Postup přípravy
Krok 1: Houbový prášek: Houby očistíme, pokrájíme na plátky a obvyklým způsobem usušíme. Usušené houby dáme do trouby na 60-65ºC a přesušíme je, až úplně chrastí. Pak je v mixéru důkladně rozmixujeme na prášek. Vydrží v dobře uzavřené kořence i více roků (už mám třetím rokem a pořád skvěle jídlo okoření).
Krok 2: Houbová sůl: potřebujeme 500 g jemně mleté soli, 50 g houbového prášku, 1 kávovou lžičku mletého pepře. Do suché soli vmícháme houbový prášek a pepř. Uchováváme v dobře uzavíratelných nádobách. Houbová sůl je vhodná ke kořenění masa a hlavně bifteků.
Krok 3: Houbové „maggi“: Nasbíráme-li na podzim velké množství václavek a předváříme-li je na zavařování ve slané vodě, tuto tmavou vodu – houbový vývar - nevyléváme, ale po skončení předvařování ji přecedíme přes husté síto a svaříme na malé množství, na černohnědou tekutinu (svaříme v široké nádobě i prudkým varem, aby bylo rychle hotovo). Tekutina je zahoustlá a dává se do polévek a omáček, ale jen malinko, je neuvěřitelně „houbově aromatická“, ale i hodně slaná. Zkoušela jsem zavařovat do malinkých skleniček (od křeníku), zavařené vydržely dlouho, ale po otevření se poměrně rychle kazily. Doporučuji nevařit je až do takové hustoty (kvůli slanosti), ale raději je zamrazit v sáčcích na led a ty pak uzavřít ještě v igelitových (ne mikroténových) sáčcích. Lze udělat i z jiných hub, ale václavky jsou nejlepší, protože jsou hodně aromatické.
Krok 4: Uskladnění sušených hub ve sklenicích: Usušené houby nacpeme a trochu namačkáme do sklenic (musí to být šroubovací sklenice) a otevřené je postavíme na rošt v troubě. Při pootevřených dvířkách trouby dosušujeme při 60º C, až chrastí. Trvá to asi deset, možná patnáct minut, přesně to nevím, nestopla jsem si to. Dávám na rošt i víčka, aby byla horká. Jakmile jsou houby hodně vysušené a chrastí, sklenice rychle zašroubuji a to hodně pevně a nechám na lince vystydnout. Sklenice označím štítky s udáním roku sběru a uložím. Tyto houby jsou vlastně „zavařené“, víčko se přisaje a jsou jako čerstvě usušené i více let. Po otevření sklenice se spotřebovávají postupně podle potřeby. A ta vůně z nevyčpělých houbiček!
Zveřejněno 27. 7. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Houbové domácí přípravky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zkQ8
Moje poznámka
Houbové domácí přípravky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zkQ8
Nejnovější recepty
Treska s květákovým pyré
Přidáno před 1 hodinou
Kořeněné cukroví
Přidáno před 2 hodinami
Vánoční stromečky
Přidáno před 4 hodinami
Tvarohové linecké koláčky
Přidáno před 5 hodinami
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 8 hodinami
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 8 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Palačinky s džemem
kristyna.potenska před 1 hodinou
Minutkové kuřecí nudličky
Kratochvilka před 1 hodinou
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
Papaja5 před 3 hodinami
Masové koule v kari omáčce
ricci před 4 hodinami
Báječná jatýrka na slanině
Kava 2 před 4 hodinami
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 5 hodinami
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 18 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 20 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 20 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 20 hodinami
Tématické fráze:
houbova smazenice k uskladnění,
domácí houbové koření,
houbový odvar,
houby na topinky lze zavarvat,
recept na kvašené houby z z ruska,
přesušené houby co s tím,
zaczavarovani z hub,
předdušené houby,
je třeba usušené houby ve skle ještě sterilizovat,
recepty z hub na uskladneni,
zavařená houbová směs,
domácí houbový vývar
Suroviny:
houby,
houby sušené,
sůl,
pepř,
houby sušené
Komentáře (24)