Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzený velikonoční chléb plecovník neboli šoldra

Šoldra nebo také plecovník je tradiční velikonoční recept původem ze Slezska a severu Moravy. Jedná se o chléb, štědře plněný uzeným a klobásou. Sbíhají se vám sliny? Nezbývá nic jiného, než se pustit do pečení této dobroty.

Hodnocení receptu je 4,2 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min bez doby kynutí

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 719 kJ /
411 kcal
Bílkoviny69,65 g
Tuky14,70 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 228 mg
Sodík 3,01 g
Sůl7,00 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Den předem uvaříme uzené maso. Moravské uzené není potřeba předvářet, ale bývá moc libové a suché. Krok 2: Těsto ze sáčku na domácí chléb zpracujeme podle návodu na obalu (nebo použijeme nějaký jiný osvědčený recept na chléb pro domácí pekárnu). Pravý plecovník se vždy zadělává pivem. Ale to je na každém, jestli to tak udělá. Krok 3: Klobásy použijeme neseschlé, měkké, aby pak šly krajíce chleba dobře krájet. Krok 4: Po vykynutí těsto rozválíme asi na tloušťku 1/2 cm a do šířky asi 20 cm. Nakrájíme moravské uzené (vařený domácí uzený bůček, krkovici) na větší hranoly a pokryjeme jimi podélně celé rozválené těsto, kromě okrajů. Krok 5: Na zbylá místa ještě položíme dobré uzené klobásy. Potom vše srolujeme, uzavřeme a necháme ještě asi 10 minut kynout. Krok 6: Pečeme v troubě dozlatova, teplota a čas podle návodu nebo receptu na chleba (a také podle zkušeností s troubou). Upečený plecovník při poklepu na spodní plochu má znít dutě, pak je upečený. Krok 7: Necháme vychladnout, pak krájíme krajíčky. Dle zvyklostí se odkrojená patka zprvu nechává a přiklopí se s ní načatý zbytek bochníku chleba. Nejlépe chutná s kyselými okurkami.

TIP: Jak upéct první chleba v domácí pekárně?

Zveřejněno 1. 4. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Plecovník se podle zvyklostí pekl na velikonoční sobotu, většinou z kila mouky. Myslím, že se hodí nejen na Velikonoce.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Uzený velikonoční chléb plecovník neboli šoldra

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AZK7

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Uzený velikonoční chléb plecovník neboli šoldra

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AZK7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Magdalenka, tak jsem si trošku zamarodila, už je zase dobře. Prohlížela jsem nějaké polské recepty a blogy o vaření, ale protože polsky neumím (naučila jsem se jen pojmenování masa, zeleniny, koření, nejběžnějšího kuchyňského náčiní a pod., jinak jedu přes překladač), tak jsem toho moc nenašla, vlastně jsem uspěla jen jednou a to byl recept psaný v nějakém polském nářečí nebo co, takže pro mne nebyl moc srozumitelný. Tak to necháme být, tak jak to je.:-);-) Zdravím:-K

Pozerala som viacero maďarských receptov - obyčajne robia s údeným kolenom, niekde bez kože, menej často s krkovičkou. Chlebové cesto obyčajné, na V. Noc sa to pieklo.

Magdalénka: Už jsem myslela na Poláky, jestli snad ten recept nepřišel od nich , když je rozšířený hlavně na území Slezska i východního Slovenska atd., čili na územích sousedících s Polskem. Ale mohlo to být i obráceně, že? To už se ale nedozvíme :-8. Ale ještě jsem neměla čas se na to podívat. Odebírám několik polských videokuchařek, jedna z nich je i Slezská (z polské strany hranic), uvidím, co tam najdu. Ale ti Maďaři s tím kolenem to mají asi svůj recept? To by mohlo být. Tak díky, pokud něco vypátrám, dám vědět.:-

Magdalenka: jsi opravdu úžasná, takhle mi to usnadnit:yes::-D:-D No miluji uzené koleno a tak letos jeden uzený chlebík bude asi s kolenem. Druhý - pro synovu rodinu bude klasika s uzeným a klobáskou. Mám radost z té tvojí zprávičky i z odkazu!:-*:-D:yes: Dík!

MamlajdaD: My sme mali na Horehroní chatu, tak sme tam veľa chodili (okolie Brezna) a viem, že tam som sa s názvom šoldra stretla tiež. A teraz som k úžasu zistila, že to poznajú aj Poliaci.
V Maďarsku to koleno v chlebe bolo zapečené aj s kožou aj s tým mierne tlstým...asi sa to zle krája, ale mne by to chutilo určite.

Jana Dorazinová: Děkuji za pochvalu, moc mne to potěšilo :-D:-K

Mata3636: Děkuji za přečtení receptu. Kdyby jsi to chtěla zkusit upéct, použij mírně prorostlý uz. bůček, od toho tuku se nasákne a provoní těsto a je to fakt lahůdka.:-*:-D

magdalenka: To jsem nevěděla, že je to známé i na Slovensku, dokonce něco jako chráněná značka. To já hned na netu prozkoumám, hlavně tedy slovenské tecepty na takovýto chlebík, třeba se ještě něco o tom dozvím nového. Na severu Moravy a hlavně ve Slezsku se plecovník pekl prý také dříve v peci po zabíjačce, šrůtek uzeného se zabalil do chlebového těsta a pekl se v peci s ostatními chleby. Moc ti děkuji za vysvětlení, ráda se dozvídám něco nového:-K:-8:-

MamlajdaD: ja som kedysi pred rokmi niekde v TV videla čosi o plecovníku a šoldre, podrobnosti sa mi nevybavujú, len som si zafixovala ten zvláštny názov...Teraz som googlila.
Ja som z južného Slovenska a v našich končinách sa piekol chlieb so zapečenou údenou klobásou. Konkrétne v našej rodine nie, ale viem od kamarátky, že oni to takto robievali.
V Maďarsku som sa zas stretla s chlebom, kde bolo zapečené údené koleno (vykostené, predtým uvarené.)

Moc se mi to líbí! :yes:

Toto je známe aj na Slovensku...
Šovdra (šoudra, šoldrina, šódra) jedna z našich národných špecialít, pripravovala po zabíjačkách hlavne na strednom a východnom Slovensku, kde často ani pomenovanie šunka nepoznali. Jej názov pochádza zo šarišského slova označujúceho veľkonočnú šunku a na základe nariadenia Rady (ES) nesie od roku 2006 označenie „zaručená tradičná špecialita".
Tiež sa s ňou na V. Noc piekol chlieb.

magdalenka: Som z Košíc, ale toto nepoznám. Zaujímavý recept, pekný, chutný, také 2 v 1

Tématické fráze:
šoudra, velikonocni soudra, velikonocni soldra, šoldra recept, velikonoční šoldra recept, plecovník, velikonoční chleba, velikonočni chléb, šoldra, slezská šoudra, šoudra s uzenym maso, krajové recepty velikonoční šoldra, navod šoudra, domácí chléb se zapečenou klobasou, slezka soudra, recept ze slezska na chleba s uzeným, velikonoční šoldra recept z piva, chlebová šoldra, plecovníky, velikonoční pleconík

Suroviny:
chléb, maso uzené, klobása uzená, pivo světlé

Přidat fotografie receptu