Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kjuflety - Bulharsko

Hodnocení receptu je 4,2 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 45 min

45 min (45 min příprava)

Suroviny

Porce: 4 - 5

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 776 kJ /
902 kcal
Bílkoviny119,91 g
Tuky24,38 g
Vláknina11,50 g
Cholesterol 459 mg
Sodík 392 mg
Sůl0,71 g
Sacharidy46,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vepřové maso umeleme nebo necháme umlít u řezníka, namočíme housku v mléce a nastrouháme brambory (na hrubém struhadle). Umleté maso, nastrouhané brambory a trochu vymačkanou nasáklou housku dáme do mísy, přidáme vajíčko, dobře osolíme, opepříme a propracujeme. Nakrájíme cibuli, zpěníme jí na oleji, nejlépe přímo v pekáčku. Z masové fáše tvoříme šištičky, obalujeme je v usekané zelené petrželi. Pokud se masová hmota lepí na ruce, namáčíme si je ve vodě. V původním receptu se doporučuje namáčet ruce v bílém víně, ale voda stačí (a víno je snad lepší vypít?). Krok 2: Šištičky urovnáme do pekáčku na zpěněnou cibuli, poklademe kolečky rajčat, pečeme při 180º C. Dobu pečení neudávám, nestopuji si to, ale to každá hospodyňka už pozná, když je hotovo. Odhadem asi půl hodiny. Krok 3: Během pečení kontrolujeme a je-li to zapotřebí, trochu podlijeme, zpočátku se to peče ve vlastní šťávě. Bulhaři kjufletu dělají nejen z vepřového, ale hlavně ze skopového masa, ale nám asi bude bližší to vepřové. Podáváme s bramborem nebo i s chlebem.

Zveřejněno 24. 4. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Zdroj: Novinový výstřižek - 60. léta – upraveno.

Recept je na internetu v několika jiných kuchařkách, ale tady jsem ho nenašla, tak vkládám, protože receptů z mletého vepřového není nikdy dost.

Do masa je prý v Bulharsku zvykem dávat drobně pokrájenou cibuli a přidat nějaké bulharské koření, např. čubricu nebo římský kmín (známý i pod názvem kimion či kumin) - Tuto zajímavou informaci přidávám na základě komentáře od bofinka, které tímto děkuji.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kjuflety - Bulharsko

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VGko

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kjuflety - Bulharsko

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VGko

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

bofinka, Eja57, JanaDorazinová: děvčata, tak jsem to připsala do poznámky pod receptem, aby si případné zájemkyně a zájemci o recept mohli dochutit kuflety - kjuftety podle své chuti. S kořením čubrica bude jídlo zcela určitě pikantnější. Zdravím vás všechny. :-K

bofinka: Je poznat, že máš znalosti o bulharské kuchyni, buď tam žiješ, nebo tam máš příbuzné, no prostě že k bulharské gastronomii máš blízko. Ale víš, já můžu čerpat jen z místních zdrojů. A tak jsem pročetla teď večer celou řadu receptů, no a v češtině s jednou vyjímkou (kjuftěty) jsem našla recepty jen na KJUFLETY. Považuji to tedy za český výraz pro bulharské KJUFTETY. To je časté, že si nějaký jazyk udělá svůj název pro nějaký zahraniční pokrm. Víc mne ale zarazila tvoje poznámka, že tam nepatří ty brambory. Já jsem fakt pročetla celou řadu receptů (jeden i slovenský) a ty syrové strouhané brambory tam jsou všude, ve všech receptech. No a cibule - v tomto mém receptu se dává pod masové šištičky (to se snažím vyhnout názvu kjuflety nebo kjuftety:-D), v jiných se osmahnutá dává na maso a v jiných se pokrájená vmíchává do masa. :-). No co s tím? Já bych to dnes asi udělala tak, aby se "vlk nažral a koza zůstala celá" a dala bych cibuli do masa i pod maso, cibule není nikdy dost.:-D Abych pravdu řekla, bylo mi samotné divné, že se do masa nedává posekaná cibule, ale nikdy mně nenapadlo jí tam zkusit dát.:-O Ale nejvíc vděčná jsem za ty poznámky o koření.:-K Napíšu to zítra do poznámky k receptu a o té cibuli taky. Dík za ochotu podělit se s námi o své zkušenosti!:-D:-K Zdravím a přeji hezký den.

Eja 57: Dík za zajímavý komentář:-). Nikdy jsem bohužel nebyla v Bulharsku. :-( A posoudit, který název je správný nedokážu. Ale všimla jsem si, že na netu u různých receptů je to psáno většinou jako KjufLety, ale setkala jsem se tam i s názvem KjufTĚty. To vlastně jen jedenkrát. Bylo to na: recepty.vareni.cz/bulharska-kjufteta/ a jsou u toho dva zajímavé komentíky, které tento recept tedy nechválí, ale podstatné je, že jeden z komentů psala rodilá Bulharka, a ta i ta druhá přispěvatelka používají slovo kufteta s T uprostřed (a bez háčku nad E). Takže je to název správný :-? nebo možná jsou správné oba názvy a jde jen o obměnu názvu v určité oblasti (krajový název):-D;-).;-):-8:-D Fakt nevím, ale tyto další recepty jsem navšívila jen jako zajímavost včera, tedy až tři dny po vložení receptu. Já jsem napsala název podle zdroje, odkud jsem čerpala a ani mne nenapadlo, že by to mohlo být jinak. Prostě jak jsem "koupila", tak "prodávám".;-):-8:-D No třeba se nám někdo fundovaný ozve a řekne nám, jak to vlastně je.;-):-D Zdravím a přeji hezký den :-K

Eja57: mi tam taky moc chutnalo, ale jak píšeš, je třeba vědět, kam jít. Když jsem v tom vedru viděla na stolech tatarky a majonézy v platech, měla jsem dost. Ale našli jsme tam hospůdku s českým kuchařem. To byla jiná ;-)

Zobrazit 3 starší odpovědi

Recept pěkný, fotka s odpuštěním " k sežrání":yes:

Ale od začátku mi tam nesedí to L...kufLety....na českých webech o jídle je to tak půl napůl - kufLety x kufTety....ale když jsem vyrazila za hranice i na nějaké bulharské stránky:-D tak kufTety... jako kofTa...
Nechci vůbec prudit, ale zajímá mě to - jsou to stejná jídla? asi určitě ano... je tu na TOPkách někdo, kdo se v bulharské kuchyni vyzná? Byla jsem v Bulharsku asi 8x, ale už je to dlouho ale to L mi prostě trhá uši...

Jana Dorazinová: Dík za povzbuzení!!!:-D:-K

Jana Dorazinová: :-D:-D:-D Mám velkou radost z toho, že ti to chutnalo i té fotografie!!!<3Ta je moc pěkná, díky!!:-K. Ty úpravy určitě byly přínosné, já to často taky dělám, že si nějaký recept trochu upravím. Fotit můžu jen mobilem, ale nevím, jak to vložit. Musím počkat, až někdy přijede ke mně vnučka a ukáže mi to. Některá jídla mám nafocená, tak je pak dodatečně přidám k receptům. (Ale u tohoto receptu jsem se tajně v duchu modlila, abys sem ten obrázek dala:-8;-) Takže ještě jednou dík, jak za vyzkoušení, tak za tu pěknou fotku!<3:-D:-K

MamlajdaD: Je mi ctí :-). Taky jsem se učila s foťákem a vkládáním fotek.. Chudáci moje děti tehdy :-D

Jana Dorazinová: Jsi šikovná, určitě se ti povedou! :-D:yes: Přeju, aby hlavně chutnaly! ;-) :-D Dobrou chuť! :-K

MamlajdaD: Musím říct, že mi to moc chutnalo. Zase jsem to udělala tak trochu po svém. Bulharská kuchyně je moje oblíbená a spojuji si ji s něčím pikantním. Přidala jsem proto trochu sladké čili omáčky, asi tak lžíci. Pak pár kapek sojovky a do masa jsem dala sušený česnek. Velmi jemná chuť mletého masa mi jakoby připomínala, ale vzdáleně jitrnici :-D. Takže přidávám foto a moc děkuji za skvělý recept. Byla by škoda, kdyby byl bez fotografie. Je známo, že recepty bez fota moc netáhnou ;-)

Určitě nejseš žádné béčko, patříš na přední místo mezi topkovou elitu :-D;-) a máš fakt prima recepty, pár jsem jich dělala už i dřív, než jsem se sem do topek přihlásila. A "množstevní" problémy při vaření mám taky, už jsem sama několik let, tak to znám. Ale když ony některé věci nejdou v úplně malém množství uvařit, to by pak taky třeba nebylo k jídlu, třeba guláš nebo svíčková. A někdy moc malé množství zase lze uvařit, ale člověk toho chce mít trochu víc, např. dobrý řízeček? :-D:-D:-D Není to legrace? Však my si poradíme, že?:-D;-) Tak máš na vybranou z více receptů, můžeš improvizovat, třeba se ti bude zdát některý z těch receptů vhodnější. .:-) Děkuji, zdravím a přeji hezký den! :-8 :-K

MamlajdaD: dík za důvěru<3 už je to v troubě, snad snad to bude držet pokupě :-D

Jana Dorazinová: Tak se mi to moc nechtělo hledat, tak jsem gůglila a k mému překvapení tam byla celkem bohatá nabídka receptů. :-O To jsem nečekala. Recept na "Chytrá žena" a na "kuchtík" jsou skoro stejné, tedy hodně podobné a podle mně nevíce "bulharské", ale to je jen můj názor. Zdroj mého receptu byl asi stejný, jako u receptu na "Kuchtík", protože je tam ta zmínka o máčení rukou ve víně.:-8:-D
recepty.chytrazena.cz/bulharska-kjufleta-53217.html
recepty.vareni.cz/bulharska-kjufteta/ - 2 zajímavé komentíky
www.poslirecept.cz/vsehochut/ze-vsech-koutu-sveta/bulharske-kjuflety
recepty.vareni.cz/bulharska-kjufleta/ - 1 komentář
www.xkuchtik.cz/recepty/maso-veprove/bulharska-kjufleta.asp
a jsou tam ještě další. Ale snad ti to bude takhle stačit.;-):-8:-8 Zdravím a přeji hezký den :-8 :-K

MamlajdaD: Určitě ano. Stejně nikdy nedělám recept úplně stejně, jak je napsán. Jsem sama, tak proč bych toho dělala tolik? :-O.. Vždy pracuji s méně surovinami, jen jak zmenšit vajíčko? :-D Nic se neboj, i to zvládnu ;-).. Nejsem žádné béčko, ne? :-D

Jana Dorazinová: Já jsem ho na netu taky někde viděla, nedávno, ale nevím kde. Podívám se do "Knihovny stránek" a jestli to najdu, napíšu to sem.;-):-D

Jana Dorazinová: Díky za přečtení receptu.:-K Receptík mám už asi 20 let, vyšel kdysi v nějakém časopise. Myslela jsem si, že by se to mohlo někomu hodit v teplejších dnech. Dělávám občas - spíš v létě. Doufám, že pokud to vyzkoušíte/vyzkoušíš, tak že bude chutnat. Je to jednoduché jídlo, hlavně se nesmí "usušit".:-8

MamlajdaD: víš co??? Celý dnešní den uvažuji, kde jsem to četla ten recept. Dokonce jsem si už nakoupila potřebné ingredience a ne a ne to najít. :-Q
Tak jsem fakt ráda, že jsem tu dnes zašla :-D

Hodně zajímavý recept. No, mleté bych měla ;-)

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
bulharskákjufleta, bulharské kjuftety, mleté hovězí maso - bulharské recepty, bulharko recepty, kjufteta, bulharská specialita z mletého masa, bulharská kjufteta, mlété maso bulharsko

Suroviny:
maso vepřové, brambory, vejce, žemle, žemle, sůl, pepř, petrželka zelená, rajče, cibule, cibule

Přidat fotografie receptu