Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční kynutá tvarohová štola

Vánoční štola z kynutého těsta, pečená ve formě na chlebíček, je plná kandovaného ovoce, rozinek a ořechů. Dopřejte si tu pravou vánoční atmosféru s nadýchaným a vláčným moučníkem. Po upečení potřete několikrát směsí másla a rumu.

Hodnocení receptu je 3,9 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 50 min + doba kynutí těsta

80 min (30 min příprava + 50 min tepelná úprava, + doba kynutí těsta)

Suroviny pro 1 kus

Forma na chlebíček 30x12x8 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 540 kJ /
1 085 kcal
Bílkoviny25,61 g
Tuky49,28 g
Vláknina6,20 g
Cholesterol 297 mg
Sodík 2,07 g
Sůl5,13 g
Sacharidy131,72 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kvásek uděláme z 50 ml teplého mléka, lžíce krystalového cukru, celého množství droždí a lžíce mouky. Dáme na teplé místo a počkáme, až kvásek vzejde. Krok 2: Do mísy šlehače dáme cukr moučka, vejce a šleháme do bílé pěny. Přidáme rozpuštěné máslo a šleháme dál. Krok 3: Postupně zašleháváme po lžičkách tvaroh a nakonec sůl. Dobře prošleháme. Pak vyměníme metlu za hnětací hák a přidáme prosátou polohrubou mouku a část vzešlého kvásku. Hněteme na nejnižší rychlost. Těsto se nesmí lepit na hák, takže postupně přidáme zbylý kvásek tak, aby vzniklo středně tuhé těsto. Krok 4: Nakonec přidáme kandované ovoce, kandované kůry, nastrouhanou pomerančovou kůru, ořechy a rozinky a vmícháme do těsta. Posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Krok 5: Vymažeme formu na chlebíček máslem, vysypeme strouhankou. Nakynuté těsto dáme na vál, trošku upravíme do tvaru válečku a vložíme do formy. Necháme ještě nakynout asi 15 minut. Krok 6: Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 10 minut, a potom snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme dalších asi 40 minut. Pokud se štola bude z vrchu připékat, zakryjeme ji alobalem. Krok 7: Po vytažení potřeme aspoň 3x rozpuštěným máslem s rumem a posypeme moučkovým cukrem s vanilkovým cukrem.

TIP: Které cukroví pečeme v druhé polovině listopadu

Zveřejněno 16. 12. 2019

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

Jelikož štoly se mi nedaří, mám je furt tvrdé, tak jsem si dovolila udělat kombinaci kynutého a třeného těsta.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční kynutá tvarohová štola

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rOqW

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční kynutá tvarohová štola

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rOqW

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (33)

tejaja: Pracovala jsem dlouho v jedné nejmenované orientální zemi a naučila sem se být velice opatrná na to, co dám do pusy.Když je nejbližší nemocnice 500 km, hygienické podmínky zoufalé, tak to jinak nejde !

Veronika.Hrozna: <3 napriek tomu jem vyse 15 rokov kazde rano vlocky, ovocie malokedy umyvam a mrkvu jem otretu od hliny priamo po vytiahnuti zo zeme. Ci chces alebo nie, mas e coli v crevach, je nutna pre tvorbu vitaminu K a B12. A ze sa stretnes s tym skodlivym kmenom je velmi malo pravdepodobne. Viac nem co dodat. :-K
A to, co si menovala, ty nepouzivas?

Veronika.Hrozna:
Jj, ochutnávám:-)
OT
Je to profesionální deformace:-D
Z titulu funkce jsem jezdíval na soustředění CO (civilní obrana)
Cvičně se dělalo stanovení OL (otravných látek)
Aby frekventanti nepochcípali jako myše, OL byly preventivně nahrazeny umělými hnojivy:yes:
S kolegou jsme provedli chemický rozbor, ochutnali vzorky, a zatímco jiní se pak denně mořili s rozbory, tak my jsme vždy jen vzorky okoštovali a po zbytek týdne jsme hráli šachy a luštili křížovky... :-D

tejaja: Vacsinu potravin umyjes. Muku ,cukor a ovsene vlocky, cokoladu, korenie neumyjes.:-//

Veronika.Hrozna: :-) no, ono hlodavci vlezu nielen do obilia...rozmyslat takto, tak nezjem nic, nie?;-)

casino: Vy taky ochutnáváte :-?

Veronika.Hrozna:
No, já su fatalista, že :-K

tejaja: Obili muzes dovezt na mouku odkudkoliv z EU i mimo ni. V sacku to uz neumis zjistit, odkud pochazi.Kontaminace trusem hlodavcu, je zcela bezna.Mysi se neptaj, ale ...
..

Veronika.Hrozna: kolko suroveho cesta som ja. uz pojedla...:-8 Bakterie e coli mame bezne v crevach, su pre spravnu cinnost traviaceho traktu potrebne. Je ich ale niekolko typov. Ten, ktory sposobi problem, sa nachadza hlavne v mase a mlieku hospodarskych zvierat, preto musi mlieko prejst pasterizaciou a maso dobre tepelne spracovat. Obilie nemoze byt u nas kontaminovane, nakolko uz davno plati zakaz hnojenia priamo hnojom. Vyrobcovia umelych hnojiv kontroluju pritomnost e coli v hnojive. Tato bakteria sa kontroluje aj vo vode a pode.

magdalenka: Mouka obsahuje bakterie E coli. Jsou to fekalni bakterie. Muzes onemocnet.

Jaromira18: Jezismarja, to bude katastrofa, pak mi vynadas. Pravem.;-(;-(;-(

Veronika.Hrozna: Ta tvá štola je na pohled pěkná a podle surovin musí být i moc dobrá.:-K Kdo chce tak si přidá máslo podle sebe, ale já jí udělám tak jak je napsaná.:-K:-K:-K Syrové těsto ujídám, mám ho ráda.

Veronika.Hrozna: mne surové cesto každého druhu chutí. Asi som divná, zvlášť mi chutí linecké a podobné, alebo šľahané. A tak veselo ochutnávam, aj slané na pagáče musím.

magdalenka: Tak, to je zvláštne! Urobila som 2 x po 4 oblátky. Z tej druhej som vzala 6 kociek dcére, ale takých malých asi 4x6 cm, s tým, že jej to nebude chutiť! Ja som tam cítila to maslo a to Salko veľmi silno a karamel slabo!;-( V ten istý deň som od nej dostala mail, že kde je recept na tie grilážky, že už skoro všetky zjedla ! Jej to chutí, že tam je cítiť karamel, salko a maslo !:-D Ešte mám doma 1,5 naplnenej oblátky , tak sa chystám, že jej to vezmem, už trikrát písala, kedy prídem?:-D Sto ľudí, sto chutí!
Toto isté sa mi stalo, keď som piekla jeden recept tuším závin od Jaromíry 18, mne sa zdal málo sladký a oni ho zjedli za odpoludnie, že bol málo sladký!:-D A ešte som Jaruške písala, že je to málo sladké a mne to nechutí. Oni celý závin zblajzli za poobedie !:-D Nikdy nechutnám surové cesto, vraj je to škodlivé.

Veronika.Hrozna: celkom ti neverím, podľa surovín to nevyzerá zle...a cukor sa dá pridať, veď cesto ochutnávaš nie? A čo grilážky, tiež nič moc?

Tématické fráze:
recept kynuté těsto štola, vánoční tvarohová štola

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí, mléko, cukr krystal, máslo, cukr moučkový, žloutek, tvaroh, sůl, ořechy, rozinky, pomeranče, kůra pomerančová, strouhanka, rum, máslo, cukr moučkový, cukr vanilkový

Přidat fotografie receptu