Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 317 kJ / 76 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 1,47 g |
Tuky | 0,25 g |
Vláknina | 6,45 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 4,81 g |
Sůl | 12,00 g |
Sacharidy | 15,45 g |
Postup přípravy
Krok 1: DUŠENÉ HOUBY:
Zdravé očištěné houby nakrájíme na malé kousky, mírně je osolíme a dusíme, až se odpaří skoro všechna voda. Ještě horké plníme do zavařovacích sklenic a sterilujeme ve vařící vodě 30 minut. Tuto sterilaci provádíme ještě 2x, vždy po 24 hodinách. Polotovar vydrží 4 roky.
Steriluji celkem jen dvakrát a nikdy se mi houby nezkazily a vydržely, jen nevím jestli 4 roky, tak dlouho jsem je ve špajzu nikdy neměla.
Podobně upravuji - dusím houby i na zamrazení, ale to zabere v mrazáku dost místa. Krok 2: HOUBOVÝ POLOTOVAR:
Houby pokrájíme na plátky a dusíme doměkka, až se odpaří skoro všechna voda. Potom přidáme 2 lžíce koření a dusíme ještě asi 10 minut. Houby naplníme do skleniček, zavíčkujeme a sterilujeme 30 minut při teplotě 100°C 2x po 24 hodinách.
Vhodné do gulášů, polévek a pod. Krok 3: HOUBOVÝ SALÁT S OLIVAMI (zavařený do sklenic):
Tvrdé mladé houby pokrájené na přiměřené kusy svaříme v osolené a okyselené vodě asi 8 minut. Necháme okapat a vložíme do mísy. Přidáme na nudličky pokrájenou kapii (lze použít i naloženou kapii), na jemná půlkolečka pokrájenou cibuli, okurky pokrájené na špalíčky a olivy. Ostrouháme půlku dobře omytého citronu, trošinku (asi 2 špetky) kmínu a tymiánu. Vše důkladně promícháme. Zalijeme klasickým, ale méně slaným lákem na okurky a plníme do sklenic, které zavařujeme 20 minut při 80 stupních Celsia.
Hub, cibule a zeleniny dáme hodně, s olivami spíše šetříme, můžeme je i překrájet na půlky, aby jich bylo "více". Barevně vyniknou černé olivy, které navíc nejsou tak slané.
Zdravé očištěné houby nakrájíme na malé kousky, mírně je osolíme a dusíme, až se odpaří skoro všechna voda. Ještě horké plníme do zavařovacích sklenic a sterilujeme ve vařící vodě 30 minut. Tuto sterilaci provádíme ještě 2x, vždy po 24 hodinách. Polotovar vydrží 4 roky.
Steriluji celkem jen dvakrát a nikdy se mi houby nezkazily a vydržely, jen nevím jestli 4 roky, tak dlouho jsem je ve špajzu nikdy neměla.
Podobně upravuji - dusím houby i na zamrazení, ale to zabere v mrazáku dost místa. Krok 2: HOUBOVÝ POLOTOVAR:
Houby pokrájíme na plátky a dusíme doměkka, až se odpaří skoro všechna voda. Potom přidáme 2 lžíce koření a dusíme ještě asi 10 minut. Houby naplníme do skleniček, zavíčkujeme a sterilujeme 30 minut při teplotě 100°C 2x po 24 hodinách.
Vhodné do gulášů, polévek a pod. Krok 3: HOUBOVÝ SALÁT S OLIVAMI (zavařený do sklenic):
Tvrdé mladé houby pokrájené na přiměřené kusy svaříme v osolené a okyselené vodě asi 8 minut. Necháme okapat a vložíme do mísy. Přidáme na nudličky pokrájenou kapii (lze použít i naloženou kapii), na jemná půlkolečka pokrájenou cibuli, okurky pokrájené na špalíčky a olivy. Ostrouháme půlku dobře omytého citronu, trošinku (asi 2 špetky) kmínu a tymiánu. Vše důkladně promícháme. Zalijeme klasickým, ale méně slaným lákem na okurky a plníme do sklenic, které zavařujeme 20 minut při 80 stupních Celsia.
Hub, cibule a zeleniny dáme hodně, s olivami spíše šetříme, můžeme je i překrájet na půlky, aby jich bylo "více". Barevně vyniknou černé olivy, které navíc nejsou tak slané.
Zveřejněno 5. 7. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Třikrát zavařování hub
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lwj1
Moje poznámka
Třikrát zavařování hub
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lwj1
Nejnovější recepty
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 54 minutami
Srnčí hřbet od Mazláka
Přidáno před 12 hodinami
Bramborový salát se zeleninou a luštěninami
Přidáno před 16 hodinami
Rybí kari s kapustičkami
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové maso s dýní a zelím (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 20 hodinami
Nepečené fíkové cukroví
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 11 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 12 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 12 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 13 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 13 hodinami
Dušená krkovice na cibuli, rajčatové pastě a medu
Juliekohoutova před 14 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
Adaas před 14 hodinami
Hráškový krém
Bibi11 před 14 hodinami
Kuřecí nudlová polévka
Otazoubek před 15 hodinami
Domácí perník
KlaraVaj před 18 hodinami
Tématické fráze:
zavařování hub,
recept na zavařování hub,
zavařování hub recept,
jak zavařovat houby,
jak dlouho zavařovat houby,
zavarovani dusenych hub,
sterilace hub,
jak dlouho se zavařují houby,
zavařujeme houby,
houby zavarování,
jak se zavařují houby,
zavarovani hub do sklenic,
zavařování hub ve vlastní šťávě,
lák na zavařování z hub,
dušené houby bez zavařování,
jak dlouho zavařovat dušené houby,
zavařování sušených hub,
zavařované houby top recepty,
zavařuji houby,
zavařovani dusenych z hub
Suroviny:
houby,
sůl,
houby václavky,
koření gulášové,
houby,
cibule,
okurky sterilované,
olivy,
kůra citronová,
kmín celý,
tymián,
okurka čerstvá,
Komentáře