recept,
recept na obyčejnou na vánočku,
vanocka z kvasnice,
vanocka doba peceni 25 minut,
domácí obyčejná vánočka recept,
obyčejnou vánočku,
testo obycejnou na vánočku,
vlhká vanocka
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
mléko,
kvasnice,
žloutek,
máslo,
cukr krupice,
sůl,
kůra citronová,
rozinky
Komentáře