Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí vepřová plec ve sklenici, jak mě ji naučil před 45 léty Vašek Dědič z Dačic

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jan.alois jan.alois

Náročný

Doba přípravy 265 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 240 min

265 min (25 min příprava + 240 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: cca 5 kg (ale i kila 2 nebo více)

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie30 298 kJ /
7 241 kcal
Bílkoviny1 104,60 g
Tuky291,96 g
Vláknina22,10 g
Cholesterol 3,63 g
Sodík 2,78 g
Sůl5,50 g
Sacharidy45,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vojtíšek zase přišel s nápadem. On mě zkouší, když jsem nejšikovnější děda, co se týká kuchyně, jestli taky něco neumím. Asi, aby se mi mohl smát. Tak dědo, ty určitě neumíš vepřovou konzervu a nebo domácí pomazánku. Tak tedy děda se nenechá dvakrát pobízet. Tentokrát koupila maso Vojtíškova maminka, je šikovná a masu rozumí. Krok 2: Vepřovou plec vykostíme, nakrájíme asi na 300 gramové kousky i s kůží. Kilo masa nebo odřezky dáme stranou. Česnek oloupeme a sůl nasypeme do hlubokého talíře. Sklenice patentní jsou ty na obrázku nebo na víčka twist off. Vypaříme je, (já v myčce) a vypláchnu studenou vodou. Do každé sklenice dám polovinu utřeného stroužku česneku. Jednotlivé kousky masa položím do talíře se solí a obalím v soli (netlačím, jen lehce). Nacpu do sklenic, přitlačím a posypu kmínem (tak čtvrt až půl lžičky) a nacpu další osolené maso. Když je sklenice po hrdlo plná, plním další, až je všechno maso ve skle. Ubrousek namočím ve vodě a otřu okraje sklenic od soli. Do plna zaliji vodou. Lepší je polévka, čistý vývar, jedno jaký. Já měl v hrnci našeho kohouta, tak jsem mu ubral. Nepotřebujete moc vývaru, asi jednu naběračku na sklenici. Zavřu víčka a dám do hrnce se studenou vodou a pokud možno, sklenice potopit celé, minimálně po hrdlo. Od doby varu vaříme dvě hodiny. Vyndáme, necháme vychladnout 24 hodin. Potom vrátíme opět do hrnce a vaření opakujeme. Za dvě hodiny od bodu varu vyndám a nechám vychladit. Možno používat ihned, ale když se nechá 14 dní i déle uležet, je lepší. Konzerva vydrží ve tmě a chladu rok, i déle. Abych nezapomněl, dvakrát se zavařuje, abychom odstranili nebezpečí otravy tzv. klobásovým jedem. A proč nestačí jednou? Protože spory botulových bakterií mohou přežít první zavaření a jakmile konzerva vychladne, bakterie se aktivují, ale nestačí se do druhého zavařování pomnožit a zapouzdřit. Je to opravdu bezpečné a generacemi vyzkoušené zavařování. Krok 3: Maso, které jsme ořezali nebo dali na stranu, když ho bude třeba, kilo semeleme, posypeme asi polovinou koření Krkovička s česnekem. To dáme podle váhy mletého masa, na méně masa méně koření a naopak dáme koření přiměřeně, zamícháme a dáme kousek do mističky a šup do mikrovlnky, na necelou minutu. Vyndáme a ochutnáme. Pokud je málo ochucené, přidáme koření a opakujeme. Nakonec přidáme sádlo a zamícháme. Naplníme do skleniček, kterým jsme dopřáli stejnou koupel, jako těm velkým. Zavařujeme společně a stejným způsobem zopakujeme.

Zveřejněno 29. 5. 2020

Poznámka autora jan.alois

Když mi dojde domácí sádlo, kupuji ho v prodejně Rabbitu v kyblíku cca 2,60 kg (Ligurský). Někdy se ani doma tak dobré nepovede.

Klasická vepřovka: za studena na chleba, cibule a hořčice, k tomu hrnec čaje a večeře je na světě. Nebo hodit na plech, ohřát a knedlo zelo je tu. Vhodné na rizoto nebo do těstovin, na tzv rychlé vaření.

Pomazánka: o tu se postarají dětičky, v mém případě vnoučátka. Ale třeba večer na zahradě je dobrá na topince nebo toustu k vínečku mamince a k pivku taťkovi, to nemá chybu.

Malý dodatek. Jedna sklenička pomazánky mi nechytila, tak jsem ji dal na zkoušku rodince. A bylo...hele, dědo, je to hrubé. Děda ochutnal, uznal námitky, vzal tyčový mixér a pomazánku zjemnil. Tak by bylo dobré mixnout už před naplněním.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí vepřová plec ve sklenici, jak mě ji naučil před 45 léty Vašek Dědič z Dačic

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2KrP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí vepřová plec ve sklenici, jak mě ji naučil před 45 léty Vašek Dědič z Dačic

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2KrP

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

prima recept nemá chybu

jan.alois: No já princip vepřovky a pomazánky chápu, ale vepřovku dělám z menších kusů masa, proto mne to zarazilo. Ale on to zase není tak špatný nápad, to maso, když je hotové, asi pak lépe drží pohromadě, není tak převařené, za tu dobu varu při rexování. Dík za odpověď a jakmile doberu ty moje konzervy, udělám další podle tebe a jak jsem už psala, zkusím i tu pomazánku. ;-) Přeji krásný pohodový víkend! :-K:-K:-K

MamlajdaD: vepřovka se zavařuje z kusů, ale ta pomazánka je z mletého. Nepleť to . Masová konzerva je to první z kusů se solí a kmínem a pomazánka je s tím kořením na krkovičku. :-D recept jsem trochu upravil.

Také zavařuji svojí vepřovku,někdy ze syrového, někdy z upečeného masa, ale až jí budu příště dělat, zkusím okořenit podle tebe! ;-):-D:yes: Zatím do oblíbených! ;-) Jen mi tam udivují ty třistagramové kusy, není to překlep, že ne, nebo ano? Třicet deka masa je pořádný flák, přijde mi, že je tam překlep - o jednu nulu navíc? To mi musíš, prosím pěkně, vysvětlit, ať ten recept můžu zkusit. ;-) Asi zkusím i tu pomazánku, mám ráda, když je špajz plný a je něco dobrého na chleba! :-8:-D Dík za krásně popsaný recept :yes: a moc zdravím! :-K:-K:-K

super receptík;-):yes::yes:dědo necháš se vyhecovat,ale to je dobře;-):-K:yes::yes:

Nádhera!:yes:

Perfektně popsaný recept :yes:

Suroviny:
plec vepřová, sůl, kmín drcený, česnek, koření krkovička s česnekem, sádlo

Přidat fotografie receptu