Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 24 459 kJ / 5 846 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 81,53 g |
Tuky | 252,80 g |
Vláknina | 45,46 g |
Cholesterol | 620 mg |
Sodík | 101 mg |
Sůl | 0,13 g |
Sacharidy | 725,98 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do vlažného mléka s trochou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
Do mísy nasypeme mouku, cukr, změklé máslo, mandle, rozinky namočené v rumu, kandované ovoce a sůl, přidáme kvásek a zaděláme. Krok 2: Necháme asi tak hodinku kynout.
Poté vzniklé těsto vyndáme na vál, znovu jej propracujeme a opět ho necháme hodinku kynout při pokojové teplotě. Krok 3: Z těsta vyválíme placku a delší stranou ji přehneme přes sebe. Troubu předehřejeme na 200°C.
Štolu přesuneme na plech vyloženým papírem na pečení. Abychom docílili kůrčičky, potřeme ji vlažnou vodou a opět ji necháme chvilku odpočívat. Pak pečeme přibližně 60 min., zkoušíme špejlí, zda je propečená.
Pokud se na špejli těsto nelepí, vyjmeme štolu z trouby a necháme vychladnout. Pozor, u horkovzduchu je to méně nutno kontrolovat. Krok 4: Aby byla krásně bílá a cukr na ní držel, necháme rozpustit máslo a potřeme jím povrch štoly. Silně posypeme moučkovým cukrem s vanilkou. Opakujeme 1x.
Poté ji pečlivě zabalíme do alobalu a necháme ji do Vánoc rozležet. Krok 5: Pečeme ji 2-3 týdny před Vánocemi, dobře ji ukryjeme, aby se krásně rozležela a aby nám do vánoc vydržela.
Do mísy nasypeme mouku, cukr, změklé máslo, mandle, rozinky namočené v rumu, kandované ovoce a sůl, přidáme kvásek a zaděláme. Krok 2: Necháme asi tak hodinku kynout.
Poté vzniklé těsto vyndáme na vál, znovu jej propracujeme a opět ho necháme hodinku kynout při pokojové teplotě. Krok 3: Z těsta vyválíme placku a delší stranou ji přehneme přes sebe. Troubu předehřejeme na 200°C.
Štolu přesuneme na plech vyloženým papírem na pečení. Abychom docílili kůrčičky, potřeme ji vlažnou vodou a opět ji necháme chvilku odpočívat. Pak pečeme přibližně 60 min., zkoušíme špejlí, zda je propečená.
Pokud se na špejli těsto nelepí, vyjmeme štolu z trouby a necháme vychladnout. Pozor, u horkovzduchu je to méně nutno kontrolovat. Krok 4: Aby byla krásně bílá a cukr na ní držel, necháme rozpustit máslo a potřeme jím povrch štoly. Silně posypeme moučkovým cukrem s vanilkou. Opakujeme 1x.
Poté ji pečlivě zabalíme do alobalu a necháme ji do Vánoc rozležet. Krok 5: Pečeme ji 2-3 týdny před Vánocemi, dobře ji ukryjeme, aby se krásně rozležela a aby nám do vánoc vydržela.
Zveřejněno 6. 12. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánoční domácí štola
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/94X8
Moje poznámka
Vánoční domácí štola
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/94X8
Nejnovější recepty
Linecká srdíčka II
Přidáno před 12 hodinami
Rohlíčky s vůní skořice
Přidáno před 12 hodinami
Vepřová pečeně na minutku
Přidáno před 15 hodinami
Kolečka se slaným karamelem
Přidáno před 16 hodinami
Plněná vepřová svíčková v listovém těstě
Přidáno před 19 hodinami
Nugátové cukroví
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Knedlík z domácí pekárny
Zelnak před 9 minutami
Kapustový prejt
magdalenka před 1 hodinou
Dvojctihodné koláčky
bartonik před 1 hodinou
Máslové raženky (bulky)
Wanilor před 3 hodinami
Tvarohovo-jablečný kynutý koláč
Iwana666 před 10 hodinami
Kakaové řezy s krémem a čokoládou
Chmelova před 13 hodinami
Dvoubarevný piškot s polevou
Chmelova před 13 hodinami
Ošatkový chléb
monyss před 15 hodinami
Tmavé lněné rohlíky s kyškou
lecho před 15 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
cukr,
mléko,
droždí,
rozinky,
rum,
mandle mleté,
ovoce kandované,
sůl,
máslo,
cukr vanilkový,
cukr moučkový
Komentáře