Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kremrole s borůvkovým krémem

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaM MiskaM

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 006 kJ /
3 109 kcal
Bílkoviny110,09 g
Tuky175,13 g
Vláknina39,78 g
Cholesterol 967 mg
Sodík 1,51 g
Sůl3,80 g
Sacharidy253,14 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku se solí vysypeme do mísy, přidáme povolené máslo, žloutky a kefír a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici, nejlépe přes noc (pokud chceme pracovat s těstem hned, tak postačí 2 hodiny). Krok 2: Kovové trubičky potřeme máslem. Těsto vyválíme na plát a rozkrájíme ho na široké proužky cca 2,5 - 3 cm. Namotáme je na kovové trubičky, tak aby se pruhy překrývaly. Krok 3: Rozložíme je na plech s pečícím fólií nebo papírem, potřeme je vejcem a pečeme v troubě na 180°C . Poté je necháme zchladnout a sundáme. Krok 4: Žervé vyšleháme se smetanou na hladký krém a vmícháme do něj džem. Hotový krém nastříkáme z obou stran do vychladlých korpusů.

Zveřejněno 31. 7. 2019

Poznámka autorky MiskaM

Zdroj: časopis retro

Mouku jsem dala špaldovou místo klasické hladké.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kremrole s borůvkovým krémem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xgLr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kremrole s borůvkovým krémem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xgLr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Veronika.Hrozna: Mléko a máslo je v pořádku, ale 100% ztužený tuk není máslo!

MiskaM: Mně ty trubičky vůbec nepřijdou retro, ale naopak jako velmi moderní moučník, kde je použita zdravější špaldová mouka a šlehačka je odlehčená žervé! :yes:

Veronika.Hrozna: Neide len o alergiu, ale aj o závažnejšie veci. Ale už to stačí.

MiskaM: Promiň, že jsem ke tvému receptu připsala dávné vzpomínky, no nechala jsem se trochu strhnout komentáři. ;-) Omlouvám se! :-K:-K:-K
Recept je moc pěkný.:yes:<3

Jana Gabi: Já vám zkusím popsat "retro luxus" z doby, kdy jsem byla malá holka. jedná se o poválečná leta. A něco jako šlehačka se v obchodech vůbec nevyskytovalo. ;-( Potraviny byly na příděl a jsou tu jistě pamětníci, kteří vám to potvrdí. Marmeláda byla do papíru vážená ze soudku a byla vyrobena z obarvené cukrové řepy. 8-( A tak bych mohla pokračovt... Šlehačkový pohár nikde nebyl k mání, (mlíčňáky ještě ani neexistovaly, a pochopitelně se to nedělalo ani v cukrárnách). Ale bylo jedno místo, kde se šlehačka v pohárku přece jenom prodávala! V Praze v Dětském domě. Ale kolik dětí se tam s někým z rodičů dostalo? Leda tak některé z Prahy a okolí. Já měla to štěstí, že jsem byla "z okolí", a tak jednou nebo dvakrát za rok jsem mohla tuhle nevídanou dobrotu ochutnat! :-O:-) No nic, ono se na ty horší věci rádo zapomíná a naopak si rádi vzpomeneme na to, co bylo lepší. Například na lepší potraviny bez chemie v trochu pozdější době, než byla ta poválečná. :yes::-8

tejaja: Pre zdravých asi nie, pre alergikov môže byť alergénom, je to rastlina.

Veronika.Hrozna: :-D:-D Mne to nemusíš vysvetľovať, ja to viem. Mala som na mysli poukázať na stužený tuk. Inak, z môjho odkazu si to vie každý odkliknúť sám, netreba to prepisovať. ;-) A ešte jedna vec, každé pridanie, aj keď prírodnej látky, do potravín, nie je kóšer. A aj uvedená prírodná látka môže spôsobovať nežiaduce účinky.

Veronika.Hrozna:
No, u nás se tomu co zbude po výrobě másla říká podmáslí ;-)
Odtučněné mléko pravděpodobně zbude po sbírání smetany ale spíše se vyrábí odstředěním tuku z nadojeného mléka...
Kdysi mi známý mlékař tvrdil, že se mléko odstředí až na nula celá nic obsahu tuku (on to nazýval "modrá voda") a zpětně se do té "vody" přidává smetana (egalizace) v takovém množství že aby mléko mělo normou určených 1,5 či 3,5 % tuku :-K

Občas se v receptech ztratí v překladu rozdíl mezi "šleháním" a "mixováním"...
U domácí výroby smetany z mléka a másla je důležitý proces MIXOVÁNÍ (homogenizace) :-)

tejaja: Je to výtažek z mořských řas, který zabraňuje zpětnému vyplavání tuku na povrch smetany z homogenizované směsi mléka a tuku. Je to zcela neškodné, přírodní a není třeba se toho nijak bát.

Dajda: Proč, vždyť smetana je složena z mléka a mléčného tuku! Když se zahustí víc /stluče/, je to máslo, když se zředí, tak smetana a nebo šlehačka.
Obyčejné čerstvě nadojené mléko má myslím 5 %, nebo 6 % tuku. Tuk je lehčí vyplave nahoru a sbíráš smetanu. Když se to stluče v máselnici, je z toho 82-85% máslo a zbytek je odtučněné mléko. :-Q Když svaříš mléko a máslo v určitém poměru, tak se to smíchá , schladí a vyšlehá. ;-)

No, ono aj myšlienka, že šľahačková smotana je čistá smotana, nie je celkom správna. Ťažko povedať, či je karagenan v nej tá spávna prísada. https://www.ferpotravina.cz/smetana/smetana-ke-sle... :-K
Na druhej strane, nič nejeme denne, takže je zbytočné to pitvať.;-)

Veronika.Hrozna: Taky mléko a 100% tuk - to je dost divná předstva! :-*

Dajda: Podomácku recept na šlehačku máslo a mléko. Tchýně má ještě někde recept.

Jana Gabi: Ve Vašem věku, Gabi, opravdu vtipná poznámka! :-D Vy nepamatujete, že v obchodech nebyla šlehačka, vyráběla se podomácku z bůhvíčeho, a co je špalda, jsme věděli snad jen z hodin dějepisu. ;-)

Jojo retro luxus, taková doba už nikdy nebude..

Tématické fráze:
kremrole s borůvkami, kremrole s boruvkama, kremrole ze špaldové mouky, kremrole z ze špaldové mouky, kefirove kremrole, kremrole s borůvkovým džemem, těsto na kremrole s špaldové mouky, kremrole s borovkama

Suroviny:
mouka špaldová hrubá, sůl, trubičky, žloutek, kefír, vejce, sýr žervé, smetana ke šlehání, džem, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu