Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trnová koruna-velikonoční věnec

Jedním z velikonočních symbolů je i trnová koruna. Můžeme ji připravit z kynutého těsta, které rozdělíme na díly, spleteme z nich cop a provaz a ozdobíme mandlovými hranolky, které představují trny.

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Středně náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 35 min

75 min (40 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 764 kJ /
3 051 kcal
Bílkoviny69,65 g
Tuky84,11 g
Vláknina17,40 g
Cholesterol 731 mg
Sodík 529 mg
Sůl1,29 g
Sacharidy495,06 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pokud dáváme těsto do pekárny, stačí mít máslo změklé, nemusí být rozehřáté. Do nádoby dáme vlažnou smetanu, droždí, cukr, žloutky, nastrouhanou kůru z citronu, změklé máslo, mouku a nakonec sůl. Necháme vypracovat a vykynout těsto. Krok 2: Lze připravit i klasicky: Do mouky uděláme důlek, do něj nadrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme vlažnou smetanou. Necháme vzejít, pak dodáme žloutky, vlahý rozehřátý tuk, kůru z citronu a sůl a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme vykynout. Krok 3: Těsto rozdělíme na 5 dílů, z každého vyválíme dlouhý pramen. Ze 3 upleteme klasický cop, stočíme do kruhu a položíme na plech vyložený papírem na pečení. Ze zbylých dvou pramenů smotáme "provaz", též stočíme do kruhu a položíme navrch na cop. Necháme opět vykynout. Krok 4: Pak potřeme rozšlehaným bílkem s trochou vody a ozdobíme mandlovými hranolky jako trny. Krok 5: Upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, po 1/4 hodině snížíme na 160 °C a dopečeme. Krok 6: Hotová koruna se uprostřed zdobí obarvenými vajíčky.

TIP: Jak na kynuté šlehačkové těsto

Zveřejněno 1. 2. 2020

Poznámka autorky zizala

Příště zadělám těsto jen z 300 g mouky, věnec byl zbytečně velký, menší bude i hezčí. Nebo přebytečné těsto zpracuji jinak.

Nápad jsem si před mnoha lety vystřihla z nějakého časopisu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Trnová koruna-velikonoční věnec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YgDM

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Trnová koruna-velikonoční věnec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YgDM

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
recept na trnovou korunu

Suroviny:
mouka polohrubá, smetana, máslo, cukr, žloutek, droždí, kůra citronová, sůl, bílek, hranolky

Přidat fotografie receptu