Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Seitan, tužší verze (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

jumano jumano

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 12

12

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 577 kJ /
1 333 kcal
Bílkoviny118,61 g
Tuky13,51 g
Vláknina32,23 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,20 g
Sůl15,00 g
Sacharidy170,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vysokou nádobu k tyčovému mixéru postavíme na váhu, vynulujeme, vložíme cibuli a rozmixujeme. Krok 2: Vyklopíme do větší plastové misky a přidáme ostatní ingredience. Zamícháme háky ručního mixéru nebo vařečkou. Krok 3: Vyklopíme na pracovní plochu a hněteme 5-10 minut, v závislosti na tom, zda jsme již předtím a jak dlouho hnětli ručním mixérem či vařečkou. Krok 4: Vytváříme strukturu bílkoviny roztahováním a opětovným překládáním v jednom směru. Krok 5: Jakmile začne být těsto pružné, rozdělíme ho na 4 části po 250 g a necháme 10 minut odpočinout Krok 6: Pak každý bochánek rozplácneme dlaní, zahneme okraje dovnitř, otočíme a přitlačíme, aby udržel tvar a vkládáme švem dolů do pařáčku. Volíme dostatečně velký hrnec, kousky hodně nabydou. Pozor na parní hrnce s malým množstvím děr, ty jsou téměř k ničemu! Krok 7: Vaříme v páře 40 minut. Krok 8: Necháme vychladnout a umístíme na min. 8 hodin do lednice. Seitan je nejlepší až po několika dnech. Krok 9: Seitan NEKRÁJÍME, ale trháme palcem na kousky nebo plátky. Trháním se vytvoří rožky a výstupky, které se následně krásně opečou. Krok 10: Kousky opékáme na troše oleje, plátky lze i marinovat v oleji s kořením a grilovat. Dobré je také opečené kousky na pánvi zalít omáčkou (barbeque, sweet chilli nebo dle vlastní fantazie)

Zveřejněno 1. 5. 2020

Poznámka autora jumano

PROČ? Rozhodli jste se z etických nebo zdravotních důvodů omezit konzumaci masa? Tady máte perfektní náhradu. Nebojte se lepku, pokud není v mouce spojen se škrobem, je mnohem lépe stravitelný!

KLOBÁSY: Pro výrobu uzenin/klobás ubereme lepku (300 g na 500 ml mokré složky) Můžeme přidat uvařené kroupy/rýži, ovesné vločky, ořechy, vločky studeného kokosového tuku (aby nám zůstaly tučná oka, musí být tuk i těsto při zpracování a tvarování klobásek studené). Velmi se hodí (uzená) paprika, sójovka, BBQ omáčka, houby... nebojme se HODNĚ OCHUTIT A OSOLIT. Pro lepší tvar a pevnost klobásky natěsno balíme do potravinové fólie, konce svážeme a následně taktéž vaříme v páře.

KARBANÁTKY: tak tady se můžete hodně vyřádit. Seitanovou mouku zde nepřidáváme v takovém množství, prim může hrát celá škála jiných zdravých surovin. Doporučuji karbanátky potřít olejem a péct v troubě.

OCHUCENÍ: vodu můžeme z části nahradit jinou mokrou surovinou, např. vývarem nebo rovnou vařenou zeleninou, rajským protlakem, tofu, uvařenými luštěninami... fantazii se meze nekladou. Poměry musíte vychytat, ale pamatujte: raději mokřejší, než příliš suché těsto. To platí i v pekařině u kynutých těst.

POZNÁMKA: recept inspirovaný stránkou www.eat-this.org/seitan-selber-machen/

Počet porcí je potřeba brát s rezervou. Vychází na 8-12 porcí, v závislosti na hladu strávníků a způsobu dalšího zpracování.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Seitan, tužší verze (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q970

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Seitan, tužší verze (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q970

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Pajaja: vypadá to úplně stejně jako holé maso na grilu, a podobně to i chutná. Nějak extra zdravé to není, taktéž úplně stejně jako olejem a kořením prostoupené maso na gril.

Škoda, že ten pokrm nelahodí oku. Určitě je to zdravé, o tom žádná, ale. . . ????

Suroviny:
seitan, mouka cizrnová, droždí lahůdkové, sůl, koření houbová variace, voda, cibule, pepř, ocet, cukr

Přidat fotografie receptu