Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pálenec (pučálka), napučený hrách, naklíčená čočka, základní

Pučálka nebo-li pálenec je staročeský pokrm, který se připravoval v době půstu. Jedná se o naklíčené luštěniny - hrách nebo čočku opečené na pánvi. Spolu s klíčením sice příprava pokrmu zabere dost času, ale určitě stojí za to jej vyzkoušet

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

CstavaDobreta

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 45 min + klíčení asi 32 hodin

60 min (15 min příprava + 45 min tepelná úprava, + klíčení asi 32 hodin)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 529 kJ /
1 083 kcal
Bílkoviny69,00 g
Tuky12,94 g
Vláknina45,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 39 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy150,02 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pálenec-zelený hrách, pučálka-zelená čočka. Název podle jazykové oblasti nebo dle libosti.
Přebrat hrách, čočku (100 g - 10-15 minut).
Hrách a čočku nasypeme do sklenic a zalijeme studenou vodou. Velikost (objem) sklenice podle množství - hrachu bude asi 3x tolik, čočky asi 2,5x tolik oproti suchému množství. Krok 2: Pro další klíčení musí být ve sklenici asi dvakrát tolik místa nad úrovní suchého hrachu (čočky).
Vody pro namočení je asi jednou tolik, než je vrstva suché luštěniny - jinak je výsledek "oschlý" i přes další navlhčování. Krok 3: Tvrdší (sušší) hrách namočíme na 8 hodin. Měkčí hrách namočíme na 5 hodin. Čočku namočíme na 1,5 hodiny. Slijeme nadbytečnou vodu, ponecháme pouze trochu na dně. Umístíme na denní světlo, mimo přímé slunce. Krok 4: První den necháme na světle 10-12 hodin v létě kratší dobu, v zimě v místnosti se světlem), včetně doby namočení. Druhý den také 10-12 hodin na světle. Celková doba klíčení je 32 hodin pro klíčky hrachu 5-8 mm a čočky 3-5 mm. Kdo chce delší klíčky, může ponechat i déle. Hrachové delší klíčky jsou tužší na skus. Krok 5: Doléváme jen 2 lžíce vody, aby spodní vrstva nebyla trvale ponořená ve vodě. Krok 6: Sklenici uzavřeme pevně víčkem a otočíme ji skoro vodorovně - hlídáme hladinu vody dole. Pomalým otáčením sklenice kolem podélné osy, postupně navlhčíme luštěninu. Dostatek vody je znát podle nalepené čočky na stěnu sklenice. U hrachu to nefunguje. Po navlhčení opět uvolníme víčko a ponecháme jej položené na sklenici. Krok 7: Při viditelných klíčcích požadované délky slijeme zbytek vody - není už potřeba, pokud bylo navlhčování postupné. Krok 8: Na pánvi nebo v hrnci mírně rozehřejeme olej a v jedné vrstvě na něj rozprostřeme naklíčenou luštěninu. Po zahřátí na mírném ohni přikryjeme pokličkou a dusíme. Hrách asi 45 minut do zežloutnutí a čočku asi 30-35 minut. Po chvilce dušení oklepeme z pokličky vysráženou páru. Krok 9: V průběhu varu vrstvu luštěniny několikrát opatrně prohazujeme v pánvi, od kraje ke středu, aby byly jednotlivé vrstvy promíchané. Krok 10: Pokrm jíme teplý nebo studený s krajícem chleba nebo moučnou plackou.

Zveřejněno 29. 12. 2019

Poznámka autora CstavaDobreta

Bližší obrazový materiál lze nalézt: www.kucharkaprodceru.cz/pucalka-neboli-palenec/

Výše uvedený postup zde, je mírně upravený a trochu jednodušší.

Hlavní výhoda je snazší manipulace se sklenicí, nehrozí nebezpečí zahnívání.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pálenec (pučálka), napučený hrách, naklíčená čočka, základní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zZA2

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pálenec (pučálka), napučený hrách, naklíčená čočka, základní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zZA2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
čočka naklíčená recept, uprava zeleného hrachu recepty, uprava hrachu, nakliceni cocky postup, jak upravit naklicenou čočku, hrách a čočka dohromady

Suroviny:
hrách, čočka zelená, olej olivový, chléb, sůl, pepř mletý, cibule, česnek

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu