Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlozelí

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 961 kJ /
3 098 kcal
Bílkoviny163,80 g
Tuky22,48 g
Vláknina277,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 81,62 g
Sůl200,00 g
Sacharidy425,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelí jemně nakrouháme, promícháme s nastrouhanou cibulí, osolíme, okmínujeme, necháme asi 2 hodinky zkřehnout a naplníme do sklenic. Moc nepěchujeme, aby zbylo místo na lák, který nám má zelí patřičně ochutit. Krok 2: Zalijeme oblíbeným lákem na okurky a sterilujeme běžným způsobem (20 min při 80 st. C). Zelí je připraveno k použití asi po 6 týdnech.

Zveřejněno 17. 9. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rychlozelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4BZk

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rychlozelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4BZk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

MamlajdaD: díky:-), jak jsem psala, nikdy jsem zelí nenakládala, tak s tím nemám zkušenost, zdálo se mi to málo, ale asi to tak je:-)

Eja57:Já jsem o míchání salátu ve vaně už slyšela, ale to byl salát snad jen pro dva lidi. Prostě neměli dost velkou mísu.;-) Tvůj nebo tvé kamarádky salát , míchaný ve vaně bych si asi dala, ta vana byla určitě pořádně vydrhnutá, ale od těch dvou, co bydleli o poschodí níž pod námi určitě ne. On to byl věčný opilec a ona taková trochu mentálně narušená cikánka, která nic doma neuměla. :-D:-D Takže když dva dělají totéž, není to totéž! ;-):-8:-D Jo a to zelí jsem míchala na dvě etapy v dětské bílé smaltované vaničce (vydrhnuté!;-):-D:-D) Moc zdravím!:-K:-K

maris: Děkuji za komentář.:-8 Kolik jsem měla sklenic, to si už nepamatuji,odhaduji tak patnáct, ale možná i víc. :-O :-D A co se týká cibule, tak to kupodivu není zase tak málo, jsou recepty, kde se dává i méně - 150 g cibule na 10 kg zelí. Dokonce jsem někde viděla i recept, kde se cibule nedávala vůbec. :-)No recepty jsou různé, já jsem tento dostala kdysi od jedné sousedky jako ověřený. A zelíčko bylo dobré. Dá o trochu méně práce, než kysané ve sklenicích - jde o to pěchování a pak hlídání a kontrolování po celou dobu kvašení. Tohle je vlastně hned hotové. Hlávkové zelí je k dostání v obchodech po celou zimu, tak není problém udělat na zkoušku z malého množství a po spotřebování udělat další malou nebo větší várku. Já letos udělám pár sklenic tohoto a pár sklenic kysaného. ;-) :-8 :-D Moc zdravím!:-K:-K

To zelí ( 10 kg) mícháme ve vaně:-?:-?:-?:-D:-D:-D
( se nesmějte, já jsem takhle před několika lety míchala s kamarádkou na oslavu jejích padesátin bramborový salát pro asi 25 hostů - ve vaně...)

maris: to bude evidentne preklep, take male mnozstvo cibule sa strati v 10 kg kapusty.
Vela ludi kapustu soli pri priprave calamady, ja nie.
A myslim si, ze 6 tyzdnov netreba cakat, steriluje sa to, takze par dni staci.

Já bych se chtěla zeptat, jestli na těch 10 kg je opravdu jen 200 g cibule, to jsou cca jen 2, to mě přijde docela málo, ale proč ne;-) a potom by mě zajímalo, kolik je přibližně z těch deseti kilogramů zelí sklenic. Zelí jsem nenakládala, tak nemám představu, ale myslím, že jich je opravdu hodně. Sama píšeš, jaká je hromada z jednoho kila. :-)

hosta (moderátorka): Ať přemýšlím, jak přemýšlím, nevzpomínám si, že bych na toto zelí vařila lák bez soli, je to sice už dávno, a trochu jsem se nechala ovlivnit tvým názorem. Ten je sice vlastně logický, ale u zelí to nefunguje jako u okurek, zelí má být trochu slanější a ne nasládlé. Opravuji zpátky, ten lák tam patří kompletní i s tou solí, která se do něj dává. Ta sůl, použitá na zkřehnutí zelí, to je jen 20 g na kilo zelí (a kilo nakrouhaného zelí je pěkná hromada) a patří se to tak, jak to bylo původně napsané. Ale obdivuji tvůj postřeh a ochotu poradit a pomoct. Kdyby se to známkovalo jako ve škole, tak je to za 1***! ;-):-D:yes: Moc zdravím!:-K:-K

hosta (moderátorka): Dík za připomínku, zelí se solí při jeho úpravě, před naložením do sklenic, aby zkřehlo. Musím to tam dopsat. Díky a zdravím.:-K:-K

Předpokládám, že "oblíbeným lákem na okurky" nesoleným ;-).

Tématické fráze:
jak ochutit zelí ze sklenice, kolik se dává soli na 1kg před naložením, kolik soli na 10kg patri

Suroviny:
zelí, cibule, sůl, kmín celý, okurka čerstvá

Přidat fotografie receptu