Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pohankový knedlík podle mojí maminky

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jaromira18 Jaromira18

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 75 min

75 min (75 min příprava)

Suroviny

Porce: 3 porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 154 kJ /
1 949 kcal
Bílkoviny48,85 g
Tuky113,25 g
Vláknina15,09 g
Cholesterol 654 mg
Sodík 2,59 g
Sůl6,37 g
Sacharidy176,01 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pohanku propereme ve studené vodě. Nalijeme na ni horkou vodu, promícháme a scedíme ji, to ještě uděláme jednou. Pohanka zvětší svůj objem. Dáme vařit dva objemové díly vody k množství pohanky, když se voda vaří osolíme ji a nalijeme ji na pohanku. Vaříme asi 20 minut pomalým varem. Krok 2: Do mísy dáme veku pokrájenou na kostičky, navlhčíme mlékem, přidáme nasekanou petrželku, žloutky vyšlehané se změklým máslem, pokrájenou slaninu, pohanku, polohrubou mouku a sůl. Promícháme a lehce vmícháme ušlehaný pevný sníh z bílků (podle potřeby přidáme trochu mouky). Krok 3: Potřeme alobal silně tukem a posypeme moukou nebo strouhankou (formu na biskupský chlebíček), dáme těsto, které posypeme strouhankou a vytvarujeme šišku knedlíku. Alobal pevně přitiskneme ke knedlíku a zaděláme. Dáme pro jistotu ještě do jednoho kousku, aby do něj nezateklo. Do pekáčku dáme horkou vodu a vaříme ve vodní lázni v předem vyhřáté troubě na 170°C asi 35 minut. Nejdříve alobal nahoře otevřeme a necháme trochu vystydnout.

Zveřejněno 30. 8. 2019

Poznámka autorky Jaromira18

Zbylou pohanku smíchám s rozmixovanou zeleninou, 1 vejcem, 1 lžící hladké mouky, okořením a udělám kapsu do masa a naplním ji.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pohankový knedlík podle mojí maminky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v3Mg

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pohankový knedlík podle mojí maminky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v3Mg

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

tejaja: Jak jí dvakrát zaliji horkou vodou s varné konvice, pokaždé chvíli míchám, scedím tak zvětší svůj objem, tak také po třetí ji zaliji a tlakový hrnec zabalím do ručníku a utíkám dát do peřin. Ale do receptu píšu, jak jí vařím. Mladá generace tento způsob asi nepoužívá.:-K

Jaromira18: Ja som to zle napisala. Myslela som to tak, ze pohanka sa nema varit, len sa zaliat vriacou vodou, zakryt a zabalit, ja strcim misku do paplona. Po 20-30 min je makka. Varenim sa v pohanke mici rutin, to najvzacnejsie v pohanke.:-K

tejaja: Vařím jí takto pořád, vyjde mi to, pohanka se mi uvaří a voda vyvaří.:-K Já jsem takhle zvyklá jí vařit. Chtěla jsem to napsat krátce, opravila jsem to podrobněji.:-K

Sikovny recept, az na to varenie pohanky. ;-)

Tématické fráze:
pohankový knedlík, jak na to kynuty pohankovy knedlík, pohankové knedlíky, pohankový knedlíky

Suroviny:
veka, vejce, slanina, mouka polohrubá, máslo, pohanka, petrželka, mléko

Přidat fotografie receptu