Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šlehačkový koláč

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Eva Mala Eva Mala

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Porce: velký plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 027 kJ /
5 026 kcal
Bílkoviny76,48 g
Tuky152,12 g
Vláknina17,40 g
Cholesterol 926 mg
Sodík 334 mg
Sůl1,38 g
Sacharidy829,01 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve šlehačce rozmícháme 2 vejce. Mouku smícháme s cukrem, kypřícím práškem a vanilkovým cukrem, přidáme šlehačku s vejci a uděláme těsto. Žmolenku zpracujeme ručně a můžeme ji dát na chvilku do mrazáku, bude se lépe strouhat. Krok 2: Na velký hlubší plech dáme pečící papír, rozetřeme těsto nožem, poklademe ovocem a nastrouháme žmolenku. Krok 3: Peču při 160 stupních v horkovzdušné troubě cca 35 minut. Kontroluji špejlí.

Zveřejněno 7. 5. 2020

Poznámka autorky Eva Mala

Dobré chuti není ani třeba přát. Je to boží.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlehačkový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4M9n

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlehačkový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4M9n

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Koláč byl s hruškami a myslím, že se povedl. Jen to chce dát příště více ovoce a nějaké chuťově výraznější.:-8 Kdyby některé fotečky nevyhovovaly, tak je smažu (když přijdu na to jak;-))

ivulinka:
Nefotím

casino: a fotečka?;-)

Tak jsem upekl..., ale v prvé řadě mi šlo o posypku:-)
Těsto:
Aby se lépe roztíralo (na papír přilepený k plechu vodou) přidal jsem 4PL mléka... Jinak bylo :yes:
Žmolenka:
Rcp dodržen. Paní casinová se ptala, jestli mi nehráblo...:-D
Náplň byla reveňo-jablečná
Při pečení se na koláči vytvořilo "jezero", ale po dopečení se ztratilo a vzhledově vypadalo jako žmolenka:yes:
No a ve výsledku byl koláč :yes::yes::yes: :-K

Eja57 : líbí , líbí a moc :-K určitě brzy udělám , lidičky kam na ty nápady chodíte :yes::yes::yes:už mi taky klouby neslouží jak by měly ,tak vítám každé ulehčení. :-Q

Mamlajda D : s tou zmraženou žmolenkou / drobenkou :-) mám zkušenost letitou , pro změnu já, po chvilce co jí vyndám ,je jak čerstvá i na chuť.
Žádný rozdíl :yes:
Hodně zdraví

Eva Mala: Moc dík za vysvětlení. Ono to větší množství másla může koláč chuťově jedině vylepšit;-):-K pokazit se s tím nic nemůže, že. Tak to zkusim v sekáčku udělat s větším množstvím másla, pak, bude-li potřeba, pomačkam k sobě a dám na chvíli na mrazák. Já co můžu, dělám mašinkami nebo udělátky, mám tu svou pravou pacinku kapku "kulhavou" po úrazu;-) a také z lenosti. :-D;-) Přeji hodně zdraví!:-K:-K:-K

Zdeňka.s: Žmolenku v sekáčku dělá hodně lidí, já teprve rok. Když jsem sem na Topky přidávala recept na Strouhání do polévky v sekáčku, tak tam v komentářích mne někdo poradil, že takovým způsobem dělá zase drobenku/žmolenku. ;-) No a to se mi také zalíbilo, je to jednoduché, ;-):-8 poměr surovin jsem zachovala stejný, jako u ručního zpracování, máslo nechávám dost povolit. A to je vše. Teď jsem zkusila udělat drobenky trochu víc a tu přebytečnou jsem dala na mrazák. Na zkoušku. ;-):-8 Tak jsem nato zvědavá, jak se to bude chovat po rozmrznutí:-D, uvidím až tu zmrzlou použiji. Přeji hodně zdraví! :-K:-K:-K

casino: Děkuji za vaší odpověď. Možná to podle vás někdy zkusim, i když s tou drobenkou ze sekáčku jsem spokojená.;-):-8 A navíc, v současné době moc nepeču, páč sladké nemám povolené. Ale když je velká chuť a pan doktor se nedívá, ;-) tak občas zhřeším!:-D Díky za vysvětlení! Přeji hodně zdraví!:-K:-K:-K

MamlajdaD: přesně tak ,ručně zpracuju,dám na cca hod do mrážáku a na koláč strouhuju na okurkovém slzičkovém struhadle.

casino: Poměr je správný,ta žmolenka tam při pečení udělá vlastně ještě jednu vrstvu.Čím víc žmolenky tím je vrstva silnější.Ale jinak je to větší půlka másla.

Drobenka/žmolenka ....no já jsem se lety dopracovala ještě k jinému způsobu ....suroviny v obvyklém poměru...máslo na pánvičku, rozehřeji, vhodím mouku cukr, vypnu, promíchám vidličkou, nechám vystydnout...lehce promnu prsty.....a hotovo....

MamlajdaD : to je nápad :yes: žmolenku ( u nás odjakživa , takže min 60 let ) v sekáčku ,to se mi líbí mění se nějak poměr surovin ?A na jakou rychlost ?
Děkuji , přeji krásný sváteční den :-K

MamlajdaD: "... tak nám snad autorka o tom napíše,..."
No, snad napíše, ale domnívám se, že tu jedničku k máslu tam propašoval nějaký šotek...:-K
Posypku na hrubé slzičce strouhám už léta, především na velkoplošné koláče (např. Hr. řezy):yes:
V podstatě používám linecké těsto 1:2:3:yes: (stačí chvíli v lednici, či chvilku v mrazáku:-)
Ve snaze dosáhnout trvale křehké posypky přidávám i žloutek, příp. celé vejce, ale je to k ničemu - do druhého dne stejně změkne;-(

casino: Já si myslím, že tam je tolik másla proto, aby to drželo pohromadě na to strouhání. V tom případě by možná bylo dobré to "těsto" na žmolenku dát i na chvíli do lednice. Ale můžu se mýlit, tak nám snad autorka o tom napíše, ještě jsem se s takovým postupem nesetkala, tak jsem na to zvědavá. ;-):-8 Přeji pevné zdraví! :-K:-K:-K

Suroviny:
šlehačka 33%, vejce, mouka polohrubá, cukr krupice, prášek do pečiva, cukr vanilkový, máslo, cukr krupice, mouka hrubá, žmolenka, broskve

Přidat fotografie receptu