Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sejkory na sladko

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jan.alois jan.alois

Náročný

Doba přípravy Od uvaření brambor asi 20 minut

Od uvaření brambor asi 20 minut

Suroviny pro 10

10

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 296 kJ /
1 983 kcal
Bílkoviny41,46 g
Tuky99,62 g
Vláknina22,00 g
Cholesterol 779 mg
Sodík 301 mg
Sůl0,52 g
Sacharidy219,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dědo, dědo, že se nejí sýkorky? ječí Verunka. A děda ? No jasně, v zimě na krmítku ..Dědo, ty jsi zlej, ptáčci se nejí. To víš, že nejí, říká děda a Verunku pohladí po vlasech. Ale jestli chceš, tak je udělám. Jsou z brambor a vykrajují se lžící, proto vypadají jako malinký ptáčci, takové válečky. Aha, mám tě ráda, říká Verunka pro jistotu, co kdyby se děda zlobil.
A už zase ječí: Tatí, děda bude dělat dobroty, neboj my ti taky necháme. Ale tatínek? ten se těší na šusku. Konečně se děda rozhoupal. Uvařené brambory slijeme, přidáme máslo, rozšťoucháme a přidáme horké mléko. raději až nakonec (na to pozor), také žloutky a cukr. Ručním robotem vypracujeme kaši.
Dědóóó. už to je? Ještě chvilku, zavolám, neboj. Vyšleháme sníh z bílků a zamícháme do kaše, kaše zřídne, proto dávám mléko na konec. Kaše musí být hustá. Krok 2: Rozehřejte olej na pánvi, asi tak 2 cm. Lžící vykrajujte oválky a smažte je do červena. Hotové dávám na savý papír. Pět nebo i více kousků dám na talířek, posypu strouhaným perníkem a poliji lžící medu podle chuti.
A děda volá hotovo, vnučka už letí ze schodů, měl to být kluk nebo čert.
Dědo, dědo, to je dobrota, olizuje se Verunka Tatí, honem chvátej, už to je. Vojta chodí, kroutí nosem, chlívkem ani drůbežárnou to nevoní a se slovy: Já si udělám toustíky, odchází. A naše maminka? Ta nemá zrovna čas, tak na hodnocení musíme počkat. Ale většina, Verunka, děda i taťka, říkají ham.

Zveřejněno 11. 5. 2020

Poznámka autora jan.alois

Sejkory se mohou podávat sypané perníkem, přelité medem a ozdobené šlehačkou, jen tři jako dezert, více kousků jako odpolední svačinka a ještě více kousků a kakajíčko, jak se u nás říká, je dobrá večeře. A já dnes perník nemaje, grankem sypaje, se zakysankou podávaje. Jak pravil klasik.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sejkory na sladko

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1JYP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sejkory na sladko

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1JYP

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
sejkory na sladko

Suroviny:
brambory, sůl, mléko, cukr moučkový, máslo, vejce, olej, perník na strouhání, šlehačka, med

Přidat fotografie receptu