Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí zakysaná smetana (ze tří surovin)

Hodnocení receptu je 5,0 (35×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 191 kJ /
763 kcal
Bílkoviny8,04 g
Tuky75,90 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 254 mg
Sodík 99 mg
Sůl0,31 g
Sacharidy11,84 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do sklenice přelijeme smetanu, mléko a citronovou šťávu. Sklenici uzavřeme a protřepeme. Ze sklenice sundáme víčko, přikryjeme papírovou utěrkou a utěsníme gumičkou. Krok 2: Sklenici necháme v pokojové teplotě 24 hodin. Druhý den zamícháme a máme připraveno k použití. V uzavřené sklenici a lednici vydrží až dva týdny.

Zveřejněno 29. 3. 2020

Poznámka autorky mika59

Zdroj: Recepty.sk

Smetana je moc dobrá, jen příště přidám pár kapek šťávy, aby byla trošku více nakyslá. Zatím mám vyzkoušené zastudena do pohárů, na tepelnou úpravu jsem ještě nezkoušela. Doplňuji po více jak týdnu.....je hustá a výborná..

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí zakysaná smetana (ze tří surovin)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wJ9X

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí zakysaná smetana (ze tří surovin)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wJ9X

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Dajda: Pěkný receptík se šikovným využitím pomazánkového másla. <3 :-) To opravdu někdy využiju. ;-) Díky a moc zdravím! :-K:-K:-K

MamlajdaD: Vzpomněla jsem si na tento recept: https://www.toprecepty.cz/recept/47194-kruti-stehn...

MamlajdaD: Nápodobně! A nejen pevné zdraví, ale taky stále dobrou mysl, to je půl zdraví! :yes:

casino: Vidíte, a já si myslela, že jse objevila Ameriku! :-O

Dajda:
Podobným způsobem se používalo pomazánkové máslo odjakživa co se v ČSSR ukázalo:-)
Ono je to způsobem výroby v podstatě upravené mascarpone.
Před 27 lety jsem se pokoušel dokopat jednu mlékárnu k výrobě českého mascarpone...
No, chvíííli jim to trvalo, ale po pár letech;-( začali :yes:

Hodně pevné zdraví přeji úplně všem! :yes::yes::yes::-K:-K:-K

Dajda: Díky za rychlou odpověď a podrobné vysvětlení! ;-):-K:yes: Určitě brzy vyzkouším! :-8
Jistě se to bude hodit i někomu dalšímu. :yes: Jste šikulky, jak Dajda, tak mika59! :yes::yes::yes::-8:-D

Dajda: Díky za rychlou odpověď :-D:-K, určitě brzy příležitostně zkusím! :yes:<3;-) Měj se hezky a honě zdraví!:-K:-K:-K

MamlajdaD: Jednou jsem chtěla zkusit uvařit gnocchi se špenátem a smetanou a neměla jsem ji, tak jsem do podušeného špenátu dala pár lžiček pomazánkového másla, které se krásně rozpustilo a jak už jsem psala, jídlo zahustilo. Příště jsem už to jinak nedělala. Potřebuju-li trochu smetany do polévky, tak do horké tekutiny dám vidličkou naškrabané tenké kousky másla. V sobotu jsem si řekla, že bych mohla udělat špagety s pórkem. Pamatuješ, před zruba 25 léty to byl hit! https://www.toprecepty.cz/recept/115-spagety-s-por... Dala jsem trochu smetany na vaření a zbytek pomazánkového másla a bylo to fajn. Doporučuji zkusit nejprve v pokrmu, kde je potřeba jen malé množství nikoliv v litru omáčky. ;-)

Dajda: To se mi také líbí, ten nápad s pomazánkovým máslem, ;-):yes: to také musím zkusit. Dokonce mě to už také napadlo, ale z obavy, že se mi omáčka srazí, tak jsem ten nápad zavrhla. Tak prosím, buď tak hodná a napiš, jak to děláš (třeba že to nejdřív rozmícháš s trochou mléka?) a jestli se to tedy nesrazí. Ten tvůj způsob by také asi uvítalo víc lidí, nejen já. :-8:-D:-K Přeji hodně zdraví! :-K:-K:-K

MamlajdaD: To je samozřejmé, o tom vůbe nepochybuju. :-) Neříkám, že to není fajn, o tom moje poznámky nebyla. Já zase nahrazuju chybějící smetanu nebo šlehačku pomazánkovým máslem bez příchuti, které většinou v lednici na rozdíl od smetany mám . Je zajímavé, jak pokrm zjemní a zároveň zahustí. Teď nemyslím pomazánku, ale teplé jídlo, do něhož je potřeba smetana.

MamlajdaD: Jsem ráda, že se recept líbí, taky mi to vyhovuje..:-K:-K

Dajda: Já jsem například recept přivítala z toho důvodu, že šlehačku i mléko doma mám, ale zakysanka mně došla. A ve dnešní době běžet někam do obchodu kvůli zakysance není právě to pravé ořechové, :-( raději si jí tedy vyrobím podle tohoto receptu. ;-):-8 Přeji ti hodně zdraví! :-K:-K:-K

Vždyť tu šlehačku a mléko stejně vyrobí v nějakém kombinátu! To bychom museli mít mléko od kravičky, aby ta kysaná smetana byla opravdu domácí. ;-) Jen je nejspíš tučnější, a proto lahodnější.

mika59: Super, to se mi moc hodí!:yes::yes::-K:-D<3 Přeji hodně zdraví!:-K:-K:-K

Tématické fráze:
domácí zakysaná smetana recept, domací zakysana smetana, výroba domácí zakysané smetany, zakysaná smetana domácí výroba, výroba zakysané smetany, jak vyrobit domácí smetanu, jak vyrobit domácí zakysanou smetanu, domácí výroba zakysané smetany, kysaná smetana, domácí kysaná smetana, recept na domácí zakysanou smetanu, výroba domácí smetany, domaci recept na zakysanou smetanu, domácí zakysana smetaně, zakysaná smetana domácí, z mléka zakysaná smetana domácí, domácí smetana z mleka, výroba domácí kysaná smetana

Suroviny:
smetana ke šlehání, šťáva citronová, mléko,

Přidat fotografie receptu