Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččin jihočeský svítek

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janky3 janky3

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min

20 min (20 min příprava)

Suroviny pro 2

2

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 624 kJ /
1 105 kcal
Bílkoviny39,74 g
Tuky88,12 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 573 mg
Sodík 458 mg
Sůl1,08 g
Sacharidy38,27 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do kastrůlku dáme olej a polovinu másla, postavíme na rozptylovač plamene či na kulatou ploténku a zapneme. Krok 2: Do misky dáme bílky a sůl a vyšleháme do tuha. Pak přidáme žloutky, a opět šleháme. Nakonec nasypeme mouku a zašleháme ji. Mezitím se rozehřálo máslo s olejem. Směs pomocí stěrky nalijeme do pekáčku a ztlumíme plamen skoro na sporo. Když začne být okraj svítku opečený, dlouhou obracečkou podebereme svítek a otočíme. Druhou část másla nakrájíme na lupínky a po celém obvodu svítku, tedy mezi stěnu kastrůlku a bokem svítku je necháme rozpustit. Opékáme přibližně stejnou dobu, jako první stranu, ovšem vypneme dříve, neboť rozptylovač a kastrůlek mají ještě dostatek tepla na dopečení. Krok 3: Horké sladké mléko pomalu nalijeme do kastrůlku, aby se zatáhlo do svítku a ještě zbylo trochu na povrchu. Pokud by bylo málo sladké, pocukrujeme. Jíme hned.

Zveřejněno 5. 8. 2019

Poznámka autorky janky3

Já toto jídlo miluji už od dětství. Pravda, babička měla domácí vajíčka, takže svítek byl žlutý.

Dělám si ho stále, byť kvůli cukrovce sladím Stévií. Zkoušela jsem dát místo mléka kakao a bylo to také dobré. Manžel to tedy nevyhledával, ale dal si se mnou, když už jsem to udělala.

Určitě by se pro děti mohlo přidat ovoce, třeba maliny nebo rozmačkané jahody a pod. Když zbylo, druhý den z ledničky dobrá snídaně.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččin jihočeský svítek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p1V1

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččin jihočeský svítek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p1V1

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

magdalenka: Ono jde o to, jak výrazný olej to je. Všechny oleje se nehodí. Chce to jemný olej s méně výraznou chutí. Kdysi jsem dávala jen máslo, ale občas se mi svítek spálil. Tak jsem to zkusila namíchat s olivovým olejem, a bylo to ono. Také si ho dělám, když mě honí mlsná. Sobě ho dělám jen z jednoho vajíčka.

Bude to skvelé, ak ma bude naháňať p. Mlsná.:-8 Pekný recept s peknou spomienkou na detstvo, vďaka!
(Olivový olej by som nedala, ja ho znesiem len v šalátoch.)

Tématické fráze:
domácí svitek, babicin svitek, svítek, kynutý svítek, jak se dela svitek, svitek recept, svítek s jahody, babicin svitek recept, svitek z vajíček, svítek z hrubé mouky, kynutý svítky, recept na kynutý svítek, svítky recept, recept domácí svítek, svítetek z vajíčka, babiččin krupicový svítek, svitek z vajicka, krupicový svítek kynuty, babičiny svítky recepty, babiččin svítek z vysočiny

Suroviny:
bílek, žloutek, mouka hrubá, sůl, olej olivový, máslo, mléko,

Přidat fotografie receptu