Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Srnčí řízky v trojobalu

Hodnocení receptu je 4,6 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 540 kJ /
846 kcal
Bílkoviny157,50 g
Tuky24,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 300 mg
Sodík 390 mg
Sůl0,75 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso z kýty nakrájíme přes vlákno na plátky, ty naklepeme a pak shrneme do původního tvaru. Osolíme podle chuti, trochu opepříme a po jedné straně potřeme slabounce česnekem, opravdu slabounce - opatrně, říkám tomu „postrašit česnekem“. Na druhou stranu každého řízku můžeme přitisknout plátek anglické slaniny, to dodá řízku jemnější chuť. No a pak už klasicky obalíme v trojobalu a usmažíme. Krok 2: Doporučení:
Pokud si nejsme jistí, že maso bylo z opravdu mladého kusu, rozehřejeme troubu na 90-100º C, připravíme hrnec s přiléhající pokličkou vhodný do trouby a dáváme do něj postupně usmažené řízky, pečlivě zaklopíme pokličkou (jinak by řízky vysychaly) a dopečeme je v troubě nejméně 20 minut, ale i déle, podle potřeby. Dobroučké je, potřeme li každý řízek v troubě maličkým kouskem másla, ale to platí i o jiných řízcích (pak je ale lépe, podložit pod řízky v kastrolu pařáčkem a máslo, které z nich částečně steče, použít na omaštění brambor nebo br. kaše apod. Krok 3: Česnek i anglická mají ten význam, že z větší části „zjemní“ chuť a vůni divočiny, řízky jsou lahodné a česnek při správném použití není cítit.

Zveřejněno 15. 9. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Srnčí řízky v trojobalu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Jowv

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Srnčí řízky v trojobalu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Jowv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (17)

Všem moc chutnalo. Nebyla jsem si jistá s tím česnekem, ale bylo to vynikající.

MamlajdaD: teď už se v marketech začíná objevovat zvěřina ve vakuovaných porcích za velmi slušnou cenu, takže není nutné si ji odepřít.<3 My doma říkáme, když je něco hodně drahé, že toho máme " trochu, jen na chuť":-*

Veronika.Hrozná: S těmi knedlíčky to musí být suprová polévka, já ještě přemýšlela nad houstičkovými knedlíčky s česnekem a bylinkami, ale to jen tak na okraj, jako nápad. Jste určitě moc šikovná kuchařka:-D;-):yes: a já s těmi knedlíčky nebyla tak moc vedle, to mne těší.:-D

Veronika.Hrozna: Taková tchýňka, když je ochotná poradit, to je poklad k nezaplacení. Já jsem se musela vše naučit sama stylem pokus - omyl, ale učební doba nebyla dlouhá, zajíců byla tenkrát plná pole, o ostatní zvěřinu se známí také dost často podělili, no a jako nápověda mne sloužil mlsný jazýček a stará kuchařka po mamince, ta byla také k nezaplacení. ;-):-D a tak se to dalo zvládnout. Zdravím!:-K:-K

MamlajdaD: Ze srnčího krku dělám obyčejný vývar se zeleninou a do toho dělám klasiku, knedlíčky ze srnčích jater.

Veronika.Hrozna: Děkuji za milý komentář. ;-):-8 Jsem moc ráda, že ty řízky chutnaly. Mám hodně zvěřinových receptů, třeba se vám bude ještě někdy nějaký hodit. A ten receptík na polévku je váš, klidně ho - pokud ho někdy uvaříte - i publikujte pod svým jménem. Kdybych ho dělala já, tak se zamyslím ještě nad nějakou zavářkou, asi by to vyhrály knedlíčky z jater nebo mletého masa, jen buď hodně maličké, nebo naopak velké jako koule. Ale to je můj názor, vás asi napadne něco lepšího. Mně může napadat co chce, ale nic naplat, není z čeho vymýšlet.:-D;-):yes: Přeji krásný víkend a zdravím!:-K:-K A ať má váš manžel v lese vždycky štěstí!:yes:

Moje tchýně celý život dělala divočinu! Nikdy nepáchla, nebo neměla pachuť očistila ji vždycky do čistého masa , žádný tuk, nebo blána třeba na zajíci nezůstaly, naučila mě kde má zajíc v zadních nohách v kloubu tukový váček, jak to vyříznout, aby zajíc nesmrděl po úpravě a spoustu jiných fintiček. Škubání bažantů atd. Jak postupně spotřebovat divočáka, například žebra upéct hned protože nejdou tak očistit , aby šly bez tuku do mrazáku a jiné.

hospodyně: Děkuji za komentář. :-8 Já jsem tento recept dělala kdysi za mlada, šlo v něm jen o to, aby měly řízky dobrou chuť a ta zvěřinová příliš nevyčnívala. Když někomu na řízkách nevadí česneková chuť, ať si dá česneku více. Tenkrát nebyl internet (recept je 50 let starý) a v mém okolí nebyl nikdo, kdo by mi se zvěřinou poradil. Ale protože se recept osvědčil, hned jsem si ho napsala. A jsem moc ráda, že to někdo uvařil a vyfotil, protože zvěřina ke mně už ztratila cestičku... Jo, "co bejvávalo, už néni..." (ale dala bych si:-Q). ;-):-8 Mějte se moc hezky a zdravím!:-K:-K

MamlajdaD: Děkuji za milý komentář i za receptík na polévku. Toho česneku jsem dala velice málo a dělala jsem 12 minut ve fritéze na 150 stupňů a potom asi 40 minut v troubě. Maso bylo velmi dobré, jemné / fotila jsem před obědem/ až potom chutnala. Byl to starší kus, přesto se to podařilo. Před servírováním jsem dala na řízeček kousíček másla, ale to dávám na každý obalovaný řízek!

:-Kčesnekem " straším" i zvěřinu na minutku. Maso normálně načesnekuji a nasolím den, dva dopředu a před přípravou se česnek musí ubrouskem setřít nebo nožem seškrabat, protože by při prudké tepelné úpravě zhořkl.
Pod trojbalem mu nic nehrozí. Česnek se se zvěřinou hodně kamarádí:-)

Veronika.Hrozná::-D Moc mile jste mne překvapila, je to pro mne pocta, že jste uvařila tento recept. :yes: Moc si toho považuji a moc a moc děkuji za vyzkoušení!:-K Nevím, jestli se vám to bude hodit, ale jako projev vděku posílám pro vás (ale i pro každého, kdo by měl zájem a bude tento komentář číst) recept na polévku ze zvěřiny:
JELENÍ POLÉVKA SE ŽAMPIÓNY (z časopisu Květy)
400 g jeleního masa nebo kostí, 50 - 100 g žampiónů, pórek, mrkev, petržel, celer, jalovec, bílý pepř, sůl a suché sherry.
Jelení maso nebo kost vložíme do lehce osolené vody, přidáme jalovec a necháme táhnout asi 2 hodiny. Žampióny podusíme na másle a zalejeme procezeným vývarem z jeleního masa. Přidáme jemně nakrájený pórek, kořenovou zeleninu a necháme povařit. Po změknutí zeleniny vložíme do polévky nadrobno nakrájené jelení maso, dochutíme jemně mletým kořením a trochou suchého sherry.
Ještě jednou moc a moc děkuji za vyzkoušení, a na stotisíckrát děkuji za ty pěkné fotky, mám z nich velkou radost.:yes:<3 Moc zdravím!:-K:-K

Včera měl ten můj lovec štěstí,padlo srnčí, tak přidávám foto dnešního obídku!

Veronika.Hrozna: Díky za hezký komentář. No "postrašit", to se tak asi říká proto, že (v tomto případě česnek) dává člověk někam tak, jako by se lekl :-D, že to vůbec udělal :-D , tedy se dává opravdu hodně maloučko a když se povede dát víc, tak to honem trochu sekškrábne.:-D:-D:-D. A s tim alobalem pod poklici - asi to je dobrý nápad, nikdy jsem to ale nezkoušela. Až se to bude hodit, tak zkusím, díky! Budu moc ráda, když zkusíte tento recept, jsem poctěná, že ho chcete uvařit!:-K Díky a zdravím!:-K:-K

Myslím, že to zkusím, ten srnec , co je v mrazáku je mladý. Moje maminka taky říkala "postrašit" ačkoliv nevím proč? :-D:-D:-D Když mi nesedí poklice a to nesedí na tom litinovém hrnci s modrým smaltem, dám mezi hrnec a poklici alobal.

yanull: A nebo bramborami..;-)

Tématické fráze:
řízky ze srnčí kýty, srnčí kýta řízky, srnčí řízek, srnci řízky z trouby, řízek ze srnčí kýty, srnčí řízky z kýty, srnčí řízek recept, řízky ze srnčího, recepty ze srnčí kýty - na řízky, srnčí na řízky z trouby, srmci rizky, obalovat řízek v trojobalu, srnčí kýta - řízky, jeleni řizek v trojobalu, srnčí, recept na trojobal, srnčí játra na řízek recept, recept na srnčí rizek, řízky z jelení kýty, trojobal na řízky

Suroviny:
maso, sůl, pepř, česnek, slanina anglická

Přidat fotografie receptu