Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí slanina bez uzení podle slovenského redaktora Milana Gigela

Sušené maso je tradiční specialita, jejíž cena je odvislá na zemi původu i kvalitě. A není úplně nízká. Slanou dobrotu lze ale připravit i podomácku. S trochou každodenní péče budete po 15 dnech moci ochutnat úžasnou masovou lahůdku.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Náročný

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 854 kJ /
4 267 kcal
Bílkoviny145,30 g
Tuky297,00 g
Vláknina1,50 g
Cholesterol 460 mg
Sodík 100,60 g
Sůl251,00 g
Sacharidy252,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Bůček vykostíme, ale kůži ponecháme. Naváženou směsí soli, cukru krupice a pepře, důkladně promíchanou obalíme bůček, aby byl zcela obalen. Vložíme do plastové nádoby kůží dolů, uzavřeme a dáme do lednice. Solnou směs uzavřeme do nádobky s víkem. Krok 2: Každý den po dobu pěti dnů bůček z krabičky vyndáme, vylijeme tekutinu, kterou maso pustilo a maso znovu obalíme solí. Krabičku vypláchneme a utřeme do sucha papírovou utěrkou. Maso nemyjeme, jen ho znovu obalíme ve směsi. Kolik maso ze solné směsi přijme, tolik mu patří – jak píše autor receptu pan Gigel. Tekutiny z masa je den ode dne méně. Krok 3: Po prvních pěti dnech musíme maso ještě dalších 10 dní sušit. Je doporučeno maso zavěsit v místnosti s teplotou do 15 ºC. Lze ale sušit maso i v lednici. V krabičce tak, aby mohl vzduch proudit i zespodu, vypodložíme maso dvěma lžičkami nebo vidličkami. Krok 4: Po uvedené době krájíme velmi ostrým nožem na slabé plátky, jen na opékání krájíme silnější.

Zveřejněno 31. 8. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Doporučuji případným zájemcům nejprve přečíst celý článek pana redaktora Gigela:

https://doprirody.prakticky.sk/2018/01/25/ususte-s...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí slanina bez uzení podle slovenského redaktora Milana Gigela

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Pxwy

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí slanina bez uzení podle slovenského redaktora Milana Gigela

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Pxwy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

JanaFa: Děkuji za zprávu! Moc držím palce, aby se dílo podařilo. ;-) Výsledek jsem měla - jak píši i v postupu - trochu slanější (to ale psali i v komentářích kuchaři u článku pana Gigela). Ale po usušení v lednici to s chlebem, okurkou a pivkem nemělo chybu. :-8 No a trochu silnější plátky opečené na pánvi (také s chlebíkem a příslušnými doplňky), tak to bylo ještě jedlejší! Tahle slaninka na pánvi neprská a neskáče! :-D Už jsem dlouho nedělala, taže dík za připomenutí! :-D Zdravím! :-K:-K:-K

Dnes jsem naložila celé kilo perfektního 4-vrstvého bůčku na menší cca 15x15cm i s kůží,dle receptu.....
Budu čekat těch cca 15 dní......5dní otáčet a pak 10 dní sušit.....Pak budu možná chválit,ale uvidíme.....

casino:Dík za komentář! Snažila jsem se popsat , jak jsem tento recept na slaninu dělala v panelákových podmínkách, a přesto, že to podle popisu vypadá složitě, je to v podstatě jednoduché. Jen jsem zapoměla napsat, že se bůček musí vykostit, takže ten první odstavec ještě malinko přepíšu. Dělala jsem i bůček na způsob pančety, přidám také návod. Je jednodušší, když se nejdřív zkusí tento snadný na domácí slaninu a pak už to ostatní jde lehce každému.
Právě jsem si přečetla recept na labužníkovi, na který odkazujete. A řeknu vám upřímně, do toho bych nešla. 8-( ;-)Autorka článku tam sice píše všechny ingredience, a už i to je těžko splnitelné, např sehnat vysoké sádlo i s kůží - které neprošlo ledicí!!! No třeba kde máte záruku, že nebyla v lednici na jatkách celá půlka prasete, ještě než jí dostal do ruky řezník? A navíc autorka píše, jak to dělají v Itálii, kde jsou na to vybaveni (třeba ta mramorová korýtka), ale už nepíše, jestli a jak to také jde udělat doma. Máte odvahu, kteru bych já neměla, smekám!:-O Ještě jednou dík za váš komentář a zdravím!:-K

Před lety jsem se pokoušel o cosi, v principu, podobného :-)
No, sice to trvalo déééle, ale zato se to nedalo jíst :-):-D;-(
https://www.labuznik.cz/recept/toskansky-spek-lard...
(výše psané není nic proti něčemu)

Tématické fráze:
domácí pancetta, uzení slaniny, slanina bez uzení, pancetta vyroba, domaci panceta, domácí slanina, výroba domácí slaniny, výroba pancetta, domaci slanina bez uzení, domácí slanina výroba, jak udělat špek bez uzení, špek bez uzení, slanina na uzení, pancentta výroba, paprikovaný špek bez uzení, uzeni domaci slaniny, vyroba slaniny, recept na výrobu pancetta, výroba domácí slaniny bez uzeni, pancetta recept

Suroviny:
bůček, sůl mořská, cukr krupice, pepř mletý

Přidat fotografie receptu