Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční domácí štola

Vláčné a voňavé pečivo, podobné naší vánočce, to je německá štola. Štola je plná kandovaného ovoce, rozinek a ořechů. Pro chuť je možné přidat také kousky marcipánu. Nejlépe chutná štola uleželá, proto ji můžete péct až 3 týdny před Vánoci.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Starejmena Starejmena

Náročný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 60 min + doba kynutí

85 min (25 min příprava + 60 min tepelná úprava, + doba kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie24 459 kJ /
5 846 kcal
Bílkoviny81,53 g
Tuky252,80 g
Vláknina45,46 g
Cholesterol 620 mg
Sodík 101 mg
Sůl0,13 g
Sacharidy725,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Den předem (nebo alespoň pár hodin) namočíme rozinky do rumu. Krok 2: Před zaděláváním těsta rozdrobíme droždí do vlažného mléka s trochou cukru a necháme vzejít kvásek. Krok 3: Do mísy nasypeme mouku, cukr, změklé máslo, mandle, rozinky namočené v rumu (vykapané), kandované ovoce a sůl. Přidáme kvásek a uhněteme hladké těsto. Necháme na teplém místě tak hodinu kynout. Krok 4: Poté vzniklé těsto vyndáme na vál, znovu jej propracujeme a opět ho necháme hodinu kynout při pokojové teplotě. Krok 5: Z těsta vyválíme placku a delší stranou ji přehneme přes sebe. Troubu předehřejeme na 200 °C. Krok 6: Štolu přesuneme na plech vyloženým papírem na pečení. Abychom docílili kůrčičky, potřeme ji vlažnou vodou a opět ji necháme chvilku odpočívat. Pak pečeme přibližně 60 min., zkoušíme špejlí, zda je propečená. Pokud se na špejli těsto nelepí, vyjmeme štolu z trouby a necháme vychladnout. Pozor, u horkovzduchu je to méně, nutno kontrolovat! Krok 7: Aby byla krásně bílá a cukr na ní držel, necháme rozpustit máslo a potřeme jím povrch štoly. Silně posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem. Opakujeme ještě jednou. Krok 8: Poté ji pečlivě zabalíme do alobalu a necháme ji do Vánoc rozležet.

TIP: Jak připravit kandované třešně nebo višně

Zveřejněno 6. 12. 2019

Poznámka autora Starejmena

Štolu pečeme 2-3 týdny před Vánocemi, dobře ji ukryjeme, aby se krásně rozležela a aby nám do Vánoc vydržela.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční domácí štola

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/94X8

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční domácí štola

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/94X8

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka polohrubá, máslo, cukr, mléko, droždí čerstvé, rozinky, rum, mandle mleté, ovoce kandované, marcipán, sůl, máslo, cukr vanilkový, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu