Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rohlíky - křupavé i hebké

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Doba přípravy v pekárně 2 hod, vytvarování + pečení 25 min

v pekárně 2 hod, vytvarování + pečení 25 min

Suroviny

Porce: 18 menších rohlíků

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 594 kJ /
3 488 kcal
Bílkoviny67,38 g
Tuky166,97 g
Vláknina16,68 g
Cholesterol 731 mg
Sodík 122 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy381,27 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto necháme vypracovat v domácí pekárně (ale leze i ručně). Po vykynutí těsto rozdělíme na tři bochánky a ty vyválíme na kulaté placky vysoké 5 mm. Krok 2: Placky potřeme rozehřátým máslem a každou rozkrájíme na šest trojúhelníčků. Od širšího kraje srolujeme rohlíčky (čím víc vrstev, tím jsou křupavější), necháme vykynout 15-20 minut, pomažeme vejcem a posypeme solí a kmínem nebo semínky. Pečeme dozlatova (trochu zlatavější jsou více křupavé). Krok 3: Vydrží prý i několik dní (Myslím, že nevydrží, na to jsou příliš dobré!). Doplňuji, že druhý den jsou stále velice vláčné, jen už nejsou tak křupavé.
Pekla jsem na 210ºC a dobu pečení jsem nestopla, pekla jsem dozlatova (odhaduji, že asi 12 minut). Ona stejně každá trouba peče jinak, tak si to každý už ohlídá. Rohlíčky jsou menší, kdo chce mít větší, tak rozkrájí placky jen na čtyři díly. Uvnitř jsou heboučké a navrch krásně křupavé. Krok 4: V původním receptu bylo uvedeno, že víno lze nahradit mírně octem okyselenou vodou, aby voda kyselostí připomínala víno (až vyzkouším i tuto variantu, připíšu to sem).
Kdo nemá v pekárně předehřívání surovin, nebo kdo zadělává ručně, tak vodu s octem trochu ohřeje.

Zveřejněno 3. 6. 2020

Poznámka autorky MamlajdaD

Původní recept byl otištěn v časopise Květy v r. 2000. Upraveno.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rohlíky - křupavé i hebké

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ox0A

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rohlíky - křupavé i hebké

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ox0A

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

FHOBEY: A kolik jsi te kukuricne mouky dala?

FHOBEY: Děkuji za milý komentář. :-K:-8 No přidáním kukuřičné mouky jste nemohla nic zkazit, i já mám ráda kukuřičnou mouku! :-8 Přeji hodně zdaru a těším se, že sem budete přidávat i vy své recepty, když na svém novém dnešním profilu uvádíte, že jste kuchařka! :-):-K:-K:-K

Chutnalo akorát jsem tam dala kukuřičnou mouku:-K

MamlajdaD: díky <3 Jde o to, že těsto neochutnáš tak, jako omáčku, kterou můžeš během výroby přisolit. Je fajn, žes to upravila :yes:

cathleen: Dík za dobrou otázku. ;-) Sůl přijde samosebou do těsta, ale množství (dala jsem jen zarovnanou lžičku soli) je spíš pro "nesoliče". :-8 Myslím, že to do receptu ještě dopíši, včetně toho, že rohlíky je dobré navrch posypat spolu se semínky trochou soli (nebo o něco navýšit to množství soli do těsta). Recept jsem vyzkoušela po určitých menších úpravách, spotřebovala jsem do něj alespoň zbytek vína, které mi tu už delší dobu stálo. Byla jsem zvědavá, jakéže tyhle rohlíky budou, a byla jsem moc mile překvapená, jak jsou dobré, těsto heboučké a povrch křupavý! :-D Moc zdravím! :-K:-K:-K

Aničko, rohlíky mají být sladké nebo slané? Ta sůl v surovinách - přijde do těsta nebo posypat rohlíky před pečením:-?

Suroviny:
víno bílé, máslo, vejce, sůl, mouka polohrubá, mouka hladká, droždí, cukr, máslo, mák

Přidat fotografie receptu