Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Telecí nebo vepřový mozeček s hříbky, zapečený na talíři

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

MamlajdaD MamlajdaD

Náročný

Suroviny

Porce: 4 porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 958 kJ /
1 185 kcal
Bílkoviny59,39 g
Tuky101,98 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 9,57 g
Sodík 479 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy7,44 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Telecí mozeček důkladně propláchneme a zbavíme žilek a blan. Čerstvé mladé hříbky očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Varné mělké talíře potřeme tence máslem, přiměřeně osolíme, opepříme a pokmínujte. Krok 2: Plátky hříbků položíme na talíře kolem dokola tak, aby tvořily kulaté vějíře. Vrstvu hříbků pokryjeme máslem, znovu osolíme, opepříme a okmínujeme. Doporučuji houbový vějíř dělat maximálně na půlku talíře a také máslový podklad tomu přizpůsobit. Krok 3: Žloutky vyšleháme a pěnu položíme na hříbky v tenké vrstvě. Zapékáme v horké troubě každý talíř asi dvě až tři minuty (při teplotě asi 180 - 200 st. C - podle toho jak komu peče trouba). Krok 4: Mozeček nakrájíme na silnější plátky, osolíme a opepříme. Opékáme ho na pánvi na másle po obou stranách asi tři minuty. Krok 5: Potom na každý talíř dáme na vrstvu žloutků a hříbků nejprve lžíci teplé bramborové kaše, potom mozeček. Můžeme dát ještě do horké trouby na minutu prohřát.
Podáváme zdobené zeleninou (papriky, rajčata, okurky apod.) a s čerstvě vařenými brambory (nebo s hranolky a tatarkou) a s mísou zeleninového salátu.

Zveřejněno 10. 9. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Telecí nebo vepřový mozeček s hříbky, zapečený na talíři

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r3xW

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Telecí nebo vepřový mozeček s hříbky, zapečený na talíři

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r3xW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Simona Skolakova: Děkuji za milý komentář. S tím odblaňováním je to piplačka, to je fakt. Ale každá legrace něco stojí a když to jinak nejde... No já jsem to dělala vždycky tak, že ty pěknější - větší kousky - jsem použila na obalování a to, co bylo drobnější, tak jsem dělala s vejci, známý starý recept mozeček s vejci. Brzy vložím ještě nějaký receptík s mozečkem, třeba mozeček zapečený na chlebu, ale musím ho trochu upravit. Pokud máš kde mozeček koupit, tak ještě recepty budou. Moc zdravím!:-K:-K

Já taky miluji mozeček,ale té práce s tím,nejhorší je odblańování,pak už je to sranda,ale mám ho ráda od dětství a nejlépe jako řízek teda obalovaný,to je mňamka;-):yes:

hospodyně: Mám radost, že chcete zkusit tento trochu neobvyklý recept. Já také mám moc ráda mozeček, nejraději obalovaný jako řízek. Ale to asi zná každý. Přeju, aby vám jídlo podle receptu chutnalo a dceři k svátku přeji vše nejlepší :-K:-K:yes: a jako malý dáreček Vám přidávám ještě dva "mozečkové" recepty:
MOZEČEK NA ČERNÉM MÁSLE - podle paní Stelly Zázvorkové
Mozeček pečlivě odblaním a přibližně stejné kousky obalím v hladké mouce smíchané se solí a pepřem. Na pánvičce rozpálím máslo a dávám pozor. Jakmile máslo na okrajích zhnědne, Přidám obalený mozeček a opékám. Kdyby se máslo připálilo, přidáme lístečky čerstvého másla. Peču velmi rychle, podávám na horkém talíři ozdobeném listy salátu zakapanými citrónovou šťávou. Jako přílohu dáme tatarskou omáčku a chléb.
MOZEČKOVÝ NÁKYP - Novinový výstřižek - 60. léta
3-4 vepřové mozečky, 5 dkg parmazánu nebo čedaru, 3 vejce, smetana, muškátový oříšek, máslo.
Mozečky vypereme, odblaníme a udusíme asi na 4 dkg másla. Jemně osolíme a trochu opepříme. Po změknutí prolisujeme. Rozstrouháme parmazán nebo jiný tvrdý, chuťově podobný sýr a smícháme s mozečkem, který ještě okořeníme muškátovým oříškem. Nakonec ušleháme vidličkou vejce, promícháme se smetanou a upraveným mozečkem. Vložíme do máslem vymazané formy a pečeme v troubě do zlatova. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.
Přeji hodně zdaru a zdravím!:-K:-K

:-KDcera miluje mozeček, tak mám inovaci k jmeninám. Zítra zaběhnu do prodejny jatek a mám dárek:-K
Pár malých hříbečků se nudí v lednici...:-D

Suroviny:
mozeček telecí, máslo, houba hřib, žloutek, kaše bramborová, pepř

Přidat fotografie receptu