Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládový dort bez mouky

Hodnocení receptu je 4,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Verunka32

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 12

12

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 689 kJ /
4 467 kcal
Bílkoviny92,76 g
Tuky228,92 g
Vláknina48,00 g
Cholesterol 1,81 g
Sodík 777 mg
Sůl1,47 g
Sacharidy484,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vejce vyndejte z lednice, aby se stihla trochu ohřát, poté oddělte bílky do větší mísy a žloutky do menší misky. Krok 2: Bílky vyšlehejte na sníh. Krok 3: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Krok 4: Do čokolády postupně přimíchejte (nešlehat) žloutky a následně i postupně přimíchejte i sníh z bílků. Sníh zamíchávejte krouživými pohyby, takzvaně jej překládejte, abyste zbytečně nepřišli o bublinky a těsto zůstalo nadýchané. Krok 5: Těsto nalijte do formy o průměru 25 cm a dejte péct na 170 °C po dobu 15-30 minut. (Po 15-i minutách zkontrolujte korpus špejlí a pokud bude nedopečený, pečte dalších 15 minut.) Po upečení nechte zcela vychladnout a poté vrch korpusu (asi 2 cm) rozdrobte a nasypte do mísy. Toto drobení použijete jako finální vrstvu dortu. Krok 6: Do větší odměrky (může být i miska) nasypte díl kostek ledu (doporučuji cca půl litru) a díl studené vody. Do druhé menší odměrky (misky) dejte 350 g kousků čokolády na vaření, 250 ml horké vody a promíchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Mísu s čokoládou dejte do větší misky s vodou a s ledem a v této ledové lázni čokoládu šlehejte cca 2 minuty, dokud nezhoustne v čokoládový krém. Pokuste se krém nepřešlehat, jinak díky vlivu chladu příliš ztuhne a hůře se s ním pracuje. Krok 7: Krém natřete na korpus, uhlaďte a nakonec nasypte drobečky korpusu. Drobečky pouze lehce stlačte dlaní do krému, aby se příliš nesypaly a můžete dort vyndat z formy.

Zveřejněno 16. 11. 2019

Poznámka autorky Verunka32

https://www.youtube.com/watch?v=piRmMsm-Vw4

O čokoládě

Pokud chcete dort více hořký, použijte vysokoprocentní (70 – 80%) čokoládu.

Nám doma chutnal nejvíc dort s čokoládou asi 52%, který je akorát sladký, akorát hořký a má plnou čokoládovou chuť. Pokud ale nejste příliš na sladké, doporučuji upéct korpus z čokolády na vaření a krém připravit z vysokoprocentní (80+ %) čokolády.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládový dort bez mouky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oLAz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládový dort bez mouky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oLAz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (10)

casino: já miluji čokoládu a tenhle dortík byl fakt famózní...příště ho zkusím s víceprocentní čokoládou, mám ráda hlavně hořkou :)

Verunka32:
Tak se to vysvětlilo :-)
Mimochodem, chladící efekt použité lázně s ledem lze zvýšit přidáním pár PL obyčejné kuchyňské soli :yes:
***
Četl jsem nahlas suroviny...
U korpusu paní casinová zalapala po dechu...
U krému vyskočila a vrátila se se sklínkou cholagolu... ;-)
Až se jí ulevilo, tak prý že toho krému by si ráda lízla...
Já taky :-K její přání je mi (někdy) rozkazem...:-8

Verunka32: přesto jsem ty "válce" opravila na "mísy", v přiloženém videu z "čarujeme" jsou také použity mísy - pokud používáš jiné nádobí, tak ho raději vyfoť, protože takto byl text velmi zavádějící a jistě by vyvolal další a další ohlasy. Ale je to hodně zajímavé, co jde vytvořit z tak málo surovin, někdy zkusím, líbí se mi to:-)

casino: nevěděla jsem jak to nazvat :D nedávám to do misky, ale jakoby do velké (dlouhé) odměrky :D prostě jsem dala menší do větší, pro mě to bylo lepší než v miskách, tam to trvalo strašně dlouho to šlehání a tuhnutí

casino: :-D no, já jsem si to přeložila na "velká mísa s ledem a menší miska s čokoládou"

"Do většího šlehacího válce... Do druhého menšího šlehacího válce..."
No, že by se něco ztratilo v překladu? :-O;-)

Eja57: super, děkuji moc :)

Verunka32: ne přes "upravit recept", ale cestou "přidejte fotografii"

Lenunka: já bych ráda smazala tu fotečku, ale když dám upravit recept, tak mi to nenabídne sekci s fotkami :( chtěla jsem nějakou hezkou fotku :D pod to jsem dala ty svoje :)

pěkný dortík :-), tu fotku z youtube ale smaž, sem se přidávají jen vlastní ;-):-K
https://carujeme.cz/nejcokoladovejsi-dort-na-svete...

Tématické fráze:
čokoládový dort bez mouky, cokoladový dort, čokoladový korpus bez mouky, čoko dort bez mouky, čokoladový dort bez bez mouky, čokoládový dortík bez mouky, čokoládový dort bez mouky recept, čékoládové dorty recepty-bez bez mouky, korpus bez mouky, čokoládový dort recept bez bez mouky, čokojádový dort bez mouky videorecept, bílkový dort bez mouky, čokoládový dort bez mouky recept, dort ledový dech, recepty z bílků a bex mouky, čokoládový dort ze 3 surovin a s ledem, čokoladove dorty bez mouky, dort čokoládový bez mouky, čokoládový dort recept, čkoládový dort bez mouky

Suroviny:
vejce, čokoláda na vaření, čokoláda na vaření, voda, led, voda

Přidat fotografie receptu