Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažák aneb smažený sýr jinak (dle babičky)

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

habunda

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 383 kJ /
5 589 kcal
Bílkoviny320,22 g
Tuky236,74 g
Vláknina26,00 g
Cholesterol 1,70 g
Sodík 12,70 g
Sůl28,34 g
Sacharidy531,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sýr nakrájený na plátky proklademe šunkou (sýr, šunka, sýr, šunka atd.) do tloušťky, kterou požadujeme (nejlépe 1 cm, tedy 5 ks šunky a 5 ks tvrdého plátkového sýra). Následně vrstvy stlačíme, aby obě suroviny lépe držely a obalíme v klasickém trojobalu - hladká mouka, vejce, strouhanka a ještě jednou, aby sýr nevytekl - tedy v dvojím trojobalu. Krok 2: Poté obalený šunko-sýr smažíme na oleji tak, aby byla jeho kůrka světlá až polotmavá (nejlépe dozlatova). Olej rozpálíme a než vložíme obalený sýr, tak teplotu snížíme, aby se sýr nepřipaloval. Krok 3: Smažák aneb smažený sýr jinak podáváme s tatarskou omáčkou a čerstvými bramborami, hranolky nebo jenom tak (je to žerózní a není k tomu potřeba příloha). Krok 4: Tento recept mám od babičky mé manželky, které zůstala šunka a plátkový sýr a vymyslela tento recept.

Zveřejněno 28. 2. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažák aneb smažený sýr jinak (dle babičky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xM1r

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažák aneb smažený sýr jinak (dle babičky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xM1r

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

MamlajdaD: Dobrý den, jsem rád, že jsem alespoň lehce inspiroval. Ale jde vidět, že podobný recept již znáte. Každopádně se jedná o "JINÝ" smažák a dle naší rodiny je opravdu lepší a chutnější, než klasika. PS: Ale i ta klasika má něco do sebe...;-)

Dělávala jsem též a to na dva způsoby - jeden stejně, jako je zde popsáno (je to opravdu dobré) a druhý, podobný způsob na každou jednu porci dva půlcentimetrové plátky sýra a jeden půlcentimetrový plátek šunky (aby to drželo pohromadě, potřela jsem šunku z obou stran slabě rozšlehaným vajíčkem, připraveným a obalování) a přitiskla z každé strany plátek sýra. A pak samosebou trojobal atd. A to bylo neméně dobré. Ale to byly osmdesátá léta ;-) a tak děkuji za připomenutí dobrého jídla. :yes::-D:-K

Recept se mi líbí, moc :-) zakoupím suroviny a bude oběd.Pro manžela určitě 250g hodně nebude , " já ho znám ,vždyť s ním žiju 40 let "<3

Ahoj děvčata, děkuji za komentář a fotky. Ano, musím přiznat, že 250 gr. je hodně, ale bylo to po velmi těžké fyzické práci, takže mi to připadlo jako chuťovka...:-) -Ale jak píše tejaja, záleží hlavně na tloušťce plátků, a to jak sýra, tak šunky. Ale jinak takový smažák mi samotnému chutná více, než obyčejný. Hold recepty od babiček jsou recepty od babiček...:yes:

tejaja: Jasně, ale zhruba 250 g na porci je opravdu moc.

Merylas: Povedala by som, že počet porcií závisí na hrúbke šunky a syra. Nedá sa to jednoznačne určiť. ;-)

tejaja: Chtěla jsem to upřesnit, jelikož je tento recept zařazený v kategorii Pro začátečníky. Zkušený na tohle recept nepotřebuje a ví, kolik čeho dát a kolik z toho udělá porcí. ;-)

Merylas: Pre mňa bolo podstatné striedanie syra a šunky, nevážila som to, ani nemerala olej. Robila som 2 porcie, a bolo to dobré. ;-)

Takto prokládaný sýr se šunkou jsem kdysi dělávala. Z tohoto množství se dá připravit i10 porcí. 250 g sýra se šunkou na jednu porci je hodně. A určitě bude zapotřebí více oleje na smažení.:-K

Dobrý nápad s tou šunkou. Vyprážané vecičky veľmi nemusím, tentokrát som urobila výnimku a neľutujem. Je to trocha iný vyprážaný syr, ale dobrý. :yes:;-) Chutilo mi to viac ako klasický vyprážaný syr. ;-)

Tématické fráze:
smažený sýr jinak, smažený sýr aby nevytekl, jak připravit smažák, jak nejlépe obalit sýr, smažak, jak nejlepe obalit syr na smazeni, smazak jinak, jak udělat dobrý smažák, kuchař ví smaženy sýr, smazak se šunkou, smažak se šunkou a sýrem, kplik oleje na smazak, jak nejlepe obalit sýrem, jak nejlíp obalit sýr aby nevytekl, jak na smažený sýr aby nevytekl, jak obalit sýr, aby nevytekl, sýr s sunkou, jak udelat smazeny syr aby nevytekl, smazeny platkovy syr, smazeny syr recept

Suroviny:
sýr tvrdý, olej, šunka, vejce, mouka hladká, strouhanka

Přidat fotografie receptu