Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční kynutá tvarohová štola

Vánoční štola z kynutého těsta, pečená ve formě na chlebíček, je plná kandovaného ovoce, rozinek a ořechů. Dopřejte si tu pravou vánoční atmosféru s nadýchaným a vláčným moučníkem. Po upečení potřete několikrát směsí másla a rumu.

Hodnocení receptu je 3,9 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 50 min + doba kynutí těsta

80 min (30 min příprava + 50 min tepelná úprava, + doba kynutí těsta)

Suroviny pro 1 kus

Forma na chlebíček 30x12x8 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 540 kJ /
1 085 kcal
Bílkoviny25,61 g
Tuky49,28 g
Vláknina6,20 g
Cholesterol 297 mg
Sodík 2,07 g
Sůl5,13 g
Sacharidy131,72 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kvásek uděláme z 50 ml teplého mléka, lžíce krystalového cukru, celého množství droždí a lžíce mouky. Dáme na teplé místo a počkáme, až kvásek vzejde. Krok 2: Do mísy šlehače dáme cukr moučka, vejce a šleháme do bílé pěny. Přidáme rozpuštěné máslo a šleháme dál. Krok 3: Postupně zašleháváme po lžičkách tvaroh a nakonec sůl. Dobře prošleháme. Pak vyměníme metlu za hnětací hák a přidáme prosátou polohrubou mouku a část vzešlého kvásku. Hněteme na nejnižší rychlost. Těsto se nesmí lepit na hák, takže postupně přidáme zbylý kvásek tak, aby vzniklo středně tuhé těsto. Krok 4: Nakonec přidáme kandované ovoce, kandované kůry, nastrouhanou pomerančovou kůru, ořechy a rozinky a vmícháme do těsta. Posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Krok 5: Vymažeme formu na chlebíček máslem, vysypeme strouhankou. Nakynuté těsto dáme na vál, trošku upravíme do tvaru válečku a vložíme do formy. Necháme ještě nakynout asi 15 minut. Krok 6: Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 10 minut, a potom snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme dalších asi 40 minut. Pokud se štola bude z vrchu připékat, zakryjeme ji alobalem. Krok 7: Po vytažení potřeme aspoň 3x rozpuštěným máslem s rumem a posypeme moučkovým cukrem s vanilkovým cukrem.

TIP: Které cukroví pečeme v druhé polovině listopadu

Zveřejněno 16. 12. 2019

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

Jelikož štoly se mi nedaří, mám je furt tvrdé, tak jsem si dovolila udělat kombinaci kynutého a třeného těsta.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční kynutá tvarohová štola

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rOqW

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční kynutá tvarohová štola

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rOqW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (33)

tejaja: Pracovala jsem dlouho v jedné nejmenované orientální zemi a naučila sem se být velice opatrná na to, co dám do pusy.Když je nejbližší nemocnice 500 km, hygienické podmínky zoufalé, tak to jinak nejde !

Veronika.Hrozna: <3 napriek tomu jem vyse 15 rokov kazde rano vlocky, ovocie malokedy umyvam a mrkvu jem otretu od hliny priamo po vytiahnuti zo zeme. Ci chces alebo nie, mas e coli v crevach, je nutna pre tvorbu vitaminu K a B12. A ze sa stretnes s tym skodlivym kmenom je velmi malo pravdepodobne. Viac nem co dodat. :-K
A to, co si menovala, ty nepouzivas?

Veronika.Hrozna:
Jj, ochutnávám:-)
OT
Je to profesionální deformace:-D
Z titulu funkce jsem jezdíval na soustředění CO (civilní obrana)
Cvičně se dělalo stanovení OL (otravných látek)
Aby frekventanti nepochcípali jako myše, OL byly preventivně nahrazeny umělými hnojivy:yes:
S kolegou jsme provedli chemický rozbor, ochutnali vzorky, a zatímco jiní se pak denně mořili s rozbory, tak my jsme vždy jen vzorky okoštovali a po zbytek týdne jsme hráli šachy a luštili křížovky... :-D

tejaja: Vacsinu potravin umyjes. Muku ,cukor a ovsene vlocky, cokoladu, korenie neumyjes.:-//

Veronika.Hrozna: :-) no, ono hlodavci vlezu nielen do obilia...rozmyslat takto, tak nezjem nic, nie?;-)

casino: Vy taky ochutnáváte :-?

Veronika.Hrozna:
No, já su fatalista, že :-K

tejaja: Obili muzes dovezt na mouku odkudkoliv z EU i mimo ni. V sacku to uz neumis zjistit, odkud pochazi.Kontaminace trusem hlodavcu, je zcela bezna.Mysi se neptaj, ale ...
..

Veronika.Hrozna: kolko suroveho cesta som ja. uz pojedla...:-8 Bakterie e coli mame bezne v crevach, su pre spravnu cinnost traviaceho traktu potrebne. Je ich ale niekolko typov. Ten, ktory sposobi problem, sa nachadza hlavne v mase a mlieku hospodarskych zvierat, preto musi mlieko prejst pasterizaciou a maso dobre tepelne spracovat. Obilie nemoze byt u nas kontaminovane, nakolko uz davno plati zakaz hnojenia priamo hnojom. Vyrobcovia umelych hnojiv kontroluju pritomnost e coli v hnojive. Tato bakteria sa kontroluje aj vo vode a pode.

magdalenka: Mouka obsahuje bakterie E coli. Jsou to fekalni bakterie. Muzes onemocnet.

Jaromira18: Jezismarja, to bude katastrofa, pak mi vynadas. Pravem.;-(;-(;-(

Veronika.Hrozna: Ta tvá štola je na pohled pěkná a podle surovin musí být i moc dobrá.:-K Kdo chce tak si přidá máslo podle sebe, ale já jí udělám tak jak je napsaná.:-K:-K:-K Syrové těsto ujídám, mám ho ráda.

Veronika.Hrozna: mne surové cesto každého druhu chutí. Asi som divná, zvlášť mi chutí linecké a podobné, alebo šľahané. A tak veselo ochutnávam, aj slané na pagáče musím.

magdalenka: Tak, to je zvláštne! Urobila som 2 x po 4 oblátky. Z tej druhej som vzala 6 kociek dcére, ale takých malých asi 4x6 cm, s tým, že jej to nebude chutiť! Ja som tam cítila to maslo a to Salko veľmi silno a karamel slabo!;-( V ten istý deň som od nej dostala mail, že kde je recept na tie grilážky, že už skoro všetky zjedla ! Jej to chutí, že tam je cítiť karamel, salko a maslo !:-D Ešte mám doma 1,5 naplnenej oblátky , tak sa chystám, že jej to vezmem, už trikrát písala, kedy prídem?:-D Sto ľudí, sto chutí!
Toto isté sa mi stalo, keď som piekla jeden recept tuším závin od Jaromíry 18, mne sa zdal málo sladký a oni ho zjedli za odpoludnie, že bol málo sladký!:-D A ešte som Jaruške písala, že je to málo sladké a mne to nechutí. Oni celý závin zblajzli za poobedie !:-D Nikdy nechutnám surové cesto, vraj je to škodlivé.

Veronika.Hrozna: celkom ti neverím, podľa surovín to nevyzerá zle...a cukor sa dá pridať, veď cesto ochutnávaš nie? A čo grilážky, tiež nič moc?

magdalenka: Ani sa nepytaj:-! ;-( Malo sladke,vnutri,ako chleba. Urobila som to zle.Mala som riedke cesto.Malo byt,ako na Vianocku.;-(;-(;-(

Jaromira18: Pridej jenom 50 ml mleka, ne abys udelala ridke testo, jako ja. Udelej ho polotuhe:-!Peces na vlastni triko. Ty mas odvahu:-!:-D

Veronika.Hrozna: A prečo sa ti nezdá? Čo je na nej zlé? Naozaj na vyhodenie? Podľa fotiek je to vysoké dosť, že by nedopečené? 16.12. 16,34 píšeš, že si chutnala, že je to vláčne.

Veronika.Hrozna: Určitě je moc dobrá, jen jí nesmíš srovnávat s vánočkou, já si jí určitě pro sebe upeču, protože obsahuje málo tuku, mám hodně vysoký cholesterol. Díky moc za recept.:-K:-K:-K:-K

Eja57: :yes: Přesně tak!

Dajda: Ano já vím, proto mě zlákala, že bude nadýchaná. Teď jsem z ní , akorát vydýchaná. Oříšky vyďobají sýkory a zbytek dorazí vrány , vrabci a jedna neuvěřitelně drzá sojka.:yes:

Eja57: ;-(;-(;-( Už nikdy! Seděla jsem u kadeřnice a měla jsem tam časák se šperky, oblečením, účesy a drahými parfumy. Nikdo nepředpokládá, že z toho ty paninky v milionových špercích a róbách péct budou. To je tam redakční doplnění sortimentu :-D:-D:-D.

Dajda: tak tak...štola není vánočka....chce po upečení polít máslem, posypat moučkovým cukrem, zabalit třeba do alobalu a nechat ji v chladu týden....spíš dva....

Eja57: Veronika.Hrozna: Fakt je, že receptů, které vypadají skvěle a po uvaření nestojí za nic, je po časopisech fůra. Já peču už léta tvarohovou štolu bez kynutí podle DrOetkera. Musí se nechat uležet v chladu a pak je skvělá. Nemá však nadýchanou strukturu, takové štoly většinou nejsou. ;-)

"módní časopis z Rakouska::-D:-D:-D:-D:-D jo, v Blesku psali...jak já říkám s oblibou:-D

Eja57: Hm ! Recept je módního časopisu z Rakouska, nemyslím, že by podle něj, někdo zkusil péct ! Nicméně, já to zkusila a výsledek je O. :-// Nevadí vrabčáci se nacpou! ;-) Když to někdo zkusí a bude to k jídlu, tak ...... se kajícně přiznám, že jsem to zvojtila. Má samozřejmě titulku, fotku a postup upravím dle pokynů opravdové pekařky ! ;-)

Veronika.Hrozna: na Tvoji vánočku v přímém přenosu vzpomínám:-D:yes:
Ale kde jsi vzala tento recept? Znáš někoho, kdo podle něj pekl? Mi přijde divný ....másla fakt dost málo, ten tvrdý tvaroh....máš suprově napsaný postup, to jo, ale ten recept je fakt podivný....( a to pomíjím, že já vždycky na šlehání vajec s cukrem do těsta používám cukr krupici, ale to tady asi není ten problém...) Možná Cathleen by něco vymyslela, pekařka geniální....

Coleta: Syrové to není, vypečené také ne, možná když to veme do paciček odborník a nebo odborník na kynuté , tak to vychytá a bude to k jídlu. Kynuté mi nikdy, nešlo upéct. V receptu je středně tuhé hladké těsto... tak nevím, jestli to je "dětská prdelka", nebo koule na háku, a jak jsem pekla vánočku v přímém přenosu zde! :-D

Veroniko a máte to dopečené. Štola a její okraje vypadají velice světle, tyto těsta chtějí dlouhé pečení (cca 1) tak na 160stupňů.

Veronika.Hrozna: :-O;-(;-(;-(

Tématické fráze:
recept kynuté těsto štola, vánoční tvarohová štola

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí, mléko, cukr krystal, máslo, cukr moučkový, žloutek, tvaroh, sůl, ořechy, rozinky, pomeranče, kůra pomerančová, strouhanka, rum, máslo, cukr moučkový, cukr vanilkový

Přidat fotografie receptu