Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třikrát zavařování hub

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

MamlajdaD MamlajdaD

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie317 kJ /
76 kcal
Bílkoviny1,47 g
Tuky0,25 g
Vláknina6,45 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,81 g
Sůl12,00 g
Sacharidy15,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: DUŠENÉ HOUBY:
Zdravé očištěné houby nakrájíme na malé kousky, mírně je osolíme a dusíme, až se odpaří skoro všechna voda. Ještě horké plníme do zavařovacích sklenic a sterilujeme ve vařící vodě 30 minut. Tuto sterilaci provádíme ještě 2x, vždy po 24 hodinách. Polotovar vydrží 4 roky.
Steriluji celkem jen dvakrát a nikdy se mi houby nezkazily a vydržely, jen nevím jestli 4 roky, tak dlouho jsem je ve špajzu nikdy neměla.
Podobně upravuji - dusím houby i na zamrazení, ale to zabere v mrazáku dost místa. Krok 2: HOUBOVÝ POLOTOVAR:
Houby pokrájíme na plátky a dusíme doměkka, až se odpaří skoro všechna voda. Potom přidáme 2 lžíce koření a dusíme ještě asi 10 minut. Houby naplníme do skleniček, zavíčkujeme a sterilujeme 30 minut při teplotě 100°C 2x po 24 hodinách.
Vhodné do gulášů, polévek a pod. Krok 3: HOUBOVÝ SALÁT S OLIVAMI (zavařený do sklenic):
Tvrdé mladé houby pokrájené na přiměřené kusy svaříme v osolené a okyselené vodě asi 8 minut. Necháme okapat a vložíme do mísy. Přidáme na nudličky pokrájenou kapii (lze použít i naloženou kapii), na jemná půlkolečka pokrájenou cibuli, okurky pokrájené na špalíčky a olivy. Ostrouháme půlku dobře omytého citronu, trošinku (asi 2 špetky) kmínu a tymiánu. Vše důkladně promícháme. Zalijeme klasickým, ale méně slaným lákem na okurky a plníme do sklenic, které zavařujeme 20 minut při 80 stupních Celsia.
Hub, cibule a zeleniny dáme hodně, s olivami spíše šetříme, můžeme je i překrájet na půlky, aby jich bylo "více". Barevně vyniknou černé olivy, které navíc nejsou tak slané.

Zveřejněno 5. 7. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Když nejsou lesní houby, můžeme takto naložit a zavařit i žampiony, obzvlášť, koupíme-li jich více levně "v akci".

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Třikrát zavařování hub

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lwj1

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Třikrát zavařování hub

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lwj1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
zavařování hub, recept na zavařování hub, zavařování hub recept, jak zavařovat houby, jak dlouho zavařovat houby, zavarovani dusenych hub, sterilace hub, jak dlouho se zavařují houby, zavařujeme houby, houby zavarování, jak se zavařují houby, zavarovani hub do sklenic, zavařování hub ve vlastní šťávě, lák na zavařování z hub, dušené houby bez zavařování, jak dlouho zavařovat dušené houby, zavařování sušených hub, zavařované houby top recepty, zavařuji houby, zavařovani dusenych z hub

Suroviny:
houby, sůl, houby václavky, koření gulášové, houby, cibule, okurky sterilované, olivy, kůra citronová, kmín celý, tymián, okurka čerstvá,

Přidat fotografie receptu