Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvašené houby - východoslovenský recept od Juraje Horáka

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 808 kJ /
432 kcal
Bílkoviny29,89 g
Tuky2,28 g
Vláknina67,28 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 16,09 g
Sůl40,00 g
Sacharidy41,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Houby nakrájíme na cca 1 cm plátky a vaříme ve slané vodě 10 min. (lžíce soli na 1 l vody). Prudce ochladíme. Okapané houby smícháme s jednou nebo dvěma cibulemi nakrájenými na měsíčky a stroužkem česneku na tenké plátky. Natlačíme do sklenic a zalejeme studeným nálevem. Krok 2: Zatížíme, nálev musí být alespoň na prst nad houbami. Dáme do chladna a za tři, čtyři týdny je mléčné kvašení ukončené. Můžeme sterilizovat pro delší uchování. Krok 3: Samozřejmě, tak, jako když kvasíte zelí, doporučuju zásadně nepoužívat sůl s jodem. Ztrácí to barvu a rychle měkne.

Zveřejněno 2. 9. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Přidávám recept na mléčně kvašené houby, který mě svěřil pan Juraj Horák s tím, abych ho uveřejnila. Myslím, že je to velmi starý a dobrý recept.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvašené houby - východoslovenský recept od Juraje Horáka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g3OZ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvašené houby - východoslovenský recept od Juraje Horáka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g3OZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

MamlajdaD: Diky za vysvetlenie. ;-)

Eja57: Evičko, dávám ti zcela za pravdu, vyjímku tvoří jen řeznické výrobky, tam ve většine případů je opravdu nutná sůl nejódovaná. Zdravím!:-K

tejaja (moderátorka): Terezko, pan Horák - tedy pokud se tak jmenuje, mně oslovil jako uživatel Top recptů pod mým receptem na Houbové přípravky:
https://www.toprecepty.cz/recept/60992-houbove-dom...
Nabízel mi spoustu teceptů, ale to pro mně bylo nepřijatelné, mám svých tolik, že je nejsem schopná zveřejnit, ač to sem cpu horem dolem;-):-8. Abych mu alespoň trochu vyhověla, tak jsem slíbila, že zveřejním tento recept na kvašené houby, který mi připadal zajímavý. Ale kdo to je, to opravdu nevím, píše takovou divnou směsí češtiny a slovenštiny. Slib jsem dodržela až teď, když houby začaly růst, jinak by to nemělo smysl. Moc tě zdravím!:-K:-K

Dámy, já jsem se setkala už na mnoha webech s názorem, že jodidovaná sůl není vhodná...špatné zkušenosti diskutujících...ale zjevně bude chybka někde jinde...ne v té soli, ale v technologii....

Musim suhlasit s magdalenkou, desatrocia nakladame kyslu kapustu solou jodidovanou, inu nekupujem, a kapusta je vzdy chrumkava a bez zmeny farby az do jari. Mozem sa opytat, kto je pan Horak? ;-)

magdalenka: To doporučuje pa Juraj Horák, a myslím, že je na každém, aby dal sůl takovou, jaká mu vyhovuje. ;-) Když ti to dobře kvasí, neměkne a nečerná s normální (jódovanou) solí z obchodu, tak to je jen dobře (asi to umíš dobře udělat!). :yes: Ta mořská sůl je navíc dost drahá.:-(

K receptu nemám žiadnu pripomienku, skôr naopak - vždy ma zaujímalo, ako sa kvasia huby.
Len bod č. 3 - neviem o tom, že by jodidovaná soľ nebola vhodná na kvasenie. Celý život dávam kvasiť kapustu - vždy v novembri 40-50 kg do kameninového súdka. Používam soľ jodidovanú a nikdy žiaden problém.

Tématické fráze:
kvašené houby, kvašené houby do sklenic, nálev na kvašené houby

Suroviny:
houby, voda, sůl, bobkový list, koření nové koření, cibule, česnek, voda

Přidat fotografie receptu