Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřové plátky se staročeskou rýží

Jedno z nejdokonalejších jídel domácí kuchyně, u kterého si řeknete ,,a přitom taková blbost". V jednoduchosti je zkrátka síla, a to věděly už naše babičky. Pár základních surovin, poctivá příprava a výborný oběd máte na stole.

Hodnocení receptu je 5,0 (45×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 312 kJ /
1 748 kcal
Bílkoviny22,84 g
Tuky87,94 g
Vláknina10,55 g
Cholesterol 70 mg
Sodík 1,69 g
Sůl4,23 g
Sacharidy212,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso naklepeme, osolíme, opepříme a z každé strany potřeme hořčicí. Krok 2: Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, na troše oleje mírně osmažíme. Poté přidáme plátky masa a prudce je opečeme z obou stran, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Krok 3: Když je maso měkké, vyjmeme ho, šťávu zaprášíme troškou hladké mouky a provaříme. Krok 4: Dále připravíme rýži. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a necháme zesklovatět, přidáme připravenou cibuli, na to hrnek rýže a mírně restujeme. Pak přidáme 2 hrnky vody, majoránku, sůl a dáme do trouby vyhřáté na 220 °C. Teplotu upravíme podle zkušeností s vlastní troubou. Krok 5: Během pečení ji promícháme, aby se majoránka dostala do celé rýže. Pečeme přibližně 20-30 minut.

TIP: Jak připravit staročeskou rýži

Zveřejněno 15. 7. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřové plátky se staročeskou rýží

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JZJo

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřové plátky se staročeskou rýží

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JZJo

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (46)

Perfektní návod na rýži,zatím jsem ji vařil,a to jsem jeden čas dělal kuchaře.Tohle vyskouším.:yes:

jiří: :-D ještě nikdy se mi to nestalo :-D

Zobrazit 2 starší odpovědi

Jindřich 20. 1. 2017 14:02
Dobrý den - trošku kriticky. Ne k receptu samému: po jeho přečtení se mi sbíhají sliny a chtěl jsem vyzkoušet, ale k jeho formě. A netýká se to jen tohoto... Víte: ne každý je kuchař profesionál a nestojí každý den u plotny. Takže mi to trochu přijde, jako kdybyste si v návodu na nový videorekordér přečetla "video připojíme k televizi" a tečka. To samé "rýži dáme do trouby a pečeme". Rýži jsem (a určitě nejen já) nikdy nepekl, jen vařil; naše trouba má nastavení od 0 do 250 stupňů, hodina má 60 minut. Takže prosím prosím: při jaké teplotě se rýže má péci a přibližně po jaké době začít ochutnávat, zda je hotová. Děkuji ;-)

Jindřich: Pro Jindřicha a ostatní, co nemají elektrickou troubu: Mám ji takto úplně nejraději. Fakt je,že neumím říci, na kolik stupňů a jak dlouho, neboť vlastním pouze plynový sporák,a tak odhaduji. Rýži je nutné důkladně proprat, až teče čistá voda. Potom se dá na připravenou nádobu, ve které se bude péct. Já ji dělám tak, že vypranou rýti restuji na másle, protože mi tak voní, až se zbavím zbytku vody. Potom zaliju dvojnásobným množstvím vody, přidám sůl, půl cibule, do které jsem zapíchala 6 hřebíčků, a mletý pepř. Taky mám ráda kari,. tak si ho tam taky někdy dám. Strčím do trouby tak, že si zvednu rošt o jedno poschodí, kastrol s rýží nezakrývám a peču asi na polovině knoflíku plynového hořáku. Po 15 minutách se podívám, jestli se ztrácí voda a podle toho odhaduji, jak dlouho ještě musím hlídat. Většinou u toho připravuji nějaké maso, takže mi nedělá problémy se občas do trouby mrknout, protože u toho stejně musím stát. Takto upravená rýže krásně voní a chutí se vůbec nedá srovnat s vařenou nebo dušenou. Tak a dostala jsem z toho hlad.;-)

Zobrazit 5 starších odpovědí

Vypada to famózně<3 zítřek to jistí:yes: děkuji moc,pokud se povede,přidám i foto :-p :-):-):-):-K

jíťa: Budu ráda :-)

rýže skvělá a plátky také, dohromady prostě super oběd.....díky :yes:

douver: děkuji :-8

tejaja: Děkuji, Terezko :-)

Řezník od vedle (neregistrovaný/á) : Neurážajte autorku, ktorá aj keby chcela, mazať komentáre nemôže, jednoducho to môžu robiť LEN moderátorky a admini. Vzhľadom k tomu, že vaše 2 komentáre boli vulgárne a urážajúce, zmazala som ich. Prajem pekný deň. ;-)

O.Oscar: Moc děkuji. Jéé, to je tak dávno, co jsem ho tady dala;-)

Ahoj. Prave tenhle receptik delam k obedu. Laka me ta ryze. Jani moc rad delam tvoje recepty. Jsou moc chutne..
Uděluju bodika:-K

mAKY: děkuji :-)

mňam:yes:dnes k obšdu dobrůtka skvělý recept :-):yes::yes::yes::yes:

Janule: Tak to maso bylo asi ze 100 letého pašíka :-) Nevím, jaký to má zázračný smysl, ale když jsem dělala brigádu v kuchyni jedné restaurace, poradila mi starší paní kuchařka, že když maso nechce změknout, mám přímo do hrnce s masem dát nerezové lžičky. Ono to opravdu funguje, ale doma to nepotřebuji. Používám pro jistotu tlakový hrnec. Mohlo se stát, že jsi maso měla nakrájené "po vlasu";-)

Nevim kde se stala chyba, ale nedostala jsem se do fáze "když je maso měkké". Dělalo se proklatě dlouho, ale ne a ne změknout :-S Jinak omáčka i rýže super...

Ham use tesim idu varit ;-):-p

terysha.mathey: Díky moc!! Mám vždycky radost, když chutná!!:-)

Jani, děkuju za skvělý recept. Dělala jsem tedy s jasmínovou, ale s obyčejnou to bude určitě taky luxusní, ta slaninka, cibulka a majoránka... zajímavá kombinace :-8:yes: Přidávám fotky:-p

Už z fotky se mi sbíhají sliny, takže jdu zkusit udělat k obědu a pak dám vědět..., maso znám, ale ta rýže.... cítím jak voní už teď :D

mnamka :-): díky!!:-)

mnamka :-) 25. 11. 2012 14:43
Dneska jsem dělala a musím doporučit!!!!:-K Vážně dobrotaa dávám za 1 :yes::yes::yes::yes:

sluníčko 25. 11. 2012 10:02
:yes:

Radvik: děkuji, hned mám lepší start do dnešního dne:-8;-)

Vynikající, kvůli synovi dělám každou neděli, protože pořád volá, že chce to dobré masíčko s rýží. A že ta rýže je luxusní :-8 Mám ráda Vaše recepty, paní Remková, nikdy nezklamou ;-)

OMACKA FAJN.RYZI KUPUJI JASMINOVOU VE STANKU VIETNAM. TU DAM DO NEREZOVEHO HRNCE VODU 2PRSTY NAD NI,POD POKLICI A JAK SE ZACNE VARIT ZAMICHAM,ODSTAVIM.A NECHAM DOJIT POD POKLICI.ZA 10MINUT JE HOTOVA SYPKA,JINOU MI UZ DOMA NECHTEJI.

Mám ráda omáčky.:yes::-)

bara (neregistrovaný/á) díky. Návodu na rýži je víc, každý podle sebe.;-)

výborný recept a na zapečemńou rýži v troubě stačí 20 až 30 minut a lepší je když se přikryje alobalem a rýže v pekači nesmí plavat jinak omačka výborná :-K

Lenka (neregistrovaný/á) já opravdu s tou teplotou trouby..no, já všechno většinou začnu na nejvyšší stupeň, rýži hlídám a když se voda vyvaří, přidám trochu vody. No a dalo by se to snad pro začátečníky i tak, že si uvaříš rýži v sáčku a po uvaření tam vmícháš opraženou anglickou s cibulí a majoránkou, ale mám dojem, že návod na rýži tady je. Mrknu se.;-) Takže třeba tohle...
http://www.toprecepty.cz/recept/6208-ryze-dusena-v..., ale je fakt, že vody dávám více, než rýže. Každopádně si příště zadej rýži a uvidíš, kolik jich je tady;-)

Už to zkouším a moc se na to těšim.Dík za inspiraci:yes:bodík:yes:

joooo takže bodík :yes:

...no bylo by fajn tu napsat i teplotu trouby, časy, atd..... ale jinak super...... ta rýže je pro mě úplná novinka a jelikož jsem jí dělala poprvé neměla jsem absolutně tušení jak na to...... bylo třeba víc vody než jen dva hrnky (a nebo jsem dělala něco blbě), každopádně k jídlu to bylo a nechutnalo to vůůůbec špatně ;-) Díky moc.

Jendo, tip mi dal syn-kuchař. Věř mi, že by mne to taky nenapadlo:-D, ale fakt dobrá a má i název!:-D

Jani, já jsem netušil, že dělávám staročeskou rýži:-O. Různě kombinuji, někdy přidám nasekanou kapustu, jindy mrkev na nudličky, nasekaný libeček, zelená petrželka a pod., tuto kombinaci ingrediencí, kterou nazýváš staročeská rýže taky používám;-).
Posílám bodíka. :-!:-)):yes::yes::yes:

Je to moc dobrá rýže, příště bych dala malinko více majoránky i anglické, moc dobře to chutná i voní;-)

Ta+rýže vypadá opravdu skvěle! :yes: a zaslouží si boďana

To se mi móóóc líbí,už jsem uložila a vyzkouším brzy. Rýže mi připadá taky zajímavá, máš tam Jani bodíka:yes:

Tyhle omajdy máme moc rádi!:-p A tu staročeskou rýži neznám, ale moc ráda poznám.;-) Jani, bodík!:yes:

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
vepřové s rýží, vepřová pečeně s rýží, vepřový plátek s rýží, vepřové plátky, vepřová krkovice s rýží, přírodní vepřový plátek s rýží, vepřové maso s rýží, krkovice s rýží, vepřové plátky recept, přírodní plátek s rýží, recepty s rýží, vepřové nudličky s rýží, vepřová panenka s rýží, vepřová pečeně plátky recepty, vepřová krkovička s rýží, platky s ryzi, vepřová pečeně plátky, přírodní vepřový plátek, platek s ryzi, vepřové rýže

Suroviny:
maso vepřové, sůl, pepř, hořčice, cibule, olej, mouka hladká, rýže, voda, sůl, majoránka, slanina anglická, cibule, olej

Přidat fotografie receptu