Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí Wellington

Sváteční pokrm pojmenovaný podle vévody z Wellingtonu je kvůli náročnosti na přípravu opravdovou kulinářskou výzvou. Šťavnatou hovězí svíčkovou zabalíme do sušené šunky a houbové směsi a pečeme v balíčku z listového těsta.

Hodnocení receptu je 4,5 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cvrnda cvrnda

Náročný

Doba přípravy 125 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 65 min

125 min (60 min příprava + 65 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 502 kJ /
3 705 kcal
Bílkoviny213,64 g
Tuky236,72 g
Vláknina30,20 g
Cholesterol 856 mg
Sodík 9,78 g
Sůl24,07 g
Sacharidy166,09 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso odblaníme (očistíme), poměrně dost osolíme a opepříme. Zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji tak, aby se maso zatáhlo. Přendáme ho na talíř, potřeme hořčicí a dáme do lednice odpočinout (vychladnout). Krok 2: Očištěné houby vložíme do kutru a rozdrtíme na fáš. Na pánvi zpěníme oloupanou nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme fáš z hub, osolíme a opepříme. Smažíme tak dlouho, dokud nezbavíme houby takřka veškeré vody a necháme vychladnout. Krok 3: Na potravinářskou fólií rozložíme plátky šunky tak, aby se jednotlivé plátky cca jedním centimetrem překrývaly. Potřebujeme vytvořit plochu tak velkou, abychom do ní následně mohli zabalit maso. Přidáme vrstvu houbového duxelles. Doprostřed vložíme maso, zabalíme i s potravinářskou fólií, pořádně utáhneme a vložíme do lednice na alespoň 15 minut. Krok 4: Připravíme těsto rozválené asi na 3 mm a velké tak, abychom do něho mohli následně zabalit balíček s masem a nechat na překrytí. Okraje potřeme žloutkem. Krok 5: Balíček s masem položíme na těsto a odstraníme fólii. Těsto zavineme, odřízneme přebytečné těsto a pořádně stiskneme okraje tak, aby šťáva nemohla vytéct (můžeme zabalit a utáhnout opět pomocí potravinové fólie). Krok 6: Položíme na zapékací misku a potřeme žloutkem a hřbetem nože nazdobíme, ale neprořízneme. Z vrchní strany těsto 4x propíchneme tak, aby mohla odcházet pára a těsto nepraskalo. Krok 7: Vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 10 minut. Potom stáhneme na 180 °C a pečeme dalších asi 35 minut. Těsto je krásně zlatavé - vnitřní teplota masa asi 70 °C. Krok 8: Po vyndání z trouby necháme ještě asi 10-15 minut odpočinout, krájíme asi 3 cm plátky a servírujeme.

Zveřejněno 8. 4. 2020

Poznámka autora cvrnda

Dá se použít i jiné maso - vepřové, kuřecí, ale originál je top. Je to výzva, já zkoušel po zhlédnutí MasterChef Junior a od té doby jsem dělal asi 4x. Stejně tak hezké (dokonalé) jak od soutěžících dětí to neni.

https://www.youtube.com/watch?v=Cyskqnp1j64 . Recept je pouze poupravený, jinak převzatý z netu. https://recepty.vareni.cz/hovezi-wellington/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí Wellington

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lrOj

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí Wellington

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lrOj

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Pro začátek doporučuju péct s teploměrem na cílovou vnitřní teplotu cca 57-60 stupňů (medium). Případně 54-56 na medium rare. 70 už je zbytečně moc.

Každopádně jednoduchá věc, co mám vypozorovanou, tak vyšší teplota = těsto bude rychleji než maso, nižší teplota trouby = naopak.

Za mě 180 na +-30 minut funguje skvěle.

Ale závěrem, tohle už jsou jenom drobné detsily, ten recept je velice dobře funkční a dobrý a rozhodně si zaslouží min. 4 hvězdy 🙂

Tématické fráze:
hovězí wellington

Suroviny:
svíčková hovězí, hořčice dijonská, těsto listové, šunka schwarzwaldská, olej olivový, žloutek, žampióny, cibule, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu