Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená makrela

Přestože jsou ryby velmi zdravé, konzumace v českých kuchyních pokulhává. Chutným a levným zdrojem jsou například makrely, které skvěle chutnají grilované. Mimo sezónu je můžete marinovat v tomatové omáčce a poté upéct v troubě.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

dzungila

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min + několik hodin marinování

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava, + několik hodin marinování)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Makrely rozmrazíme, odřízneme jim hlavy a pořádně propláchneme studenou vodou. Krok 2: V nádobě, kde se budou ryby marinovat, smícháme všechny sáčky s kořením, dobře promícháme a vložíme do ní příčně nakrojené makrely. Krok 3: Marinádu pečlivě vetřeme i do zářezů, aby se dostala i dovnitř ryb a necháme přes noc v lednici odležet. Krok 4: Pečeme v troubě na pečicím papíru asi na 180 °C. Prvních 30 minut pečeme zakryté alobalem, nakonec jej sundáme a dopečeme odkryté. Krok 5: Podáváme se zeleninovým salátem a čerstvým pečivem.

TIP: Ryby v naší kuchyni

Zveřejněno 16. 7. 2009

Poznámka autorky dzungila

Lze připravit i na grilu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená makrela

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/98n3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená makrela

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/98n3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Ahoj, nemel bys na odprodej? Rad bych vyzkousel :) Diky
<3

já makrely mám rád ale co jezdím na ně do norska tak už jen jedině citronový pepř a bilinky ze severu to je pak bašta<3:-K

JR: Naprostý souhlas.

alter_mann:
Vážení pane alter_manne a ostatní, tento recept je pouze skrytá reklama na směsi koření od Avokáda a Vitany.
Není náhodou lepší, než anonymní směs použít vlastní výběr bylinek?

no nevím - za recept založený na "promíchání sáčků" bych se osobně opravdu styděl...

www.toprecepty.czRECEPT A LA VUOLA:
MAKRELU VYKUCHAT URIZNOUT HLAVU OCAS A PLOUTVE, PORADNE VYPLACHNOUT. NATRIT SMESI PEPRE, DRCENEHO KMINU A CITRONOVE STAVY. DOVNITR DAT UTRENY ROMADUR S CESNEKEM, KMINEM A MASLEM. PECT V TROUBE (CCA 180C) NA OLEJI S MASLEM A NAKRAJENOU CIBUKLOU, POLIVAT OMASTKEM. MOZNA PRILIT PRI PECEN I TROCHU VINA.
PODAVAT S BRAMBORY NEBO CHLEBEM. DOBROU CHUT!:-K

Makrely jsem dnes pekla jen lehce osolené,okmínované a do zářezů a bříška jsem dala čerstvou majoránku.No bašta největší.:-)Taky nemám ráda ty přesolené hotové marinády.To pak chutná všechno stejně a do zdravého jídla byť ryby to má daleko... :-/

soptik david 17. 3. 2013 10:55
Vážení přátelé, makrela má svou specifickou chuť a neměla by se přehánět kořením. Ale protože každý máme jine zvyky a chutě, proč hanit tento recept. Všem přejí mnoho kulinářských úspěchů.:-)

Neregistrovaný Vláďo, nám makrela naplácaná kořením moc chutnala. Všechno to, co jsem do ní naplácala, se krásně vpilo do masa, které potom bylo krásně šťavnaté.:-p
Mám jednu zásadu - a sice tu, že nehaním něco, co jsem neochutnala a nikdy bych nehanila žádné jídlo, aniž bych se sama o něco nepokusila, vyfotila a podělila se o to s ostatními na webu.;-)
Ale takových "kuchařů", co se jim stále něco nelíbí ( a nejenom u mých receptů ), je vás tu habaděj...

Takovýhle recept se mi nelíbí, nechutnalo mi to, mnohem více chutnat to bude, když do toho nenaplácáte samé koření.

Přikláním se s názorem k těm, co nesouhlasí s pečením či grilováním ryb stylem splácat všechno koření a různé chuti do jedné rádoby marinády a pak se kochat "výbornou" chutí. Každá ryba má svou specifickou chuť a proto by se mělo nad kořením trochupřemýšlet. Bylinky jsou také zajímavé řešení....
:-O

Recept byl zajímavý, děkuji za inspiraci, ale ryba byla po marinádě přesolená a hodně pikantní. Hodně to přetlouklo chuť makrely což je škoda.:-((

Souhlasim s alter mannem,z duse se mi protivi vareni v \"pytlikach\".Trosku naivne jsem si myslela,ze najdu zajimavy recept...:no:
Vratim se zase ke svym osvedcenym bylinkam a postupum...

alter_mann 22. 2. 2010 16:42
Nevím,nechutnal jsem,ale podobné recepty mi nejsou moc sympatické..:-) Dnešní trend smíchat jednu komerční srač*u s druhou dohromady - v tom vyválet rybu a těšit se jak to bude díky komerčním směsím chutnat stejně jako na jiné rybě je špatný :-)

Wow, tak to je něco pro mě - jsem totiž strašný ,,rybožravec" a mořské ryby přímo miluji!!:-p Máš u mě jedničku s hvězdičkou a samozrejmě bodík ;-):yes:

Tématické fráze:
makrela pecena v troube, makrela recepty, makrela recept, makrela v troube, makrela, recept na makrelu, pečená makrela v troubě, recept makrela, recepty makrela, recepty z makrely, recepty makrela pečená v troubě, recept na pečenou makrelu, jak připravit makrelu, recept makrela pečená v troubě, recepty na makrelu, příprava makrely, jak upéct makrelu, makrela pečená v troubě se zeleninou, marináda na makrely, pečené makrely v troubě

Suroviny:
makrela, marináda tomatová, koření grilované ryby s citronem

Přidat fotografie receptu