Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dortový korpus (piškot) z hrubé mouky

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Dajda Dajda

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 859 kJ /
444 kcal
Bílkoviny12,68 g
Tuky7,96 g
Vláknina1,20 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 100 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy79,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 1. Rychlá příprava těsta:
Bílky ušleháme elektrickým šlehačem s cukrem do tuha, zašleháme žloutky a vodu (kávu). Lehce vmícháme mouku. Dáme do formy a upečeme. Krok 2: 2. Pečlivější příprava těsta:
Ušleháme zvlášť žloutky s polovinou cukru a do směsi zašleháme horkou vodu (kávu). Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh. Obě hmoty opatrně ručně smícháme a opatrně zamícháme přesátou mouku. Dáme do formy a upečeme. Krok 3: Piškot s ořechovou příchutí:
K hmotě ze 4 až 5 vajec můžeme přidat hrst namletých ořechů. Krok 4: Ořechový piškot: Část mouky nahradíme namletými ořechy (část jemně, část nahrubo) v objemovém poměru 2 díly ořechů za 1 díl mouky.

Zveřejněno 20. 4. 2020

Poznámka autorky Dajda

Těsto se nehodí na roládové pláty, ale na dortové korpusy, chlebíčky apod. Korpus je dobré před plněním zvlhčit rumem nebo jinou ušlechtilou lihovinou či likérem nebo silnou kávou (třeba i s lógrem). Obojí lze kombinovat. Piškot je tak křehký a nadýchaný, že je dobré ho dělat den předem, aby se lépe rozkrojil!

Občas se tu vede diskuse, zda péci klasický piškot z hladké nebo polohrubé mouky, já jsem celá léta pekla z mouky polohrubé, ale pak jsem se naučila tenhle a jiný recept nepoužívám s výjimkou piškotu olejového, který dělám opravdu z polohrubé. Takže přidávám recept jako příspěvek do diskuse.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dortový korpus (piškot) z hrubé mouky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Y3W2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dortový korpus (piškot) z hrubé mouky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Y3W2

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

casino: Pokud bych předpokládala, že mými strávníky budou nezletilí, použila bych šťávu z kompotu výhradně, případně dobrý silný ovocný čaj.;-) Někdy používám také domácí vanilkovou esenci (alkohol - tady spíše koňak nebo meruňkovici než rum - v níž se macerovala vanilka již zbavená semínek).
Díky za upozornění na chybu, hned ji napravím. :-D

Capri:
Taky jsem vyrostl na Sandtnerce:-)
Odhadem polovina jejích rcp na dorty je s krupičkovou moukou... ;-)
***
Dajda:
Z bodu 2 vám patrně vypadla mouka :-K
" Korpus je dobré před plněním prolít rumem..."
Záleží na tom, co si představíme pod pojmem "prolít":-) Snad by bylo vhodnější: zvlhčíme, tupujeme, pokropíme, pokapeme... :-)
Italové, vyhlášení cukráři, k podobnému účelu používají tzv. ALKOHOLÁTY. Jsou to v podstatě cukerné, slabě alkoholické (do 10%) ochucené roztoky (všech chutí co si lze představit, nejčastěji vanilka, rum, pomeranč, ananas, karamel...)
Dále tvrdí, a není proč tomu nevěřit, že vedle zvýraznění chuti alkohol konzervuje - prodlužuje trvanlivost produktu a cukr zvláčňuje :yes:
Já např. vezmu šťávu z meruňkového, broskvového kompotu (nebo osladím vodu), přidám přiměřeně přiměřeně neutrální vodky, lihu, či podle požadované chuti brandy nebo rumu (ten používám nejčastěji :yes:
Tož tak :-K

Capri: Milá Capri, nesuďte dne před večerem. Právě že jste nezkoušela, tak v tomto případě nemůžete vědět. Nic se ničím nedohání! Proč myslíte, že jsem nakonec zakotvila u tohoto receptu? Protože není nadýchaný a je špatný a mokrý? :-O Opak je pravdou - takže za mě rozhodně ANO:-!

Nicméně díky, že jste mi připomněla, že bych měla do receptu připsat, že piškot je tak křehký a nadýchaný, že je lépe ho dělat den předem, aby se lépe rozkrojil!

Nezkoušela jsem, ale držím se dost striktně receptů Sandtnerové, podle které jsem se naučila péct. My máme rádi piškot hodně nadýchaný. Myslím, že tento nadýchaný není, a proto se to dohání proléváním tekutiny. Pak je aspoň "mokrý". Hrubá mouka na piškot je jako dělat knedlík z hladké mouky. Za mě tedy ne.

Tématické fráze:
piškotový korpus hrnkový

Suroviny:
vejce, cukr písek, cukr vanilkový, mouka hrubá, voda, kůra citronová

Přidat fotografie receptu