Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarkový koláč (placky)

Škvarky jsou oblíbenou zabijačkovou pochoutkou a mají mnoho využití. Jedním z nich je škvarkový koláč, který můžete konzumovat samotný, nebo jako přílohu k dršťkové či gulášové polévce.

Hodnocení receptu je 5,0 (29×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Středně náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 35 min

65 min (30 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

použita koláčová forma

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 204 kJ /
3 873 kcal
Bílkoviny85,23 g
Tuky254,74 g
Vláknina13,68 g
Cholesterol 437 mg
Sodík 4,00 g
Sůl9,83 g
Sacharidy302,99 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Koláčovou formu vymažeme sádlem. Krok 2: Mouku nasypeme do mísy. Uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobené droždí, cukr a 50 ml mléka. Krok 3: V důlku umícháme řidší kašičku, ze které necháme na teplém místě vzejít kvásek. Krok 4: Škvarky pokrájíme na drobno a ohřejeme si sádlo. Krok 5: Do mouky přidáme sůl, škvarky, sádlo a zbylé mléko. Umícháme vláčné, nelepivé těsto, které v míse zakryjeme utěrkou a necháme v teple kynout. Během kynutí jednou nebo dvakrát promícháme. Vženeme tak do těsta vzduch a těsto bude nadýchanější. Krok 6: Pak do mouky přidáme sůl, pokrájené škvarky, vlažné sádlo a zbylé mléko. Umícháme vláčné, nelepivé těsto, které v míse zakryjeme utěrkou a necháme v teple kynout. Krok 7: Troubu předehřejeme na 180 °C. Vykynuté těsto přendáme do koláčové formy a rozválíme do plátu. Krok 8: Nožem, rádýlkem, nebo plastovou kartou rozkrájíme těsto na výseče. Krok 9: Bílek rozmícháme s trochou soli a potřeme jím koláč. Koláč posypeme kořením dle chuti a necháme 10 minut odpočinout. Krok 10: Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme 35 minut dozlatova. Krok 11: Výseče koláče od sebe rozdělíme. Výborné jsou jak samotné, například s bílou kávou nebo jako příloha do ruky ke gulášové, dršťkové či bramborové polévce, kdy hlavní chod už není třeba.

TIP: Škvarky a jejich využití

Zveřejněno 26. 3. 2019

Poznámka autora recepty73

Z těsta můžeme připravit i klasické škvarkové placky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarkový koláč (placky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qB6R

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarkový koláč (placky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qB6R

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Včera jsem vařila k dnešnímu obědu gulášovou polévku a k tomu jsem upekla koláč z poloviční dávky ( jsme jen 2 strávníci). Samozřejmě, že jsem ještě teplý ochutnala a byl výborný :yes:.

Marie Svarcova: ...děkuji, Maruško:-K:-K:-K

:yes::yes:<3:-K

gatear: ...děkuji za pochvalu:-K ...doufám, že dopadl podle vašich představ;-) ...u nás byl po delším čase minulý týden:-8

Vypadá nádherně. Tak zítra vyzkouším.

Tématické fráze:
škvarkové placky, škvarkový koláč, škvarkové placky bez kynutí, škvarkové placky recept, škvarkové koláč, škvarkové placky bez droždí, top recepty-škvarkový koláč, placky se škvarkama, bramborový koláč se se škvarky, placky, škvarkové koláčky, top recepty skvarkovy kolac, bramborový koláč se škvarky, škvarkové placky plněné se zelím, výborný škvarkový placky recept, škvarkove placky top recepty, škvarkové placky bez bez kynutí, koláč se zelím a se škvarky, placky bez kynutí, škvarky zelí koláčky

Suroviny:
mouka hladká, sůl, cukr krupice, droždí čerstvé, žloutek, škvarky, sádlo, mléko, bílek, sůl hrubá, kmín drcený, sádlo

Přidat fotografie receptu