Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jehněčí pizza na grilu

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

busy_dad

Středně náročný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 25 min

25 min (25 min příprava)

Suroviny pro 3

3

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 535 kJ /
2 518 kcal
Bílkoviny80,97 g
Tuky92,52 g
Vláknina24,54 g
Cholesterol 147 mg
Sodík 9,77 g
Sůl24,10 g
Sacharidy329,26 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto připravujeme den předem. V míse rozmícháme mouku, rozdrobené droždí a sůl. Přidáme vodu a promícháme. Když se do mouky všechna voda vsákla, přidáme olej a znovu promícháme. Těsto přeneseme na moukou poprášený stůl a 15-20 minut hněteme. Přeneseme zpátky do mísy, kterou jsme mezitím vytřeli olejem, přikryjeme fólií a necháme 24 hodin v lednici nebo jiném chladném místě. To je vše. Pokud myslíte na to, nechat droždí předem vzejít v teplé vodě nebo mléce, je to velká chyba. Krok 2: Pokud jsme měli těsto přes noc v lednici, vytáhneme ho hodinu předem. Rozdělíme na tři části, ze kterých na moukou poprášeném stole vyválíme tři tenké pizzy. Když se nám zdá, že jsou již dost tenké, ještě chvíli pokračujeme. Pokud chceme na okrajích pizzy bubliny, necháme okraje trochu tlustší. Krok 3: Rozválené těsto přeneseme na dřevěné prkénko nebo na lopatu na pizzu poprášenou moukou, pak půjde pizza snáze přesunout na gril. Potřeme rajčatovou omáčkou, poprášíme strouhaným parmezánem, přidáme oregano, jehněčí, cibuli, olivy a balkánský sýr. Krok 4: Pro přípravu pizzy je nutný gril s víkem a kámen na pizzu. Pokud je to možné, vyjmeme z grilu postranní rošty, aby nic nebránilo proudění horkého vzduchu nad pizzu. Ponecháme pouze prostřední rošt, na který položíme kámen na pizzu. Gril zahříváme asi 20 minut, asi 2x déle, než na steaky nebo hamburgery. Správná teplota se dá odhadnout kapkou vody, která se nesmí do kamene vsáknout, ale měla by vytvořit malou kuličku pohybující se sem a tam, než se vypaří. Pomocí kovové roztírací lopatky sesuneme pizzu na kámen, zavřeme víko a ztlumíme prostřední hořák na minimum. Krajní hořáky máme naplno po celou dobu. Zhruba po 5 minutách mírně nadzvedneme víko a pizzu kleštičkami nebo pinzetou pootočíme o 180 stupňů. Pizza by měla být hotová asi za 10-12 min. Gril s okénkem je velká výhoda, asi nejen pro přípravu pizzy.

Zveřejněno 22. 4. 2020

Poznámka autora busy_dad

Mouka na pizzu se nedá nahradit hladkou moukou 00 na cukroví a bábovky, která má nižší obsah proteinů a křupavou pizzu s bublinami z ní neuděláme.

Na grilu lze připravit pizzu podobné kvality jako z kamenné pece, vzhledem k podstatně vyšší teplotě, než se dá dosáhnout v troubě. Já používám plynový gril Rösle Videro G3, protože sledování průběhu grilování okénkem, bez nutnosti nadzvedávat víko, grilování podstatně usnadňuje. Na Weberově grilu na brikety nebo dřevěné uhlí by se měla dát pizza připravit podobným způsobem - většinu briket bychom měli držet při stranách grilu, abychom dosáhli proudění tepla nad pizzu.

Poděkování Lence Tomkové z pidak.cz za inspiraci na přípravu těsta bez kvásku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jehněčí pizza na grilu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vGQ5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jehněčí pizza na grilu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vGQ5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
mouka hladká, droždí, olej, sůl, voda, omáčka rajčatová, cibule červená, sýr balkánský, olivy, sýr parmazán strouhaný, koření oregáno

Přidat fotografie receptu