Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketovo-bramborové opečenky

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

taddy1 taddy1

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 060 kJ /
1 687 kcal
Bílkoviny69,47 g
Tuky38,21 g
Vláknina29,48 g
Cholesterol 777 mg
Sodík 318 mg
Sůl0,63 g
Sacharidy252,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Cuketu oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme ovesné vločky, mouku a kávovou lžičku soli. Důkladně promícháme a necháme odležet asi hodinu i déle, aby vločky natáhly vlhkost. Krok 2: Přebytečnou tekutinu z těstíčka slijeme, nejlépe přes cedník. Přidáme vejce, prolisovaný česnek, majoránku, osolíme a opepříme podle chuti. Řádně promícháme. Krok 3: Na pánvi rozehřejeme tuk. Lžící nabíráme kousky těsta, vkládáme do rozpáleného tuku jako vyšší bochánky (asi jako karbanátky, netvoříme tenké placičky!) a zvolna po obou stranách osmažíme do zlatavé barvy.

Zveřejněno 28. 9. 2019

Poznámka autorky taddy1

Jsou dobré teplé jako hlavní jídlo s bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem, ale také za studena. Příznivci zlatého moku je určitě ocení jako tzv. "podpivní" chuťovku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cuketovo-bramborové opečenky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6EZO

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cuketovo-bramborové opečenky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6EZO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (10)

Eja57: Přesně o tom to je. Tento recept je klasika na chutné zpracování velké cukety, kterou většinu dostanu od zahrádkářů. :-).

Anna Kocikova: Děkuji, dělala to tak moje babička, zkouším také její osvědčené recepty. :-)

S vločkama jsem tyto opečenky(placičky)ještě nezkoušela,dobrý nápad:-KTaké většinou dostávám od známých už přerostlé cukety.Na chuti to nic nemění a přebytečná tekutina se dá vždy nějak zužitkovat:-)

tejaja: Pokud někdo nemá vlastní zdroj - tedy nesklízí na zahrádce cuketky optimální velikosti - tak pracuje s tím, co koupí, a to jsou většinou cukety přerostlé, s kterými se prostě musí nakládat jinak...:-K

tejaja: Zdá-li se Vám můj komentář nevhodný, nebudu Vám to vymlouvat, každý má právo na vlastní názor. Co jsem udělala "špatného" a co vyvolalo naši výměnu názorů, bylo jen to, že jsem neupřesnila možnost zpracování přebytečné tekutiny. Ale už se o tom opravdu nechci bavit, kdo chce, může recept zkusit, kdo ne, tak ho prostě přehlédne. Hezký den.

taddy1: Je mi ľúto, že tak pekný recept komentujete nie práve pekným spôsobom. Pekný večer vám prajem. :-K

tejaja: Také kdyby se tam nasypalo kilo mouky, nepustilo by to vodu. Psala jsem recept o velké cuketě, která po osolení, stejně jako např. lilek, pouští vodu a brambory škrob. To je tekutiny dost na to, že se tam opravdu dává jen trocha mouky. Není to těsto palačinkové konzistence. Je mi líto, že se tato banální informace k Vám ještě nedostala. Máte-li další připomínky, klidně můj recept můžete odstranit, s tím problém nemám. :-D

taddy1: :-) Ak by sa použila cuketa taká, aká sa používať má, to znamená nie prerastená, ale mladá, do 25-30 cm, žiadna prebytočná tekutina by nevznikla. :-);-)

tejaja: Napsala jsem, že přebytečnou tekutinu slijeme - je na každém, jak s ní naloží. Já jsem právě dělala zelnou polévku, takže jsem ji slila do té polévky. Vylít ji do odpadu by opravdu byla škoda, ale tady předpokládám, že nejsou kuchařsky negramotní lidé a určitě si poradí - jinak bych z jednoho receptu musela udělat pět dalších s názvem "jak zužitkovat vše" :-).

Nie je škoda to najhodnotnejšie vyliať do kanála? :-O:-K

Tématické fráze:
bramborové-cuketové bramboráky

Suroviny:
cuketa, brambory, vejce, vločky ovesné, mouka hladká, pepř, tuk na smažení

Přidat fotografie receptu