Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bažant zapečený se sýrem (Kanada)

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

MamlajdaD MamlajdaD

Náročný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 412 kJ /
816 kcal
Bílkoviny36,51 g
Tuky46,42 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 165 mg
Sodík 1,36 g
Sůl3,38 g
Sacharidy30,53 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Odleželého bažanta oškubáme, vykucháme, rozpůlíme a odložíme srdce a játra. Každou půlku bažanta rozdělíme na dva díly, opepříme, osolíme, obalíme v mouce a na másle opečeme do zlatova. Srdce a játra rozkrájíme na malé kostičky a přidáme do kastrólu, až když je maso téměř zlatohnědé. Krok 2: Opečené díly zvěřiny přendáme na mísu. Do šťávy k srdci a játrům přidáme nakrájenou cibuli a necháme na mírném ohni, až cibule zezlátne. Pak přidáme nakrájené houby a sklenku bílého vína. Krátce povaříme na mírném ohni. Krok 3: Zvěřinu vrátíme zpět do kastrolu, zalijeme smetanou, posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a dáme do trouby nebo pod gril a zapečeme do zlatova. Podáváme s opečenými brambory.

Zveřejněno 22. 11. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bažant zapečený se sýrem (Kanada)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xX9n

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bažant zapečený se sýrem (Kanada)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xX9n

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (61)

Veronika.Hrozna: Veroniko, to je moc fajn, že jsi recept zopákla, mám z toho kopec radosti! :yes::-D:-K<3:-*:-K Moc velkou radost! ;-):-8:-D A děkuji za zprávu! :-):-K
Ale zároveň ve mně hlodá takový neposeda červíček, nutí mně, abych sem občas přidala nějaký další recept na divočinu, pernatou i čtyřnohou. No možná to zkusím. Třeba se ti některý recept bude hodit. ;-):-K:-K:-K

MamlajdaD: Dnes bude zase k obědu, už se peče.;-)

Veronika.Hrozna: :-D:yes:<3:-K;-)

MamlajdaD: Manzel si moc a moc chvalil. Te majoranky bylo mezi prsty, jen spetka:-!<3

Veronika.Hrozná: Jsem nadšená z té tvojí zprávy a moc ti děkuji za opakované vyzkoušení a za novou variaci pokrmu! Jseš opravdu moc šikovná :yes::-D:yes: Udělala jsi mi radost, ještě jednou dík!;-):-D<3:-K Posílám hezký vánoční pozdrav! :-K:-K

No mohu konstatovat, že dneska jsem dělala podruhé a bez vína, taky fantastické. Žampiony jsem hezky opekla do červena na cibulce, přidala hromadu petrželové natě, přidala špetku majoránu do hřibků, zalila smetanou ! Pokrm bohů!

Dne jsme ho obědvali je fanta<3istický, jak se v tom máslovém, hříbkovém sósu proležel od včera. Určitě jsem nedělala naposledy!:-K A ti co recept obrblali, mohou jen litovat !:-*

hospodyne: Máš nějaký recept, jak děláš polévku? Nový chutný a jednoduchý recept , by se hodil ! ;-)

hospodyne: Já je vařím v bujonu, ne ve vodě! Má to zcela prozaický důvod, jelikož tam je hodně strouhanky, tak se mi ta bažantí polévečka zkalí ! <3

Veronika.Hrozna: při svém věku a odjakživa v rodině s nejméně ! třemi až pěti myslivci jsem i bažantí polévku vařila:-D:-D:-D Akorát knedlíčky do ní nevařím ve vodě. No fakt - nejdřív dědeček, otec a dva strýcové, to jsme bydleli v hospodářství spolu, pak se to různě ženilo, vdávalo, myslivci odcházeli, přicházeli no a teď manžel, syn i zeť. Co jsme se jen remízků navysazovali, aby nám je JZD vytrhalo, sotva vzrostly, chlapi miliony hodin brigád v honitbách ....a pořád.
Pochopí jen ten, co o myslivosti něco ví, že to není jen vraždění, jak se často prezentuje

Veronika.Hrozna: Tak to je parádní recept, moc bych si dala říct a uvařila, ale kde vzít bažantí slepičku (autem už nejezdím ;-):-D) Tak jedině až budou bažanti padat z oblaků :-O:-(! To by byla docela příjemná vánoční nadílka. :-D:-D Ale člověk nikdy neví, kdy se na něj usměje alespoň malé štěstíčko. Pořád jsem si naříkala, že nemám lesní houby, no nakonec jsem alespoň misku hub dostala a nevěděla jsem, co si z nich dřív uvařit. Tak teď si budu tak úsilovně přát bažanta! ;-):yes::-D Jo a ten tvůj polévkový recept sem dej v plné parádě, tady u jiného receptu zapadne a to by bylo škoda, je to fakt moc pěkný recept!:yes:<3 Zdravím! :-K:-K

MamlajdaD: Bažanta zbavím peří nasucho, vykuchám umyju. Osuším a zabalím do čisté utěrky s ní do pytlíku a do lednice. Každý den zkontroluju a vyměním utěrku. Tak za tři dny je uleželý , ale záleží od věku, pokud je to kohout s ostruhami na pařátech, tak ten tam leží i týden.:-D

MamlajdaD: Játra rozmixuju v mlýnku úplně do kaše, když nemám víc bažantů tak tam přihodím i kuřecí 1-2- 3 kousky.
Ty bažantí játra mají výbornou chuť a ochutí i ty kuřecí. Spolu s játry rozmixuju i malinkou cibulku a česnek , toho si dej jak jste zvyklí. Dám do mísy měkké máslo, na něj nasypu strouhanku přidám majorán, malé vajíčko a pepř se solí , tolik kolik máš ve zvyku a játra. Promíchám, aby z toho byla hustější kaše . Nechám půl hodiny odstát. Uválím kuličky průměr 15 mm a vařím zvlášť ve vodě s Natur Podravkou asi deset minut. Dají se výborně mrazit, takže mohou být použity později.
Polévka klasika slípka vcelku opéct na troše sádla , zelenina hodně a Natur Podravka 2 lžíce , polévková lžíce promnutého tymiánu /nejlepší je z vlastní zahrady/ koupený i trošku víc a 4-5 kuliček jalovce a celý pepř jak si zvyklá. Po uvaření oberu maso, vyberu zeleninu,
přecedím.Do hrnce dám zpátky maso i zeleninu a přisypu ještě tymián aspoň dvě ČL a znovu 3 minuty provařím. Budeš spokojena, je to velice chutná polévka. Hospodyně si doufám přečte !

Veronika.Hrozna: Taky mám recept na bažantí polévku, respektive na vývar (ale bez knedlíčků, zavářku si musí každý dodat podle svého)! Ale s těmi knedlíčky to musí být dobré, kořeníš je jako z vepřových jater, nebo dáváš jiné koření?
BAŽANTÍ VÝVAR
Kosti z 1-2 bažantů (podle velikosti), kořenová zelenina, cibule, polévkové a divoké koření, sůl, sherry.
Nejprve bažanta vykostíme a kosti dáme do vařící vody. Přidáme zeleninu, koření, cibuli a špetku soli. Na vaření budeme potřebovat ještě více času než na paštiku či jiné pokrmy, musíme počítat s tím, že vývar je nutné "táhnout" asi pět hodin. Pak vše scedíme přes jemné síto a lněný propláchnutý hadřík. Zbytky masa z kostí obereme a spolu se zeleninou nakrájíme na malé kostičky. Vývar dochutíme polévkovým kořením, solí a těsně před podáváním zakápneme několika kapkami sherry a přidáme vařené domácí nudle. Ozdobíme nasekanou petrželkou.

hospodyně: Pořád se musím smát tomu tvému "lovu beze zbraně"! :-D;-) Možná jsi jí měla nechat asi pár dní někde v chladu vyvěšenou, snad by ta stresová ztuhlost povolila, tak jako povolí ta běžná ztuhlost? Ale co já do toho mluvím, když jsi na tuhle "drůbež" odbornice? ;-) Věřím, že recept snadno zvládneš, jsi opravdu hospodyně se spoustou zkušeností. :yes: Tak ať se daří, držím všechny palce, aby vám to doma chutnalo a napiš, jestli u tebe recept taky uspěl! :-D:-K Moc zdravím! :-K:-K

casino: Nestrašte, to není jelen!

hospodyne: Z bažantí slepice je nejlepší polívka, mám recept není tady, ale musíš do ní udělat knedlíčky z bažantích jater, doufám, že si je nevyhodila. ;-)

hospodyne:
No, stran toho "úlovku" být vámi, tak v profilu smáznu datum narození a budu doufat, že mě nikdo nenapráská... :-K

MamlajdaD: neuvěříte, co se mi stalo. Včera jsem autem srazila bažantí slepici. Ještě žila, když jsem ji vzala do ruky, vypustila spoustu peří. Tak jsem ji musela zaříznout. S tím peřím se mi to ještě nikdy nestalo, syn mi vysvětlil, že to byla obranná reakce, aby slepice mohla uniknout. .Na druhou stranu prý maso může být mimořádně houževnaté po prodělaném stresu. Bažantice je už oškubaná a čeká na Váš recept.Bez sýra, se špetkou div. koření. Jeden bažant nám všem nestačí, ale nebude to bolet, kdybych to neuměla:-D
Podám zprávu.

Veronika.Hrozna: Dík za odpověď, hned to vyhledám a dám do oblíbených, abych to nemusela hledat, až je budu chtít k něčemu udělat. :yes::-K Moc díky a zdravím! :-K:-K

MamlajdaD: To jsou bramborové, kynuté krokety. Jemné, jako obláček.Velmi chutná příloha i k libové, trochu suché divině. Bažant ovšem suchý nebyl, to opečení v másle byl báječný nápad.
je tam recept i rozpis.:-K

tejaja: Mohu jen doporučit, moc nám chutnal, manžel si taky smlsnul a moc chválil. <3 Já říkala, že tam není nic, co by mohlo bažanta namíchnout. Sýr jsem nedala , ale měla jsem dvoje játra, ty šly do omáčky. A dala jsem navíc petrželku , když jsem opékala houby . Víno se může přidat, ale i bez něj, to bude skvělé.

Veronika.Hrozna: V tom dobrom ti toho bažanta závidím. ;-) Krásne fotky. ;-)

Veronika.Hrozná: Moc děkuji za nádherné fotky, jsem nadšená. Jedna hezčí, než druhá! Nic nebudu vybírat, všechny jsou na jedničku s hvězdičkou! :yes::yes: A mám plnou pusu slin a chuť si pro ten talíř sáhnout a sníst ti to! :-D;-) Ta příloha vypadá zajímavě, to jsou ty kynuté noky? <3:-D Ty se mi moc líbí, měla bys na ně přidat recept, vypadají fakt zajímavě.:yes: (nekoukala jsem, jestli tu ten recept už nemáš?) Honem si ty noky vyfoť samotné. Moc děkuji za vyzkoušení receptu i za ty parádní fotografie, děkuji na sto tisíckrát! :yes::-K;-):-D<3 Přeji dobrou chuť a moc zdravím :-K:-K

MamlajdaD: Můžeš si vybrat fotku na titulku , přeházej je jak se ti líbí víc!:yes: Jdu papat! Výbornééé!

Veronika.Hrozna: :-D:-D:-K:-Q:yes: moc děkuji za zprávu!;-) Se sýrem, nebo bez sýru, každý podle svého, hlavně, že chutná!;-):-8:-D:-K:yes: Dík a pozdrav!:-K:-K

Podávám zprávu, právě jsem chutnala, maso je měkké a přidala jsem už smetanu a dopékám ! Houby, bohužel jenom žampiony, jsem přidala před hodinou. Po ochutnání mohu recept jen doporučit, bude to pecka. Kazit to sýrem nemá žádný smysl. Proti receptu , jsem přidala hodně petrželky- houby si jí žádají vždycky. :-K:-K:-K:-K<3

Františka: Děkuji za milý komentář! :-8 Zdravím!:-K:-K

zajimava debata, diky ni jsem se dozvedela ze bazant pochazi z Ciny a postupne osidlil velkou cast sveta a nektere druhy jsou i v severni Americe :) "Některé druhy bažantů byly dovezeny do Severní Ameriky, Austrálie i na Nový Zéland, kde se tito stali součásti místní fauny."

casino: Děkuji za komentář!! Celou dobu se divím, že jste se ještě neozval! ;-) Ale s tím, že jste našel ten recept, s tím jste mi udělal fakt radost! :yes::yes: No já jsem to opsala, to tady hlásám celou dobu, ale nenapadlo mi to hledat, některé starší recepty se tu nenajdou. ;-):-D Jsem nadšená, že jste nelenil a našel ten původ receptu. ;-):-8 Takže vám děkuji na stotisíckrát! :yes::-D:-K Nehodí se napsat, že jste zlatíčko, ale myslet si to můžu, že jo!? jo a o té matematice, to je někdy problematické, ony v kuchyni někdy platí zvláštní matematcká pravidla, nejznámější je: menší půlka a větší půlka! :-D:-D:-D Tak dík a moc zdravím! :-K:-K

No vida, i zdroj se našel :-) a skoro doslovný, že ;-)
http://m.mysliveckakucharka.webnode.cz/zverina-uzi...
***
"rozpůlíme a odložíme srdce a játra. Každou půlku bažanta rozdělíme na dva díly,"
My matematici bychom napsali: Ptáka rozčtvrtíme :-D

Veronika.Hrozna: Ty mne fascinuješ! :yes:;-):-D Držím všechny palce, co mám, aby se zadařilo a hlavně aby chutnalo. Honem jsem sem šoupla jeden moc pěkný receptík na bažanta, je od herce Petra Haničince, který byl svými zvěřinovými recepty slavný. Jestli někdy uděláš ty, nebo jiná kuchařinka, to je jedno, ale ten recept vypadá moc dobře! Tak ať se daří a chutná! :-K:yes: Zdravím! :-K:-K

MamlajdaD: Prosím tě, co může být špatné na obaleném bažantovi opečeném v másle<3 s cibulkou a zalitém smetanou a ještě trošku vnitřností a hub? Já v tom vidím , akorát dobrotu! Ten sýr zkusím na jedné porci a basta.:-D O pečení se nemusíš starat, bude se péct, dokud nebude měkoučký !:-D :yes: Jo, a ještě budu tak drzá, že ti tam dám FOTKU! Mám mladého bažanta.:yes:

Veronika.Hrozna: Tedy po všech těch komentářích, tak to tedy máš odvahu! :-O Radou sloužit nemůžu, je to už několik desetiletí a možná jsem měla štěstí na mladého kohoutka? ;-):-D Ale jestli si to chceš rozmyslet, tak ti pošlu (nebo sem honem vložím) nějaký "rozumnější" recept! Mám na bažanta sice jen 14 receptů, ale klidně ti je věnuji! Já stejně nemám možnost je uskutečnit! A měla bych radost, kdyby se některý tady objevil a byl kuchřům a kuchařkám ku prospěchu! ;-):-D:-K tak si to rozmysli a nežinýruj se!:-D:-K

MamlajdaD: Já už mám, dneska střeleného čerstvého bažanta- ááá, kdo ti řek, že to nikdo nebude vařit? No, kdo?:-D

Magdalenka: Děkuji za komentář. ;-) Zdravím! :-K:-K

Ja som dcéra poľovníka, takže kedysi u nás bažant bol často počas sezóny na stole. Pamätám na škubanie, ktoré som nenávidela. Ale k receptu - každopádne tepelná príprava bola značne dlhšia ako v recepte.

Eja57: :yes::-D:-D:-D:-K

yanull: No jo, ale já jsem ten recept nevymyslela. Sypat sýr na zvěřinu, tak takovou fantazii nemám, ale je to změna a připadalo mi to zajímavé. Já jsem ten recept kdysi někde opsala, ale zdroj nevím. Když jsem sepisovala a opisovala různé recepty, tak mě to nepřipadalo důležité, psala jsem to pro použití v rodině. Kdyby mne tenkrát napadlo, že to budu jednou potřebovat, tak bych to svědomitě vždy poznamenala. ;-):-D No on to asi nikdo vařit nebude, když je tu tolik kritiky, fotku to taky nemá (kde bych vzala bažanta?), takže ten recept asi brzy zanikne. Ale nevadí, je jich tu dost a dobrých. ;-):-8 Tak dík za komentář a měj se moc hezky! :-K:-K

yanull: Jak říká Pohlreich - když nevíš vraž tam sejra....

MamlajdaD: Majdi, mne také sýr na tomto mase překvapil. Myslím, že je to spíš česká "specialita", vše zasypávat sýrem a docela ke škodě, protože zanikne chuť výchozí suroviny. Někteří profi kuchaři z toho docela šílí :-K

hospodyne: Nevím, jaká je nyní situace v mysliveckém světě, ale když ještě otec žil, bylo bažantů tak málo, že je chovali v bažantnicích. Chuť toho masa mi moc neříkala. Bažant žijící ve volné přírodě, byl o něčem jiném. Pečený na másle, se slaninou, cibulí a s kořením na divočinu. Škubání mám též v živé paměti, maso, prošpikované broky, no i to k tomu patřilo. ;-)
Další kapitola byly divoké kachny nebo lysky.

Anna Kocikova: Děkuji za hezký (a velice pravdivý) komentář! ;-):-D Měj se hezky a zdravím! :-K:-K

zizala: To je pravda, tak to bylo, protože v lesích, polích, loukách atd. bylo té divoké zvěře daleko víc (a to "daleko víc!" zdůrazňuji). ;-) Pak najednou nebyli zajíci, skoro všechny je sklátila mixomatóza, ;-( pak se bažanti začali vyvážet na západ za tvrdou měnu :-( a tak to šlo postupně všechno "do háje". :-(( No alespoň ti starší, jako třeba já, mají nač vzpomínat, zrovna tohle nebylo tak špatné, i ceny byly velice přijatelné. Kdoví, kolik by takový bažant stál dneska? 8-( Ale zase máme jiné věci, tak si nesmíme stěžovat, stejně by nám to nepomohlo! ;-):-8:-8 Mněj se hezky a dík za komentář! Zdravím! :-K:-K

V konečné fázi,na talíři bych si určitě pochutnala:-KAle nechtěla bych být kuchtík-začátečník:-8

MamlajdaD: Já si pamatuju, že když jsem jako malá holka (asi 10 let) chodila do řeznictví, na hácích tam viseli zajíci, bažanti, ve veliké vaně plavaly ryby, občas mívali skopové a srnčí, často telecí. Později už jen skopové, telecí a ryby. Dnes máme zvěřinu, jen když ji náhodou vyhrajeme na mysliveckém bále v tombole :-).

Eja57: Evi, to nevadí, že jsme "zdrcli", hlavně, že z toho nejjsme potlučené :-D:-D, a taky hlavně, že jsme si řekly, co jsme chtěly :-!:yes: Měj se pěkně!:-K:-K

MamlajdaD: jéje jsme se trochu "zdrcly" v komentech, sorry, děkuji za odpověď

Mohu se znovu zeptat na zdroj receptu? Konkrétně na (Kanada)....kde podle mne opravdu bažanty neznají...jsem prostě jen zvědavá, zapékat pernatou zvěř se sýrem....to máš od někoho kdo žije v Kanadě?

Eja57: Děkuji za komentář. :-8 Přirozený původ bažantů je v Číně, odkud se postupně rozšířily až do Evropy. Ale uměle byli vysazeni i na dalších územích. Cituji z wikipedie: "Některé druhy bažantů byly dovezeny do Severní Ameriky, Austrálie i na Nový Zéland, kde se tito stali součásti místní fauny." Takže když v Severní Americe, tak určitě i v Kanadě, to je jasné. Dík a zdravím!:-K:-K

bofinka: Děkuji za komentář!:-K

hospodyne: Tak to verím, všetkého veľa škodí, však? :-D Ale tak 3-4 kusy by som prijala. ;-)

hospodyně: Určitě umíš připravit bažanty skvěle, už jen proto, že je děláš tak často! :yes::-K Z receptu jsem teď po vší té kritice nešťastná, :-( ale zaboha si nemůžu vzpomenout, že bych to dělala jinak, než je psáno v receptu. Na co si zato vzpomínám dobře, bylo škubání a čištění bažantů. Snad nikdy se mi to nepovedlo bez natržení kůžičky, ať jsem se snažila sebevíc. (Někdy jsem to "kamuflovala" slaninovým "kabátkem"). ;-):-8 Ale to jsem byla mladá, vždyť je to málem padesát let. Ale to se ještě dala zvěřina (nejvíc byly k mání zajíci a také bažanti) koupit ve specializovaných obchodech v každém trochu větším městě. Často to byl obchůdek, kde prodávali dvojí sortiment, jednak ryby a pak tu zvěřinu, někdy i drůbež. To ještě v obchodech mražená drůbež nebyla a o chlazené se mohlo lidem jen zdát. Ale koupit se to dalo, jen stačilo zajet "do města" a nakoupit si podle nabídky. :-)

tejaja: No, já "pol'ovníky" doma mám, ale věřte, když mi v sobotu nebo neděli večer přinesou 3-4 kusy najednou, zdá se mi o čertech. S dcerou je poctivě škubeme, ale už jsme je párkrát i stáhly z kůže, bytˇ to není ono.

Eja57: Bažantov u nás máme dosť, vidieť ich na poliach, občas priletia na záhradu, len s tým odchytom (odstrelom) je to horšie. :-D Aj bažantníc je dosť, len ten poľovník mi chýba. :-D

Zaujal mne původ receptu...ta Kanada... i jsem se ještě teď dívala, bažant se vyskytuje v Evropě a Asii...

Lenunka: Tak maximalne by se dala takto upravit bazanti prsicka, recepty existuji, ale osobne jsem nikdy nedelala.

bažant není maso na minutky, to prostě nemůže změknout, pardon. taky nevěřím....

No, tak nevím. Bažanty připravuji dost často, ale skoro nikdy nejdu pod půldruhé hodiny čistého času. A spíš i víc. Moc receptu nevěřím. Ale možná to jen neumím.:-8

Eja57: Evi, čtvrtky bažanta se opékají poměrně dlouho, ("až jsou zlatoHNĚDÉ") a pak se ještě pečou s tou smetanou a sýrem. A protože se to opéká na másle, je jasné, že to nesmí být naprudko, to by to máslo dopadlo (a bažant taky)! ;-) To si asi dovedeš představit. ;-):-8 Ale i tak ti moc děkuji za dotaz. Možná bych tam mohla podotknout, že se to opéká na menším plameni a dlouho. Tak dík a zdravím! :-K:-K

Tématické fráze:
bažant jako minutka, nejlepší recepty na bažanta, zajíci viseli, jak se dělá bažant na cinu

Suroviny:
bažant, sůl, pepř, mouka, máslo, cibule, houby, víno bílé, smetana, sýr

Přidat fotografie receptu