Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masopustní šišky (univerzální těsto na koblihy, vdolky a šišky)

Těsto podle tohoto jednoduchého receptu vám pomůže vypracovat i domácí pekárna a je jen na vás, jestli z něj usmažíte koblihy, vdolky nebo šišky. Ty jsou vynikající obalené ve skořicovém cukru, ale můžete je jen pocukrovat nebo podávat s marmeládou.

Hodnocení receptu je 4,8 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

dvevtroube dvevtroube

Snadný

Doba přípravy 147 min Doba přípravy: 145 min Doba tepelné úpravy: 2 min

147 min (145 min příprava + 2 min tepelná úprava)

Suroviny pro 15 kusů

15kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 009 kJ /
2 153 kcal
Bílkoviny57,94 g
Tuky68,88 g
Vláknina13,40 g
Cholesterol 686 mg
Sodík 143 mg
Sůl0,30 g
Sacharidy297,89 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto připravené v pekárně: do nádoby nalijeme teplé sádlo a přilijeme mléko pokojové teploty. Dále přilijeme rum, přidáme žloutky a přisypeme hladkou mouku. Do jednoho rohu nádoby nasypeme špetku soli a doprostřed rozdrobíme droždí, které zasypeme cukrem. Dáme pozor, aby se droždí nedostalo k soli. Těsto by pak nevykynulo. Nádobu vložíme do pekárny, navolíme program na přípravu těsta a pekárnu necháme pracovat. Pokud je potřeba, pomůžeme pekárně dostat mouku ze stěn nádoby. V případě, že by bylo těsto řidší, přidáme postupně trochu mouky a vždy pekárnu necháme chvíli pracovat. Měli bychom docílit hladkého těsta, které se nelepí na stěny nádoby. Krok 2: Těsto připravené ručně nebo v robotu: do mísy nasypeme mouku, do které uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí, zasypeme ho trochou cukru, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 15 minut. Ke stěně mísy nasypeme špetku soli a ke kvásku přidáme zbylé suroviny - cukr, mléko, žloutky, rum a rozpuštěné sádlo. Hnětacím hákem nebo ručně vařečkou vypracujeme hladké, nelepivé těsto. V případě, že by bylo těsto řidší, přidáváme postupně mouku. Krok 3: Vykynuté těsto přendáme na pracovní plochu a lehce ho rukama propracujeme. Těsto zvážíme a rozdělíme na 15 kousků. Každý kousek má přibližně 50 g. Krok 4: Z jednotlivých bochánků vyválíme hada o délce 25 cm. Těsto v polovině přehneme a stočíme. Krok 5: Těsto by nemělo být nutné podsypávat. Pokud ano, použijeme minimum mouky. Větší množství mouky na těstě by se při smažení usazovalo na dně nádoby a připalovalo. Krok 6: Takto připravené šišky necháme pod utěrkou kynout 15 minut. Krok 7: Mezitím rozpálíme 1 litr oleje, do kterého postupně vložíme šišky. Ty smažíme 1 minutu pod pokličkou. Po minutě je otočíme a smažíme z druhé strany odkryté. Dáme pozor, abychom šišky nesmažili příliš zprudka. Šišky by pak byly hodně tmavé. Smažíme je pozvolna, ať jsou hotové i uvnitř a na povrchu jsou krásně dozlatova. Krok 8: Usmažené šišky přendáme na ubrousek okapat a poté je obalíme ve skořicovém cukru, který snadno připravíme - na 90 g cukru dáme 10 g mleté skořice. Krok 9: Pokud nechceme šišky obalovat v cukru, nemusíme. Při servírování je stačí lehce poprášit moučkovým cukrem nebo je podávat pouze s marmeládou.

TIP: Další recepty na smažené moučníky

Zveřejněno 22. 1. 2019

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Masopustní šišky (univerzální těsto na koblihy, vdolky a šišky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2B3M

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Masopustní šišky (univerzální těsto na koblihy, vdolky a šišky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2B3M

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

V popisu "jednoduchý recept", v záhlaví nádpisu označen za náročný. Při použití popsané techniky je spíš jednoduchý......

carpp: Dobré ráno, děkujeme za upozornění na chybu, hned ji opravím. Máte pravdu, je spíše jednoduchý.

:-)<3:yes::yes: paráda - recept i foto :-K

Jsou senzační. Jednoduchý postup, rychlá příprava a tolik parády!:-K

Vzpomínka na babičku ;-(

:yes::yes::yes: krása!!!

Tématické fráze:
smažené kynuté sisky, kynuté šišky, smažené masopustní šišky, šišky z kynutého těsta, těsto na koblihy, masopustní smažené koblihy, šišky obalované v cukru, koblihy a šišky, smažené šišky se skořicí, testo na smazene šišky, masopustni hadi, kynuté šišky se škořicí, recept na koblihy, obalené šišky v cukru, testo na vdolky ze sádla, masopusni šišky, smažené šišky recept, šišky z z kynutého těsta, sisky s kynuteho testa, šišky obalené v cukru

Suroviny:
mouka hladká, cukr krupice, droždí, sádlo, mléko, žloutek, rum, sůl, olej, skořice mletá, cukr krupice

Přidat fotografie receptu