Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dunajské vlny krok za krokem

Nemáte moc zkušeností s pečením a přesto byste chtěli vyzkoušet upéct tento krásný dezert? S tímto receptem to jistě zvládnete. Dezert tvoří světlé a kakaové těsto pokladené meruňkami, jemný krém a čokoládová poleva.

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

taddy1 taddy1

Snadný

Doba přípravy 67 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 37 min bez doby chlazení

67 min (30 min příprava + 37 min tepelná úprava, bez doby chlazení)

Suroviny pro 1 plech

plech s vyšším okrajem 20x30 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie34 650 kJ /
8 282 kcal
Bílkoviny107,25 g
Tuky604,08 g
Vláknina29,00 g
Cholesterol 2,20 g
Sodík 1,46 g
Sůl4,10 g
Sacharidy589,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Bílky oddělíme od žloutků, k bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Krok 2: Heru rozpustíme a ještě vlažnou ji zaděláme se žloutky, cukrem, moukou a práškem do pečiva. Mléko přiléváme pomalu, až vznikne poměrně tuhé těsto, které nesteče z vařečky. Krok 3: Po částech zapracujeme bílkový sníh, který těsto naředí na tužší lité těsto, které je husté asi jako bramborová kaše. Krok 4: Polovinu těsta rozetřeme na plech s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem. Těsto včas rozpálíme na 170 °C. Krok 5: Do druhé poloviny těsta vmícháme kakao, přisladíme a naředíme cca 2 lžícemi mléka. Toto těsto rozetřeme po světlém. Povrch poklademe pravidelně půlkami meruněk. Krok 6: Dáme péct do vyhřáté trouby na 35 minut. Po upečení necháme vychladnout. Krok 7: Připravíme základ na krém tak, že mouku rozkvedláme v mléce a za stálého míchání vaříme při varu ještě cca 2 minuty. Necháme vychladnout. Krok 8: Změklé máslo utřeme s vanilkovým a pískovým cukrem a po částech přidáváme vychladlý základ z mléka a mouky. Důkladně vymícháme nebo vyšleháme hladký krém a potřeme jím vršek vychladlého dezertu po celé ploše. Krok 9: Všechny suroviny na čokoládovou polevu za stálého míchání rozehřejeme. Vzniklou lesklou, hladkou polevu necháme mírně zchladnout, aby byla jen vlažná a nerozpouštěla krém. Polevou polijeme moučník po celé ploše. Dobře rozetřeme a necháme ztuhnout.

Zveřejněno 11. 1. 2020

Poznámka autorky taddy1

Často jsem v práci slýchala, jak je těžké i podle receptu udělat tento dezert správně. Napsala jsem tedy recept při současném pečení po jednotlivých krocích tak, jak jsem ho podědila z babiččina receptáře a najednou se všem kolegyním, které ho podle něj dělaly, dunajské vlny povedly. Rozhodla jsem se, že ho sem přidám, i když tu hodně hezkých receptů na dunajské vlny už je. Je sice obsáhlý, ale to proto, aby ho zvládla i méně zkušená kuchařka. Přeji všem, aby zákusek chutnal. Je lepší trochu odleželý třeba do druhého dne v chladu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dunajské vlny krok za krokem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6ZvO

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dunajské vlny krok za krokem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6ZvO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Peču to v klasickém plechu s vyšším okrajem 20x30 cm. Většinou se krémy dělají tak, že se do másla zašlehá nebo "utře" chladný vanilkový puding. Místo pudingu používám uvařenou a vychlazenou hmotu z mouky a mléka - takovou hodně hustou "krupicovou kaši". Nebojte se toho, že je tuhý tak, že s ním nezamícháte. Zašlehejte to k máslu vše tak, jak to je v receptu. Hotový krém je pevnější a vlažnou polevu snese. Není třeba chladit v lednici, stačí pokojová teplota. Recept jsem rozepsala do detailů právě proto, že počítám s tím, že by dunajské vlny chtěla udělat i méně zkušená kuchařka. Pro ně jsem ho vlastně původně napsala podrobně a když se u nich osvědčil, napadlo mě dát ho sem. Je to více čtení, ale když se budete držet opravdu "krok za krokem" přesně receptu, nemůžete to zkazit. Hlavně v tom nehledejte vědu, jen v souvislosti s pečením a chladnutím mezi jednotlivými postupy počítejte s delší dobou, kterou Vám příprava dezertu zabere, ale chladnutí probíhá samo a Vy s tím nemáte žádnou práci. V podstatě s přípravou máte práci cca 30 minut, ostatní je pečení a chladnutí, takže žádný stres.

Ak sa donútim piecť múčnik, kde sa krém polieva čokopolevou, vždy ho nechám pred poliatím v chladničke pre istotu tuhnúť aj 3 hodiny.

taddy1: Já peču dost často tyto řezy a tam je stejně moc choulostivý krém.

Když se to nevychladí před polevou, katastrofa. Jak to nevychladím dost, tak to poleva rozehřeje, nedá se to natřít. Musíš počítat vždycky s tím, že někdo, něco peče poprvé ! Plácne polevu na právě natřený krém a pak si bude stěžovat, že se koláč nepoved!:-D Prosím napiš i velikost plechu , podle hmotnosti přísad to bude asi menší plech, než standartní velikost.

Veronika.Hrozna: V receptu je uvedeno, že po upečení necháme moučník vychladit a pak teprve jsem psala o krému a čokoládě. Jinak - peču z meruněk čerstvých v sezóně i z kompotovaných, když čerstvé nejsou. Také jsem zkusila kaki oloupané a nakrájené na velikost půlek meruněk a bylo to velice dobré. Ty teploty se opravdu musí hlídat, protože krém se natírá na vychlazený moučník a navrch se zalévá čokoládovou polevou, u které je také třeba pohlídat teplotu, aby se krém nezačal rozehřívat. Ale to už dá rozum. Děkuji za komentář a když vlny budeš péct, přeji hodně zdaru a dobré pochutnání. :-)

Hezky recept. Kdybych to pekla ja, tak bych nechala dobre vychladit pod polevu, jinak by ten maslovy krem mohl tect , poleva by se davala bez problemu na vychlazeny kolac. Peces z cerstvych merunek?

Tématické fráze:
recept na dunajské vlny, pečeme krok za krokem, dunajské vlny, recepty krok za krokem, recepty krok za krokem s fotem

Suroviny:
vejce, tuk hera, cukr, mouka hladká, prášek do pečiva, kakao, mléko, sůl, meruňky, mléko, mouka polohrubá, máslo, cukr, cukr vanilkový, čokoláda, mléko, máslo, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu