Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šunková panenka v ovocné šťávě

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lenka Škulinová Lenka Škulinová

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny

Porce: 4+

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 477 kJ /
353 kcal
Bílkoviny35,17 g
Tuky13,55 g
Vláknina4,50 g
Cholesterol 117 mg
Sodík 1,57 g
Sůl3,65 g
Sacharidy20,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Panenku omyjeme, osušíme, do masa vetřeme trochu soli. Na polovinu vedle sebe rozložených plátků šunky natřeme slabou vrstvu plnotučné hořčice, položíme na ně panenku, kterou z vrchu též potřeme hořčicí a přikryjeme zbylými plátky šunky. Vše převážeme nití.  Krok 2: Maso opečeme ze všech stran na rozehřátém oleji, maso přendáme do pekáče, přidáme na půlměsíčky bez jadřince nakrájené jablko a oloupaný, na kousky nakrájený pomeranč.   Krok 3: Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a snítky tymiánu a pečeme přikryté alobalem v předehřáté troubě při 180°C asi 60 minut. Pak maso odkryjeme, podlijeme výpekem a dopečeme doměkka.

Zveřejněno 26. 5. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šunková panenka v ovocné šťávě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E3vK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šunková panenka v ovocné šťávě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E3vK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Dajda: Ono je podle mne velký rozdíl hovězí x vepřové x ptactvo ( kuře, kachna). "Minutková" příprava chce podle mne větší zkušenosti ( a kvalitní maso!).
Speciálně kachní prso - to je fakt kumšt, asi nejlepší je spolehnout se na hmat, tlak prstu, ptactvo obecně by mělo být propečené, tady já medium nee...ale zas ne moc....kuřecí prso je méně rizikové na přípravu....
Vepřová panenka - já preferuji přípravu na pánvi ( odkrojím palec a použiji jinak, váleček musí být souměrný) a pak napevno zatáhnout do dvojitého alobalu a nechat 10 minut dojít....mezitím dodělat šťávu z výpeku...No a nebo nechat v alobalu vystydnout a na jemné plátky použít třeba na vittelo tonnato místo telecího, vyzkoušeno mnohokrát, výborné...

Eja57: O spojení panenka + ovoce vůbec nepochybuju - maso doplněné ovocem mají prý rádi blíženci a já blíženec jsem!

casino: Po 15 minutách už právě růžová není, je to kumšt odhadnout tak krátkou dobu, aby byla hotová a uvnitř zůstala ještě malinko růžová. Čím více ji pak budete péct, tím bude tužší, protože ztratí šťávu. Osobně nemám v oblibě maso, které se po nakrojení tváří, že je ještě téměř syrové - moje top je něco mezi well done a medium. <3

Dajda: Máš určitě pravdu, ale zrovna v tomto případě mi postup nepřijde špatně - panenka 600 g je docela macek, ještě zabalená do šunky, tady si myslím, že jí hodinové povalování v troubě v ovocné podestýlce neublíží ( i když bych si dovedla představit hezký váleček karé...). Recept se mi líbí, chutnalo by mi spojení ovoce + bylinky + maso....

Dajda:
Jj, máte pravdu:yes:
Ale avšak ne každému šmakuje růžové maso...
Já si např. více než na předpisově pár minutek dělaných kachních prsou, pochutnám na prsou z tradičně pečené (třeba i pár hodin při nízké teplotě) kachničky (naposledy zrovínka včéra:-)

Pokud panenku předem opečeme, stačí ji šoupnout do trouby už jen na 10 až 15 minut, pak bude tak akorát správně "do měkka". Dalším pečením ji jen vysušíme - je to jemné a křehké maso. Uvedený postup bych použila spíše na kotletu. ;-)

Suroviny:
panenka vepřová, vývar, šunka, hořčice plnotučná, olej olivový, bobkový list, tymián, jablko, pomeranče, sůl

Přidat fotografie receptu