Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pikantní králičí nebo kuřecí řízky

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie758 kJ /
181 kcal
Bílkoviny2,19 g
Tuky11,87 g
Vláknina7,76 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 16 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy14,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do oleje přimícháme prolisovaný nebo utřený česnek, nastrouhanou cibuli, ocet, koření, sůl a dobře promícháme. Jednotlivé díly králíka (ale může to být i kuře) potřeme touto směsí a necháme uležet do druhého dne. Koření můžeme i změnit podle své chuti. Druhý den pak obalujeme a smažíme jako normální řízek v trojobalu. Krok 2: K tomu podáváme hranolky s tatarskou omáčkou nebo vařené brambory a zeleninový salát. Krok 3: Pokud máme obavy, že se nám králík (nebo kuře) na pánvi dost nepropeče, naskládáme usmažené porce do nádoby, třeba do kastrolu, pečlivě zakryjeme přiléhavou pokličkou nebo dobře utěsněným alobalem a dáme na půl až třičtvrtě hodiny do trouby vyhřáté na 90-100ºC.
Důležité jsou dvě věci:
1) Dobře zakrytá nádoba, ve které řízky v troubě dopékáme, jinak se maso vysuší!
2) Použité nádobí – nejen např. kastrol ale i poklička nesmí mít ucha nebo úchyty z plastu, pozor na to!
Takto dokončuji i vepřové řízky, ale na ty ještě na každý rozetřu kousínek másla, pod řízky dávám pařáček, aby neležely v loužičce tuku. Ten odkapaný tuk lze použít na pokropení brambor, z větší části je to máslo jen s troškou oleje.

Zveřejněno 13. 7. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pikantní králičí nebo kuřecí řízky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2MkA

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pikantní králičí nebo kuřecí řízky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2MkA

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Dovolím si připojit ke kupovaným králíkům malý komentář. Ani bych mnoho nelitovala, že jsem v obchodě králíka nesehnala. Osobně znám paní, kteří se velkochovem zabývají a mají jich doma cca 1000 ks, Jsou krmeni pouze granulemi, přikrmování senem. Ani čerstvou trávu jim nedávají, aby se nenafoukli. Králíci jsou docela náchylní na různé nemoci, proto je každému jasné, co součástí krmiva je a nebo jsou očkováni.
My jsme měli to štěstí, že nás mnoho roků zásobili rodiče z domácího chovu, chápu, že každý tu možnost nemá, ani my už ne, ale asi 2x do roka se mi podaří sehnat ještě domácího ušáka a je to o něčem jiném.
Recept se mi líbí, jen mám tu zkušenost, možná to byla náhoda, že jsem jednou nastrouhala cibuli a byla pak hořká. Proto ji raději velmi jemně krájím nožem ;-)

Eja57: Evi, kdyby to bylo aspoň vodňanské ptactvo, ale je polské a ve Vodňanech pouze přebaleno a pro nás spotřebitele, jako echt české, nabízeno :no:

Zobrazit starší odpověď

ALBERT 17.7. - 23.7. 2019 králík chlazený 169,-/kg
...a do české kotliny dorazí až z pyrenejského poloostrova ;-)

Dievčatá, u nás dostať často králiky v Metre, takže sa mrknite u vás v Makre, ak ho máte po ruke. ;-)

JanaDorazinová: Jani, taky bych si dala králíka,:-Q ale už jsem je neviděla dlouho ani v obchodě.;-( Kde jsou ty časy, když jsme si je pěstovali sami, k tomu kuřata - brojlery a ty veliké krůty. Vic jsme toho neměli, nebylo kde to mít, ale stačilo. No třeba zkusíš z kuřete, to taky jde.;-) A řízky jsou vždycky dobrota:-D Děkuji za komentář a moc zdravím.:-K

No, smažit pouze na pánvi, aby pak maso bylo měkké, ale nevysušené a obal byl CHRUMKAVÝ:-! tak to je umění, že ;-)

:yes: to se mi líbí, jenže nemám králíka. Možná by to šlo i s kuřecím masem ;-)

Tématické fráze:
kralici rizky v troubě, jak usmažit měkké králičí řízky, řízky z králíka, chrumkavy kureci řízek recept, měkké řízky z králíka

Suroviny:
králík, olej, česnek, cibule, skořice, koření kari, ocet, olej, sůl

Přidat fotografie receptu