Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřovka z pečeného masa

Připravte domácí vepřovku, je to luxus! Buď si na ní hned s krajícem chleba a okurkou pochutnáte, nebo ohřáté kostičky masa a k tomu salát nebo zeleninu naložíte na talíř. Při ohřívání případně dochuťte podle sebe. Třeba solí, kmínem či česnekem.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Středně náročný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 90 min + doba na dvojité zavaření

110 min (20 min příprava + 90 min tepelná úprava, + doba na dvojité zavaření )

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie29 254 kJ /
6 992 kcal
Bílkoviny455,42 g
Tuky565,42 g
Vláknina21,67 g
Cholesterol 1,46 g
Sodík 12,36 g
Sůl20,75 g
Sacharidy15,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z bůčku seřízneme kosti i s masem, jednotlivá žebra položíme na dno kolem pekáče. Kdo nemá rád kůži, seřízne ji a položí řeznou plochou na dno pekáčku. Komu kůže nevadí, krájí maso na kostky cca 3-5 cm i s kůží. Včas předehřejeme troubu na 220 °C. Krok 2: Když je všechno maso pokrájené, přisypeme sůl, rychlosůl a kmín. Důkladně promícháme. Podlijeme asi 4-5 dl vody, pekáč uzavřeme poklicí nebo alobalem, dobře utěsněným kolem pekáče. Krok 3: Vložíme do předehřáté trouby na 15-20 minut, aby se maso rychle prohřálo. Pak teplotu snížíme na 150 ºC a pečeme do změknutí masa. Krok 4: Vyjmeme kosti, maso z nich obereme a přidáme k ostatnímu. Krok 5: Zavařovací sklenice naplníme teplým pečeným masem asi do 3/4 výšky sklenic, vypečenou šťávu do sklenic rozdělíme. Pokud chceme vepřovku mazat na chleba za studena, tak upečené maso před naplněním do sklenic rozmačkáme šťouchadlem na brambory a zavaříme ho rozmělněné. Krok 6: Okraje sklenic pečlivě otřeme papírovou utěrkou, zavíčkujeme a zavařujeme v hrnci zalité vodou do výše obsahu ve sklenicích. Při 100 º C od začátku varu po dobu 1 hodiny. Sklenice vyndáme a necháme zchladnout. Krok 7: Druhý den (po 24 hodinách) zavaření zopakujeme. Krok 8: Přechováváme na chladnějším místě, ve špajzu, sklepě nebo v lednici.

TIP: Jak zavařovat maso

Zveřejněno 19. 10. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Já zavařuji celé kostky do menších sklenic pro jednoho, pak používám ohřáté (na malé pánvičce) buď k večeři s chlebem a nakládanou zeleninou (Moravanka, okurky, kozí rohy apod.), nebo uvařím dva brambory (nebo ohřeji zbytek knedlíku, kaše atd.), Dávám jen poloviční množství pragandy a poloviční množství obyčejné kuchyňské soli.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřovka z pečeného masa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j3EP

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřovka z pečeného masa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j3EP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

:-KMerylas (moderátorka): Já obyčejně nasolím maso den i dva předem, pragandu nepoužívám, na 1 kg masa dám 22g soli a kávovou lžičku práškového cukru. Další den, než uvařím, je maso měkké. A věřte, že sebeluxusnější bonboniéra neudělá takový efekt jako sklenička masa s hezkým víčkem a pěknou mašlí:-)

hospodyne: Děkuji za radu, i pro mě je poučná. :-) :-K

:-Kuidp9348: chuťově je mnohem lepší péci maso nezakryté, občas promíchat a podlít trochou vody. Bílkoviny na povrchu masa zkaramelizují, při promíchání se opečené kousky dostanou dovnitř a opečou se další. Proces netrvá déle než když je pekáč zakrytý, protože shora působí větší teplo. Maso nemusí být upečené úplně do blátiva. Na dno skleničky dám kousek kůže, maso a šťávu rozdělím, případně doleji vodou. Zavařuji na cca 95°C, aby obsah ve skleničkách nevřel a nebylo riziko, že víčko nechytne. Asi 1,5 hod. Pro jistotu. Nedělám to pro domácí spotřebu, ale jako příjemný jedlý dárek, stejně jako např. kachní rillett.

uidp9348: Uživatelka Vám už, bohužel, neodpoví... Ale pekla bych celou dobu přiklopené, v receptu se o odkrytí pekáčku během tepelné úpravy nic nepíše. :-K

MamlajdaD: Zdravim, maso jste pred zavarovanim upekla ve stylu vypecku? Tzn.nejdrive priklopene poklici a v zaveru bez?

RH-12: Děkuji za milý komentář! :-K Ono to je opravdu dobré a navíc to má tu výhodu, že není potřeba zavařovat i druhý den. ;-):-D. Zdravím! :-K:-K

Vypadá to lákavě :yes:

NADEI: Děkuji za milý komentář.:-K Chutná to moc dobře.:-D Zdravím!:-K:-K

:yes::yes::yes: super :-)

JanaDorazinova: Děkuji:-D;-) a zdravím!:-K:-K

:yes::yes::yes::-K

Tématické fráze:
vepřovka, zavarujeme pečené maso, zavařujeme pečeně, zavarujeme pečené maso recepty, zavařovaní pečeneho masa-recept, veprovka z pečené v troubě, zavařujeme pečeného masa, jak ohřát pečené maso v troubě, zavařujeme maso, francouzská vepřovks

Suroviny:
plec vepřová, bůček, sůl, rychlosůl, česnek sušený, kmín drcený

Přidat fotografie receptu