Domácí slanina bez uzení podle slovenského redaktora Milana Gigela
Sušené maso je tradiční specialita, jejíž cena je odvislá na zemi původu i kvalitě. A není úplně nízká. Slanou dobrotu lze ale připravit i podomácku. S trochou každodenní péče budete po 15 dnech moci ochutnat úžasnou masovou lahůdku.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 854 kJ / 4 267 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 145,30 g |
Tuky | 297,00 g |
Vláknina | 1,50 g |
Cholesterol | 460 mg |
Sodík | 100,60 g |
Sůl | 251,00 g |
Sacharidy | 252,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Bůček vykostíme, ale kůži ponecháme. Naváženou směsí soli, cukru krupice a pepře, důkladně promíchanou obalíme bůček, aby byl zcela obalen. Vložíme do plastové nádoby kůží dolů, uzavřeme a dáme do lednice. Solnou směs uzavřeme do nádobky s víkem.
Krok 2: Každý den po dobu pěti dnů bůček z krabičky vyndáme, vylijeme tekutinu, kterou maso pustilo a maso znovu obalíme solí. Krabičku vypláchneme a utřeme do sucha papírovou utěrkou. Maso nemyjeme, jen ho znovu obalíme ve směsi. Kolik maso ze solné směsi přijme, tolik mu patří – jak píše autor receptu pan Gigel. Tekutiny z masa je den ode dne méně.
Krok 3: Po prvních pěti dnech musíme maso ještě dalších 10 dní sušit. Je doporučeno maso zavěsit v místnosti s teplotou do 15 ºC. Lze ale sušit maso i v lednici. V krabičce tak, aby mohl vzduch proudit i zespodu, vypodložíme maso dvěma lžičkami nebo vidličkami.
Krok 4: Po uvedené době krájíme velmi ostrým nožem na slabé plátky, jen na opékání krájíme silnější.
Zveřejněno 1. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí slanina bez uzení podle slovenského redaktora Milana Gigela
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pxwy
Moje poznámka
Domácí slanina bez uzení podle slovenského redaktora Milana Gigela
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pxwy
Nejnovější recepty
Žampiony se zeleninou pečené v pečence
Přidáno před 3 hodinami
Sezamové sušenky
Přidáno před 5 hodinami
Hrnkové řezy s tvarohem a marmeládou
Přidáno před 9 hodinami
Kapustičky s mandlemi a krustou z parmazánu
Přidáno před 22 hodinami
Vajíčková pomazánka s medvědím česnekem
Přidáno 30. 3. 2025 13:01
Plněná vejce s žervé
Přidáno 30. 3. 2025 12:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Banánová buchta - hrnková
gahim před 14 minutami
Miliónová polévka
Fitulka před 20 minutami
Hrníčkový mazanec naší babči
kocka20 před 36 minutami
Těstovinový salát
Maja77 před 44 minutami
Vídeňské brambory
Nadja před 1 hodinou
Kachní prsa s glazovanými cibulkami
Sahula před 1 hodinou
Jogurtová bábovka II
Diesel před 1 hodinou
Melounová zmrzlina s vanilkovým jogurtem
babykocis před 3 hodinami
Koláčky ze sýru
Dycky před 3 hodinami
Kynuté knedlíky, které se vždy povedou
Ctibor67 před 4 hodinami
Tématické fráze:
domácí pancetta,
uzení slaniny,
slanina bez uzení,
pancetta vyroba,
domaci panceta,
domácí slanina,
výroba domácí slaniny,
výroba pancetta,
domaci slanina bez uzení,
domácí slanina výroba,
jak udělat špek bez uzení,
špek bez uzení,
slanina na uzení,
pancentta výroba,
paprikovaný špek bez uzení,
uzeni domaci slaniny,
vyroba slaniny,
recept na výrobu pancetta,
výroba domácí slaniny bez uzeni,
pancetta recept
Suroviny:
bůček,
sůl mořská,
cukr krupice,
pepř mletý
Komentáře (5)