Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dunajské vlny krok za krokem

Nemáte moc zkušeností s pečením a přesto byste chtěli vyzkoušet upéct tento krásný dezert? S tímto receptem to jistě zvládnete. Dezert tvoří světlé a kakaové těsto pokladené meruňkami, jemný krém a čokoládová poleva.

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

taddy1 taddy1

Snadný

Doba přípravy 67 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 37 min bez doby chlazení

67 min (30 min příprava + 37 min tepelná úprava, bez doby chlazení)

Suroviny pro 1 plech

plech s vyšším okrajem 20x30 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie34 650 kJ /
8 282 kcal
Bílkoviny107,25 g
Tuky604,08 g
Vláknina29,00 g
Cholesterol 2,20 g
Sodík 1,46 g
Sůl4,10 g
Sacharidy589,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Bílky oddělíme od žloutků, k bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Krok 2: Heru rozpustíme a ještě vlažnou ji zaděláme se žloutky, cukrem, moukou a práškem do pečiva. Mléko přiléváme pomalu, až vznikne poměrně tuhé těsto, které nesteče z vařečky. Krok 3: Po částech zapracujeme bílkový sníh, který těsto naředí na tužší lité těsto, které je husté asi jako bramborová kaše. Krok 4: Polovinu těsta rozetřeme na plech s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem. Těsto včas rozpálíme na 170 °C. Krok 5: Do druhé poloviny těsta vmícháme kakao, přisladíme a naředíme cca 2 lžícemi mléka. Toto těsto rozetřeme po světlém. Povrch poklademe pravidelně půlkami meruněk. Krok 6: Dáme péct do vyhřáté trouby na 35 minut. Po upečení necháme vychladnout. Krok 7: Připravíme základ na krém tak, že mouku rozkvedláme v mléce a za stálého míchání vaříme při varu ještě cca 2 minuty. Necháme vychladnout. Krok 8: Změklé máslo utřeme s vanilkovým a pískovým cukrem a po částech přidáváme vychladlý základ z mléka a mouky. Důkladně vymícháme nebo vyšleháme hladký krém a potřeme jím vršek vychladlého dezertu po celé ploše. Krok 9: Všechny suroviny na čokoládovou polevu za stálého míchání rozehřejeme. Vzniklou lesklou, hladkou polevu necháme mírně zchladnout, aby byla jen vlažná a nerozpouštěla krém. Polevou polijeme moučník po celé ploše. Dobře rozetřeme a necháme ztuhnout.

Zveřejněno 11. 1. 2020

Poznámka autorky taddy1

Často jsem v práci slýchala, jak je těžké i podle receptu udělat tento dezert správně. Napsala jsem tedy recept při současném pečení po jednotlivých krocích tak, jak jsem ho podědila z babiččina receptáře a najednou se všem kolegyním, které ho podle něj dělaly, dunajské vlny povedly. Rozhodla jsem se, že ho sem přidám, i když tu hodně hezkých receptů na dunajské vlny už je. Je sice obsáhlý, ale to proto, aby ho zvládla i méně zkušená kuchařka. Přeji všem, aby zákusek chutnal. Je lepší trochu odleželý třeba do druhého dne v chladu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dunajské vlny krok za krokem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6ZvO

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dunajské vlny krok za krokem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6ZvO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Peču to v klasickém plechu s vyšším okrajem 20x30 cm. Většinou se krémy dělají tak, že se do másla zašlehá nebo "utře" chladný vanilkový puding. Místo pudingu používám uvařenou a vychlazenou hmotu z mouky a mléka - takovou hodně hustou "krupicovou kaši". Nebojte se toho, že je tuhý tak, že s ním nezamícháte. Zašlehejte to k máslu vše tak, jak to je v receptu. Hotový krém je pevnější a vlažnou polevu snese. Není třeba chladit v lednici, stačí pokojová teplota. Recept jsem rozepsala do detailů právě proto, že počítám s tím, že by dunajské vlny chtěla udělat i méně zkušená kuchařka. Pro ně jsem ho vlastně původně napsala podrobně a když se u nich osvědčil, napadlo mě dát ho sem. Je to více čtení, ale když se budete držet opravdu "krok za krokem" přesně receptu, nemůžete to zkazit. Hlavně v tom nehledejte vědu, jen v souvislosti s pečením a chladnutím mezi jednotlivými postupy počítejte s delší dobou, kterou Vám příprava dezertu zabere, ale chladnutí probíhá samo a Vy s tím nemáte žádnou práci. V podstatě s přípravou máte práci cca 30 minut, ostatní je pečení a chladnutí, takže žádný stres.

Ak sa donútim piecť múčnik, kde sa krém polieva čokopolevou, vždy ho nechám pred poliatím v chladničke pre istotu tuhnúť aj 3 hodiny.

taddy1: Já peču dost často tyto řezy a tam je stejně moc choulostivý krém.

Když se to nevychladí před polevou, katastrofa. Jak to nevychladím dost, tak to poleva rozehřeje, nedá se to natřít. Musíš počítat vždycky s tím, že někdo, něco peče poprvé ! Plácne polevu na právě natřený krém a pak si bude stěžovat, že se koláč nepoved!:-D Prosím napiš i velikost plechu , podle hmotnosti přísad to bude asi menší plech, než standartní velikost.

Veronika.Hrozna: V receptu je uvedeno, že po upečení necháme moučník vychladit a pak teprve jsem psala o krému a čokoládě. Jinak - peču z meruněk čerstvých v sezóně i z kompotovaných, když čerstvé nejsou. Také jsem zkusila kaki oloupané a nakrájené na velikost půlek meruněk a bylo to velice dobré. Ty teploty se opravdu musí hlídat, protože krém se natírá na vychlazený moučník a navrch se zalévá čokoládovou polevou, u které je také třeba pohlídat teplotu, aby se krém nezačal rozehřívat. Ale to už dá rozum. Děkuji za komentář a když vlny budeš péct, přeji hodně zdaru a dobré pochutnání. :-)

Hezky recept. Kdybych to pekla ja, tak bych nechala dobre vychladit pod polevu, jinak by ten maslovy krem mohl tect , poleva by se davala bez problemu na vychlazeny kolac. Peces z cerstvych merunek?

Tématické fráze:
recept na dunajské vlny, pečeme krok za krokem, dunajské vlny, recepty krok za krokem, recepty krok za krokem s fotem

Suroviny:
vejce, tuk hera, cukr, mouka hladká, prášek do pečiva, kakao, mléko, sůl, meruňky, mléko, mouka polohrubá, máslo, cukr, cukr vanilkový, čokoláda, mléko, máslo, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu