Beránek biskupský
Krásně ozdobený barevný beránek, politý čokoládou, který udělá velikonoční radost nejenom dětem. Pokud vám těsto zbyde, můžete ho upotřebit ještě do malých formiček třeba na muffiny.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 073 kJ / 3 603 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 68,73 g |
Tuky | 197,84 g |
Vláknina | 9,00 g |
Cholesterol | 1,50 g |
Sodík | 934 mg |
Sůl | 2,66 g |
Sacharidy | 371,87 g |
Postup přípravy
Krok 1: Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou.
Předehřejeme troubu na 170 °C. Krok 2: Rozklepneme vejce a oddělíme bílky a žloutky.
Ze čtyř bílků, poloviny cukru a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Krok 3: Změklé máslo ušleháme se zbytkem cukru do pěny, přidáme žloutky a rum. Postupně přidáme sníh a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Někdy pár lžic mouky zbyde, když se špatně vmíchává. Krok 4: Těsto naplníme do vymazané a vysypané formy.
Z této dávky mi vyjde forma 1,5 l a 3-4 muffiny nebo malý beránek, zajíček. Krok 5: Pečeme ve předehřáté troubě asi 45 minut na 170 °C. Po této době sundávám víko formy a nechávám v horké troubě asi 10 minut.
Po vytažení nechám beránka asi 20 minut ve formě vychladnout, aby mu neupadla hlava. Pokud chceme polévat, ihned potřeme řídkou marmeládou (rybízovou, višňovou), na teplém se lépe roztírá. Krok 6: Vychladlého beránka polijeme polevou dle chuti nebo pocukrujeme.
Předehřejeme troubu na 170 °C. Krok 2: Rozklepneme vejce a oddělíme bílky a žloutky.
Ze čtyř bílků, poloviny cukru a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Krok 3: Změklé máslo ušleháme se zbytkem cukru do pěny, přidáme žloutky a rum. Postupně přidáme sníh a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Někdy pár lžic mouky zbyde, když se špatně vmíchává. Krok 4: Těsto naplníme do vymazané a vysypané formy.
Z této dávky mi vyjde forma 1,5 l a 3-4 muffiny nebo malý beránek, zajíček. Krok 5: Pečeme ve předehřáté troubě asi 45 minut na 170 °C. Po této době sundávám víko formy a nechávám v horké troubě asi 10 minut.
Po vytažení nechám beránka asi 20 minut ve formě vychladnout, aby mu neupadla hlava. Pokud chceme polévat, ihned potřeme řídkou marmeládou (rybízovou, višňovou), na teplém se lépe roztírá. Krok 6: Vychladlého beránka polijeme polevou dle chuti nebo pocukrujeme.
Zveřejněno 12. 4. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Beránek biskupský
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/E39g
Moje poznámka
Beránek biskupský
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/E39g
Nejnovější recepty
Švýcarské vánoční dortíčky
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí játra s mandlemi na víně
Přidáno před 7 hodinami
Pomazánka se šunkou, křenem a čerstvým krémovým sýrem s bylinkami
Přidáno před 9 hodinami
Vánoční sněžítka
Přidáno před 9 hodinami
Pečené fíky s medem a s ořechy
Přidáno před 23 hodinami
Selská omeleta
Přidáno 2. 12. 2024 16:46
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Plněné ořechy
Handour před 30 sekundami
Marokánky III - cukroví
Panova před 23 minutami
Skořicovo - mandlové rohlíčky
Panova před 32 minutami
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Jasminita26 před 37 minutami
Kuřecí špízy
Tacek před 54 minutami
Pečené brambory v troubě
Tacek před 54 minutami
Makové kytičky
renatamanglova618 před 1 hodinou
Babiččina třená bábovka
EvaCh před 1 hodinou
Buchta pro nečekanou návštěvu
1anoli1 před 2 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
sůl,
máslo,
rum,
mouka hladká,
prášek do pečiva,
čokoláda,
ořechy sekané,
tuk,
mouka,
cukr moučkový,
marmeláda,
poleva čokoládová
Komentáře (1)